Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Ringo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Advertisements

Základní pohybový systém
Beach rugby
Hry třetího tisíciletí
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
FLORBAL.
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
Základní Pravidla Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
BASKETBAL.
STREETBALL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla hry Základní informace  Hřiště je lepší oplocené, s jasným vyznačením půlící čáry  Počet hráčů: 2, 4, maximálně 6  Typ hřiště: malé - např.:
Systematika fotbalu.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
RINGO Chytání a zpracování kroužku kroužek lze chytit libovolnou rukou, odhodit se však musí tou rukou, kterou byl chycen (nesmí se přendávat z.
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RINGO 1.
SOFTBALL 1.
STOLNÍ TENIS.
CURLING.
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Filozofie změn  reakce na rychlý vývoj hry;  důraz na plynulost hry;  utkání mají být co nejzábavnější, bezpečná, férová a pochopitelná hráči, trenéry,
REUVEN VIROVNIK, přeložil Mgr. Robert Vyklický
Basketbalová pravidla
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Drobné hry na rozehřátí Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 27.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Ročník:2.. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Volejbal Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Goalball.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Badminton CLICK.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Tchoukball Click.
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Korfbal.
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Chyby u sítě, překážení.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Možné oblasti použití a potenciál…
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Ringo

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 Ringo - historie Ringo jako takové bylo založeno v Polsku v roce 1959 Wlodzimierzem Strzyzewskim jako doplňkový sport šermíře. Strzyzewski, který byl kapitánem polského reprezentačního družstva šermířů, se nemohl zúčastnit přípravného tábora před mistrovstvím světa. Snažil se nějakým jiným sportem šerm nahradit. Jako šermíř potřeboval nahrazovat útoky soupeře, na něž by musel bezprostředně reagovat. Míčové hry se mu zdály nebezpečné, mohlo dojít ke střetu s protihráčem a ke zranění. Proto vymyslel Ringo jako náhradu souboje. Postupem času se z této „náhrady“ stal samostatný sport, který se v Polsku začal prudce rozvíjet. Ringo se v Polsku dostalo až do osnov pro výuku na základních školách a stalo se hlavním sportem polské mládeže (harcerů). Samotný název – Ringo – vznikl až v roce 1968, kdy Strzyzewski byl jako novinář polské agentury Interpress na olympijských hrách v Mexiku. Snažil se zde o propagaci Ringa, která byla velmi úspěšná. Protože bylo pro Mexičany obtížné vyslovovat stále jméno Strzyzewski, začali mu říkat Mr. Ringo (Ringo tzn. kruh, kroužek). A tak se zrodil název nového neznámého sportu.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.3 Ringo - charakteristika Ringo je hra, která rozvíjí snad všechny vlastnosti potřebné člověku v dnešním životě – postřeh, rychlou reakci, prostorovou orientaci, obratnost, fyzickou kondici, vůli a především sportovní chytrost. Hraje se s gumovým kroužkem uvnitř dutým, na hřišti stejných rozměrů jako je hřiště pro odbíjenou. Účelem hry je umístit kroužek do hřiště soupeře. Cílem hráčů ve hře je vhodit povoleným způsobem kroužek (kroužky) do soupeřova pole, aby se dotkl (dotkly) povrchu hrací plochy nebo donutit soupeře k chybě za účelem zisku bodů a následně dosažení vítězství v setu (setech) utkání. V průběhu hry se snaží hráči přehazovat kroužek (kroužky)tak, aby jej (je) soupeř nedokázal zachytit před pádem na jím střeženou vymezenou hrací plochu. Pokud se bránícímu hráči podaří kroužek jednou rukou chytit, přechází během krátkého intervalu z obranné fáze hry do útoku. Účastníci využívají momentu překvapení, pohybu soupeře nebo jeho chyby při pokrývání prostoru popř. chybějících dovedností v manipulaci s kroužkem u soupeře.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Hra je určena pro utkání jednotlivců (18x8m), dvojic a trojic (18x9m), ve školních podmínkách se dá také provozovat při větším počtu účastníků. Hřiště je obdélníková plocha rozdělena na dvě poloviny sítí nebo jiným povoleným způsobem (např. lanko s vlaječkami). Rozměry plochy a výška sítě jsou stanoveny na: 8 x 18 m cm: jednotlivci - muži, ženy, 9 x 18 m – 243 cm: dvojice – muži, ženy, smíšené 6 x 12 m – 200 cm: žactvo do 12 let 8 x 16 m – 243 cm: žáci a mládež ve věku 13 – 16 let 1.4 Ringo - pravidla

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Přidělování bodů Set (utkání) v ringu trvá do 15 získaných bodů jednou ze stran, aniž by bylo nutné dosáhnout dvoubodového rozdílu skóre. Set (utkání) v ringu trvá do 15 získaných bodů jednou ze stran, aniž by bylo nutné dosáhnout dvoubodového rozdílu skóre. Podání Hra je zahájena podáním jednoho z hráčů, přičemž u dvojic a trojic vkládá do hry každá strana jeden kroužek. Podává se po dohodnutém signálu z libovolného místa zpoza koncové čáry vlastní poloviny hřiště. Pokud podávají obě strany, mělo by být podáno současně. U jednotlivců hází každý hráč 3x po sobě (tj. součet bodů je dělitelný třemi), u dvojic (trojic) se podání mění, pokud je součet bodů dělitelný pěti nebo dělitelný pěti se zbytkem jedné (např. 4:2). Dojde-li při podání k doteku kroužku se sítí: u jednotlivců se podání opakuje, pokud kroužek dopadl správně na polovinu soupeře. Následná opakovaná chyba znamená již přidělení bodu soupeři. U dvojic nebo trojic se kroužek nezapočítává, pokud dopadl správně na polovinu soupeře a pokračuje se nadále druhým kroužkem a do ukončení rozehry. Dojde-li ke střetu dvou kroužků, rozhoduje o přidělení bodů místo jejich dopadu na zem. 1.5 Ringo - pravidla

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 Ringo - pravidla V rámci manipulace s kroužkem je mj. dovoleno: kroužek může chytat jakýkoli hráč strany, na kterou je kroužek směrován kroužek může chytat jakýkoli hráč strany, na kterou je kroužek směrován kroužek může být chycen do libovolné ruky, odhozen ale musí být stejnou rukou kroužek může být chycen do libovolné ruky, odhozen ale musí být stejnou rukou místo chycení a odhození kroužku může být i mimo hranice hřiště místo chycení a odhození kroužku může být i mimo hranice hřiště je dovoleno uchopení kroužku dvěma hráči v jeden okamžik, odehrát ho však může pouze jeden z nich je dovoleno uchopení kroužku dvěma hráči v jeden okamžik, odehrát ho však může pouze jeden z nich při vypadnutí kroužku z ruky je možné pokusit se jej zpracovat znovu, ale stejnou končetinou při vypadnutí kroužku z ruky je možné pokusit se jej zpracovat znovu, ale stejnou končetinou kritériem správného chycení kroužku je to, že se dotýká alespoň jednoho prstu kritériem správného chycení kroužku je to, že se dotýká alespoň jednoho prstu při hře dvojic (trojic) se může při neúspěšném chycení pokusit zachytit kroužek libovolný spoluhráč při hře dvojic (trojic) se může při neúspěšném chycení pokusit zachytit kroužek libovolný spoluhráč kroužek je možné chytat na místě, ve výskoku, v běhu, skokem nebo v pádu kroužek je možné chytat na místě, ve výskoku, v běhu, skokem nebo v pádu chytá-li hráč kroužek v pádu, může se postavit a následně jej odhodit chytá-li hráč kroužek v pádu, může se postavit a následně jej odhodit klamání tělem nebo volnou rukou klamání tělem nebo volnou rukou provedení nápřahu paží (ruky) s kroužkem provedení nápřahu paží (ruky) s kroužkem uvést kroužek do letu tak, aby napodoboval let disku, přičemž se během letu může chvět a komíhat uvést kroužek do letu tak, aby napodoboval let disku, přičemž se během letu může chvět a komíhat

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.7 Ringo - pravidla V rámci manipulace s kroužkem je mj. zakázáno: přihrávání kroužku spoluhráčům přihrávání kroužku spoluhráčům chytání kroužku oběma rukama najednou chytání kroužku oběma rukama najednou pokusit se chytit vypadlý kroužek opačnou rukou pokusit se chytit vypadlý kroužek opačnou rukou držet kroužek déle než pět vteřin po zahájení odpočítávání hlavním rozhodčím (u dvojic nebo trojic se zahájí počítání v okamžiku, kdy jsou oba kroužky v klidu) držet kroužek déle než pět vteřin po zahájení odpočítávání hlavním rozhodčím (u dvojic nebo trojic se zahájí počítání v okamžiku, kdy jsou oba kroužky v klidu) při odhazování kroužku jej za účelem klamání soupeře vracet proti směru hodu, kroužek může být veden v rukou pouze plynule vpřed (s výjimkou povoleného nápřahu) při odhazování kroužku jej za účelem klamání soupeře vracet proti směru hodu, kroužek může být veden v rukou pouze plynule vpřed (s výjimkou povoleného nápřahu) vypustit kroužek z ruky tak, aby letěl svisle ve směru letu nebo se přetáčel kolem své osy procházející rovinou, která spojuje body ležících na vnitřních nebo vnějších obvodových kružnicích kroužku (nesmí se překlopit) vypustit kroužek z ruky tak, aby letěl svisle ve směru letu nebo se přetáčel kolem své osy procházející rovinou, která spojuje body ležících na vnitřních nebo vnějších obvodových kružnicích kroužku (nesmí se překlopit)

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.8 CLIL  kroužek – ring  pravidla – rules  síť – net  spoluhráč – team-mate

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova  =any&sId=NUoKzgerwZf4bZymv3ZI&orientation= =any&sId=NUoKzgerwZf4bZymv3ZI&orientation  KzgerwXADbZEmlE-n&orientation= KzgerwXADbZEmlE-n&orientation   Zdroje