Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinace záchranných a likvidačních prací a řízení součinnosti složek v taktické úrovni.
Advertisements

Činnost jednotek požární ochrany při povodních
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Organizační členění ÚO
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
12.1 Mimořádné události, IZS
Letecká záchranná služba
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Traumatologický plán ÚSZS
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Připravenost na mimořádné události K. Cvachovec KARIM 2. LF UK ve FN Motol ÚZS TU Liberec.
DOPRAVNÍ NEHODA STČ 08/IZS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Zdolávání mimořádných událostí Oznámení o uložení nebo nálezu výbušniny nebo výbušného systému STČ – 03/IZS.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Technické prostředky v požární ochraně Svítílny používané v PO.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Zásah složek IZS v podmínkách rozsáhlých policejních opatření pro udržení veřejného pořádku při technopárty STČ – 06/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Chřipka ptáků STČ 11/IZS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Technické prostředky v požární ochraně Motorové řetězové a rozbrušovací pily v požární ochraně.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Typová činnost složek IZS při společném zásahu při nebezpečné poruše plynulosti provozu na dálnici STČ 10/IZS.
Technické prostředky v požární ochraně Sací koš. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Záchrana pohřešovaných osob - pátrací akce v terénu STČ – 07/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Havarijní plán kraje.
Technické prostředky v požární ochraně
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Třídění raněných metodou START
Interní předpisy hotelu
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Čísla integrovaného systému
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Technické prostředky v požární ochraně
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Technické prostředky v požární ochraně
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Digitální učební materiál
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Transkript prezentace:

Typová činnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu „LETECKÁ NEHODA“ STČ – 04/IZS Zdolávání mimořádných událostí

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 08_03_32_INOVACE_06

Předmět: Zdolávání mimořádných událostí Ročník: 2. Jméno autora: Ing.jaromír Šindler Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Učební materiál vysvětluje žákům základní principy zásahu složek IZS u letecké nehody. Klíčová slova: Letecká nehoda, pozemní pátrání, třídění raněných, štáb velitele zásahu, sekundární mimořádné události

Vymezení pojmů leteckou nehodou se rozumí: mimořádná událost spojená s provozem letadla, která se stala mezi dobou, kdy jakákoliv osoba nastoupila do letadla s úmyslem vykonat let a dobou, kdy všechny takové osoby letadlo opustily, a při které:

Vymezení pojmů některá osoba byla smrtelně nebo těžce zraněna následkem přítomnosti v letadle,nebo přímého kontaktu s kteroukoli částí letadla, včetně částí, které se od letadla oddělily, letadlo bylo zničeno, nebo poškozeno, letadlo je nezvěstné, nebo je na zcela nepřístupném místě

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: organizovat pozemní pátrání po ztraceném letadle organizovat a provést souběžný průzkum na místě letecké nehody a také průzkum po stopě trosek a na dalších místech, na kterých došlo ke vzniku sekundárních mimořádných událostí, např. úniku nebezpečných látek, požárům

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: uhasit požáry a provést další opatření nutná k eliminaci vzniklých rizik po pádu letadla, 4.provést vyhledání a záchranu ohrožených osob z vraku letadla a z dalších míst, na kterých se působením havarijního děje mohou ohrožené osoby vyskytovat

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: provést evakuaci a záchranu osob z prostoru sekundárních mimořádných událostí nebo z prostoru, kam se může mimořádná událost šířit zjistit počet osob a provést identifikaci osob na palubě letadla,

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: provést třídění zraněných, jejich ošetření a transport do zdravotnických zařízení 8.provést zásah na místech sekundárně vzniklých mimořádných událostí; sekundárními mimořádnými událostmi mohou být:

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: provést zásah na místech sekundárně vzniklých mimořádných událostí; sekundárními mimořádnými událostmi mohou být: požáry, zejména požáry iniciované motory letadla a požáry uniklého paliva, zřícení konstrukcí působením pohybujících se částí letadla, havárie nebezpečných látek,

Složky IZS provádějí činnosti s cílem: poskytnout psychosociální pomoc postiženým osobám, 10.varovat obyvatelstvo před účinky sekundárně vzniklých mimořádných událostí v souvislosti s leteckou nehodou.

Síly a prostředky složek IZS jsou rozděleny na místě zásahu do sektorů: a) vyhledávání a záchrany, velitelem sektoru je příslušník HZS ČR. V sektoru se organizuje vyhledávání osob v troskách, jejich vyproštění a provádí se činnosti směřující k omezení rizik působících na zachraňované a zasahující záchranáře (např. hašení požáru, chlazení trosek, vyhledání nebezpečných látek a předmětů a jejich zajištění).

Síly a prostředky složek IZS jsou rozděleny na místě zásahu do sektorů: b) zdravotnické pomoci, velitelem sektoru je zpravidla zaměstnanec zdravotnické záchranné služby (dále jen „ZZS“) se zdravotnickou kvalifikací lékař. V sektoru je umístěno stanoviště pro shromáždění a třídění raněných, místo pro poskytnutí odborné přednemocniční péče, místo pro nakládání raněných k transportu do zdravotnických zařízení apod.

Síly a prostředky složek IZS jsou rozděleny na místě zásahu do sektorů: c) pátrání, velitelem sektoru je zpravidla příslušník Policie ČR (dále jen „PČR“). Tento sektor se nachází v prostoru přiblížení letadla před leteckou nehodou k místu dopadu (po stopě trosek, tzv. stopa po letecké nehodě), pokud došlo k rozdělení trupu letadla před dopadem; v sektoru se hledají a mapují trosky letounu, popřípadě se vyhledávají osoby, které mohly vypadnout před dopadem letadla.

Velitel zásahu při řízení záchranných a likvidačních prací Velitelem zásahu při řízení záchranných a likvidačních prací u letecké nehody je velitel jednotky PO, zpravidla příslušník HZS ČR, nebo příslušný funkcionář HZS ČR s právem přednostního velení. Převezme velení zásahu, upřesní stupeň poplachu IZS, určí organizaci místa zásahu,zejména sektory na místě zásahu a jejich velitele, zřídí štáb velitele zásahu

štáb velitele zásahu: a) zástupce PČR, který velí silám a prostředkům policie na místě zásahu, b) zástupce Vojenské policie v případě letecké nehody vojenského letadla, c) vedoucího lékaře ZZS, d) vedoucí ostatních zúčastněných složek IZS, e) zástupce postižené obce, f) psychologa nebo vedoucího posttraumatického intervenčního týmu, g) předsedu Komise ÚZPLN /pro civilní letadla/ nebo předsedu Komise IMO /pro vojenská letadla/, h) zástupce dalších orgánů a institucí nezbytných pro řešení letecké nehody, i) další fyzické osoby nebo zástupce právnických osob dotčených mimořádnou událostí

Úkoly jednotek PO na místě zásahu a) vyhledávají místo letecké nehody, b) provádí průzkum a opatření ke snížení rizika, c) provádí záchranu, vyhledávání a jištění v sektoru vyhledávání a záchrany, zejména označují místa výskytu postižených osob, provádí záchranu osob a jejich transport na stanoviště pro shromáždění a třídění raněných; tyto činnosti, popřípadě i jiné, mohou jednotky PO provádět v sektoru pátrání (stopa po letecké nehodě), d) podílí se na evakuaci nebezpečných látek sekundárně přítomných v nebezpečné zóně, a nebo zajistí ochranu zařízení, ve kterých jsou tyto látky skladovány,

Úkoly jednotek PO na místě zásahu f) technicky podporují činnost ostatních složek IZS na jejich vyžádání, g) podílí se na varování obyvatelstva, pokud je ohroženo následky letecké nehody, jde o: požáry, zejména požáry iniciované motory letadla a požáry uniklého paliva, zřícení konstrukcí působením pohybujících se částí letadla, únik nebo destabilizace přepravovaných nebezpečných látek,

Úkoly jednotek PO na místě zásahu h) záchranné práce jsou organizovány tak, aby nebyly poškozeny důležité důkazy pro zjištění příčiny mimořádné události a identifikaci obětí; těla zemřelých se nechávají na místě jejich nálezu, pokud nebrání činnosti složkám IZS; u částí lidských těl se postupuje obdobným způsobem, u zemřelých je užito jejich označení tak, aby bylo zřejmé, že již byli nalezeni.

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaromír Šindler Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Text: Katalog typových činností integrovaného záchranného systému STČ-04/IZS Typová činnost složek IZS při společném zásahu při mimořádné události způsobené leteckou nehodou

Konec prezentace