AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

KPR * kardiopulmonální resuscitace
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Kardio pulmonální resuscitace B.Szücsová sestra specialistka
Základní kardiopulmonální resuscitace
NEODKLADNÁ RESUSCITACE
Základní neodkladná resuscitace
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem Tomáš Janota Koronární jednotka.
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Kardiopulmonální resuscitace I.
Pediatrická KPR únor ‘06 1.
První pomoc Teoretická část První pomoc znamená : VYBERTE : A) Chirurgický zákrok B) Zajištění základních životních funkcí člověka C) Srdeční masáž.
Neodkladná resuscitace Zástava oběhu Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Algoritmus použití AED
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
První pomoc při zástavě krevního oběhu
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZPRACOVAL: zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Zásady první pomoci Lenka Kraváčková.
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
Neodkladná resuscitace
Adult Basic Life Support (ABLS)/ Základní podpora života dospělých
Školení první pomoci
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
Neodkladná resuscitace
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace - ÚVOD 15
PRVNÍ POMOC MUDr.Pertl Martin.
Základní životní funkce vědomí
První pomoc u dětí KPR Bezvědomí Vdechnutí cizího tělesa Otravy.
2. První pomoc – bezvědomí
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Co se stalo? Výuková prezentace s využitím dotykového zařízení ročník ZŠ Vypracovala: Lucie Kováčová.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo12 Označení materiálu evo12_resuscitace.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Resuscitace = oživování, kříšení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zdravotnická první pomoc
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_20_P8_Bartonkova TÉMA: První pomoc OBSAH: První pomoc ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Hodina je zaměřena na seznámení žáků se základy poskytování první pomoci. Hodina je koncipována tak, aby si žáci zopakovali nejdůležitější pojmy z uvedené oblasti. V průběhu hodiny je kladen důraz zejména na aktivitu žáků. Na závěr hodiny je vloženo stručné opakování, které slouží učiteli i žákům jako zpětná vazba. Žáci si mohou ověřit, co si zapamatovali, a učitel tak zjistí, zdali je potřeba nějaké informace doplnit nebo znovu zopakovat. Hodina je koncipována tak, aby byla odučena v počítačové nebo multimediální učebně, neboť její součástí jsou obrázky a hypertextové odkazy, které slouží k prohloubení znalostí žáků v oblasti první pomoci. Anotace

PRVNÍ POMOC je soubor opatření pro zajištění uchování lidského zdraví. Jejím cílem je záchrana života.

 První pomoc dělíme na:  ZÁKLADNÍ – LAICKOU  zavolání RZS, zajištění základních životních funkcí  ROZŠÍŘENÁ – ODBORNÁ - PROFESIONÁLNÍ  Je prováděna speciálně vycvičenými týmy (hasiči, lékaři atd.) Jsem povinen poskytnout vždy první pomoc?

 = soubor výkonů vedoucí k neprodlenému průtoku okysličené krve mozkem  při provádění KPR se řídíme pravidlem A B C D  A – air  B – breathing  C – circulation  D - defibrillation Neodkladná resuscitace (KPR) Kdy s resuscitací začneme? Kdy resuscitaci nezahajujeme? Kdy resuscitaci ukončíme?

 zjistíme průchodnost dýchacích cest  přiložíme ucho na ústa a nos raněného  položíme ruku na hrudník poraněné osoby  zajistíme průchodnost dýchacích cest  záklon hlavy  úder dlaní mezi lopatky  Heimlichův manévr

 z úst do úst  z úst do nosu  při poškození dutiny ústní  z úst do úst a nosu

 úkony vedoucí k obnovení a zajištění krevního oběhu  masáž srdce  stlačuje uprostřed hrudníku  100 stlačení za minutu

 dospělí  30 stlačení : 2 vdechy  děti (od 1 roku do puberty)  30 stlačení : 2 vdechy  novorozenci a kojenci  3 stlačení : 1 vdech Frekvence stlačení a dýchání

 cílem je obnovení normální srdeční akce  může být:  mechanická  úder do oblasti srdce  elektrická  defibrilátory

Přiřaďte správná telefonní čísla

1.Co je to první pomoc? 2.Jak první pomoc dělíme? 3.Při neodkladné resuscitaci platí pravidlo? 4.Vysvětli jednotlivé části pravidla. 5.Jaká je frekvence dýchání a stlačení u dospělých? 6.Jaká je frekvence dýchání a stlačení u dětí? 7.Jaká je frekvence dýchání a stlačení u novorozenců a kojenců?

 Ilustrace: Kliparty Office  NEUVEDEN. Odstřelovači a armáda [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: armada.webnode.cz/clanky/preziti-v-extremnich-podminkach/prvni-pomoc/ armada.webnode.cz/clanky/preziti-v-extremnich-podminkach/prvni-pomoc/  NEUVEDEN. ZZS KV [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Citace