METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Kvinta, I.G, 1.SOŠ
Cíl: seznámení se stavbou, druhy, typy a funkcí
Digitalizace výuky Příjemce
Kořen autor: David Hainall.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis - Biologie rostlin
Rostlinné orgány - kořen
Kořen Bohumil Bareš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_365.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
rostlinné orgány složeny z vyskytují se u rozdělení: vegetativní
Kořen (radix) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.03/Li
Kořen Jan Skála, 4.ročník Bi-Ze.
STAVBA TĚLA KRYTOSEMENNÝCH ROSTLIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Základy anatomie rostlin 1. díl (kořen – stonek)
VADY A NEMOCI ZRAKU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
T VORBA KARTOGRAMU Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Inkscape – tvorba loga Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Projekt Smart logistik - moderní výuka logistiky, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Příjemce: Střední odborná škola logistická a střední.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kořen Tematická oblast:Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
KOŘEN.
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
KOŘEN Biologie, 2. ročník, Botanika. Obecná charakteristika kořen patří mezi tzv. vegetativní orgány společně se stonkem a listem pravý kořen se poprvé.
Typografie – úvod, písma Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
P(r)opletené kruhy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST - VIRY
Stavba rostlinného těla KOŘEN.
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
Kořen Sofi dobrynina 5.A..
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
Histologie – Trvalá pletiva rostlin
OBOJŽIVELNÍCI – OCASATÍ
Název projektu: Moderní škola
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Vegetativní orgány kořen.
Transkript prezentace:

METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.23 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Biologie rostlin - Metamorfózy kořene Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky s metamorfózami vegetativních orgánů u rostlin – konkrétně u kořene Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Klíčová slova metamorfóza, haustoria, bulva, vzdušné kořeny Ročník 5V ročník Typická věková skupina 15. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 6/2013 Celková velikost kb

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy METAMORFÓZY KOŘENE 1

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Metamorfóza = přeměna (modifikace) orgánu Během ontogeneze ztrácí některý z orgánů svou původní funkci, která je nahrazena funkcí novou.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Haustoria (vstřebadla)  u parazitických rostlin  vrůstají do cévních svazků hostitelské rostliny (jsou napojena na dřevní část – získávají vodu a minerály  p ř. jmelí bílé 2

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vzdušné kořeny  hlavně u tropických rostlin, vypadají jako šlahouny  přijímají vzdušnou vlhkost  př. monstera 3

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příčepivé (přichycovací) kořeny  přichycení k podkladu  př. břečťan popínavý 4

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Bulva  z tloustlý kořen a spodní části stonku  zásobní funkce  př. celer 5

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Chůdovité kořeny  vyskytují se u rostlin na sypkých substrátech nebo v močálech, kde se mění vodní hladina 7 kukuřice setá 6 mangrove (mangrovy) – souhrn stromů patřících do kořenovníků, kolíkovníků, kuželovníků, kolenovníků a kyjovníků

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Dužnaté kořeny  ztloustlý kořen  shromažďování zásobních látek  př. mrkev obecná 8

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 16 Opakování 1. Vzdušné kořeny přijímají: a) CO 2 a O 2 b) vlhkost c) obojí b) 2. Nahraď slovo metamorfóza českým výrazem. přeměna 3. Haustoria jsou napojena: a) na lýkovou část hostitele b) na dřevní část hostitele c) nelze určit na kterou část b) 4. Břečťan má kořeny: a) vzdušné b) haustoria c) přichycovací c)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura Kincl J., 2008: Biologie rostlin pro gymnázia. Praha, Fortuna

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.DBENBENN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2.JULIUS SACHS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3.RAFFI KOJIJAN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4.NOVA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MDK09. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6.CASABLANCA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7.MURIEL GOTTROP. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MDK09 PŘEJÍT NA: NAVIGACE, HLEDÁNÍ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: