Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_APPLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
Filip Benda G1. A 22. listopadu 2013 Bill Gates a Steve Jobs.
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Systémové pojetí hospodářské organizace
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
IPod. Vznik firma Apple první verze iPodu byla uvedena na trh 23.října 2001.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Logo společnosti Apple - Apple -americká firma založena v roce 1976 v Silicon Valley, navrhuje a prodává spotřební elektroniku, software a osobní počítače.
Apple Computer Jan Šimík, Education manager, Apple IMC
Apple Markéta Kučerová, 5.A. Obecně Americká společnost založená Stevem Jobsem Specializace na hardware a software Mezi nejznámější produkty patří iPhone,
Tablety (mobilní zařízení)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Historie výpočetní techniky, druhy počítačů
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vývoj operačních systémů Obrazová část Studijní materiály najdete na adrese:
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Deset významných osobností ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_POCITACOVA_MYS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_MICROSOFT.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
IMac 27“ Martin Čollák. Obsah Výrobce HW – procesor – grafická karta a display – disk – komunikace SW Pohled uživatele.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_230 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Apple Firma vyrábějící mobily,tablety,MP3,notebooky.....
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
iPhone je produkt společnosti Apple, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu s digitálním fotoaparátem, multimediálního přehrávače (iPod) a zařízení.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
Operační systémy Zpracovala Anna Macháčková.
SOFTWARE Operační systémy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
Srovnání operačních systémů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační systémy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_APPLE Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Informatika 1. ročník Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Historie firmy Apple a hlavní osobnosti spojené s touto společností. Nejznámější produkty této firmy od hardwaru až po software (MacOS). Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

 Historie  Steve Jobs  Steve Wozniak  Logo firmy  Produkty  Apple I-III  Apple Lisa  Macintosh  Další produkty  Operační systémy  MacOS X  Zdroje

 Firma založena v roce 1976  Založena v garáži v San José v Cupertinu (oblast dnes nazývána Silicon Valley)  Zakladatelé  Steve Jobs  Steve Wozniak  Počítače Applu převážně v USA  Nekompatibilní s našimi PC

 Steven Paul Jobs (*24. února 1955 San Francisco, USA – 5. října 2011 Palo Alto, USA)  Zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple  Jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních dvaceti let  Vizionář firmy  25. srpna 2011 oznámil Steve Jobs rezignaci

 Stephen Wozniak (* 11. srpna 1950)  Počítačový inženýr  V letech pracoval ve firmě Hewlett-Packard kde navrhoval kalkulátory.  Roku 1976 založil se Stevem Jobsem firmu Apple Computer  V Apple pracoval do roku 1985  Zásluhy za uvedení počítačů do běžných domácností a za spuštění revoluce na poli osobních počítačů

 Logem nakousnuté jablko  Teorií proč jablko je mnoho  Anekdota o Issacu Newtonovi a jablku, které na něj spadlo  Nakousnuté, protože kousnout = bite (podobnost s byte)  Tvar loga není náhodný jablko-ale-soustava-zalozena-na-fibonacciho- rade/sc-4-a /default.aspx jablko-ale-soustava-zalozena-na-fibonacciho- rade/sc-4-a /default.aspx

 Apple I  Apple II  Apple Lisa  Macintosh  MacBook, MacBook Pro  iMac  iPod  iPhone  iPad

 Cena 666,66 USD  Běžel na něm BASIC  Odmítnut firmou Hewlett Packard  Prodáno 50 kusů  Ručně vyráběn

 Představen v dubnu 1977  Jeden z prvních kroků k osobním počítačům  První sériově vyráběný počítač  Komerčně velmi úspěšný  prodalo se ho několik milionů  prodával se až do 80. let  pozdější varianty Apple II se na školách používaly až do počátku 90. let.

 Uvedený na trh v lednu 1983  Ve své době špičkově vybavený počítač  Neúspěšný kvůli vysoké ceně (9 995 USD)  Revoluční grafické rozhraní

 Jméno pochází od odrůdy jablka McIntosh  Uvedení na trh 24. ledna 1984 doprovázela slavná televizní reklama parafrázující román 1984 anglického spisovatele George Orwella (firma IBM v ní figurovala jako velký bratr)  První počítač, který popularizoval grafické uživatelské rozhraní neboli GUI  Reklama z roku 1984  =HhsWzJo2sN4 =HhsWzJo2sN4

 MacBook je název nejnižší výrobní řady přenosných počítačů platformy Macintosh  Původní iBook nahrazen první verzí MacBooku v roce 2006  MacBook byl naposledy aktualizován v roce 2009  Novější řada MacBook Pro  Odlišnosti ve velikosti, povrchové úpravě, klávesnici a grafické kartě

 Osobní počítač typu „vše v jednom“  Ihned od uvedení v roce 1998 se stal vlajkovou lodí řady Macintosh  K popularitě iMacu přispělo  Využití USB portů  Estetická stránka  Chytrý marketing ze strany Apple

 Multimediální přehrávač  Název se užívá pro celou rodinu přenosných MP3 přehrávačů od Apple  Jednoduché uživatelské rozhraní  Ovládá se pomocí dotykového kolečka (tzv. click wheel)  Výjimkou modely iPod Touch a iPod Nano - dotykový displej

 Spojuje funkce mobilního telefonu s kapesním počítačem  Ovládá se pomocí velkého dotykového displeje s virtuální klávesnicí  Jako jeden z prvních mobilních telefonů měl vícedotykové ovládání  Používá operační systém iOS (dříve iPhone OS) založený na Mac OS X  Poslední generací je iPhone 5

 Multimediální počítač typu tablet (nikoli Tablet PC)  Používá iOS a lze ho použít k práci s různými multimediální formáty  noviny, časopisy, knihy, učebnice  fotografie, videa, hudba  textových dokumenty, tabulky, videohry  zvládá také provozovat stávající aplikace pro iPhone a iPod Touch  Představen 27. ledna 2010

 Vlastní operační systém MacOS  Nebyl nikdy portován pro jiné platformy  Verze 1 až 9 => MacOS X  Verze 1 až jsou volně šiřitelné  Verze 7.6 a novější ne

 Je to de facto UNIX  Verze  10.0 Cheetah –  10.1 Puma –  10.2 Jaguar –  10.3 Panther –  10.4 Tiger –  10.5 Leopard –  10.6 Snow Leopard –  10.7 Lion –  10.8 Mountain Lion –

 LUCKOW, Al. Steve Wozniak [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW:  BUCHANAN, Matt. Steve Jobs [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  EBELPILOT. Apple [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  RAMA & MUSÉE BOLO. Apple II [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  RAMA. Apple Lisa [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  GRM WNR. Macintosh [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  BENEDICT, Jared C.. MacBook [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  HERETOHELP. IMac [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  HERETOHELP. IPod [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volné dílo na WWW:  VEGA, Zach. IPhone [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  FLEISHMAN, Glenn. IPad [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: