Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR06_Fia01_01 Vytvořeno: Srpen 2013 Autor: Mgr. Lada Fialová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Sada: Botanika Název vzdělávacího materiálu: Kořen - morfologie Ročník: 1. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Výkladová prezentace na téma Kořen (radix) - morfologie. Určená do hodin biologie nebo laboratorních cvičení z biologie. Prezentace je ukončena opakováním. Metodika: Prezentaci ovládá učitel klikáním myši nebo šipkou vpravo (popř. vlevo). Při opakování žáci odpovídají ústně a po kliknutí myší se objevují správné odpovědi.

3 KOŘEN (radix) Morfologie

4 KOŘEN obvykle podzemní část rostliny rostoucí pozitivně geotropicky
bez listů, průduchů, kutikuly většinou bez chloroplastů první orgán, který se objevuje po vyklíčení semene

5 FUNKCE KOŘENE upevnění rostliny v substrátu příjem látek z okolí
uchování zásobních látek vegetativní rozmnožování může zprostředkovávat vztah symbiózy nebo parazitismu

6 KOŘENY X JEDNODĚLOŽNÝCH R. DVOUDĚLOŽNÝCH R.
po vyklíčení vzniká hlavní kořen, který záhy zaniká a je nahrazen kořeny náhradními (adventivními, svazčitými) HOMORHIZIE = svazek rovnocenných kořenů po vyklíčení vzniká hlavní kořen, který dále roste a větví se ALLORHIZIE = soustava kořenů, kde je rozlišen hlavní kořen a kořeny postranní

7 TVARY HLAVNÍCH KOŘENŮ niťovitý – u klíčních rostlin kůlový - borovice
válcovitý - křen

8 vřetenovitý - mrkev řepovitý - řepa srdcovitý - buk hlíznatý - jiřiny

9 METAMORFÓZY KOŘENŮ vzdušné kořeny – příjem vzdušné vlhkosti, účast na fotosyntéze (orchideje, monstera, filodendron) příčepivé kořeny – u popínavých rostlin, vnikají do nerovností podkladu (břečťan, loubinec)

10 METAMORFÓZY KOŘENŮ stahovací kořeny – během růstu se zkracují a vtahují cibule hlouběji do půdy (tulipán, ladoňka, česnek, lilie) obr. 1 chůdovité kořeny – zvyšují stabilitu rostliny (bažinné rostliny, kukuřice)

11 METAMORFÓZY KOŘENŮ sloupovité kořeny – spouští se z větví některých stromů, zakořeňují v půdě a tvoří podpůrné struktury (některé Fíkovníky) dýchací kořeny (pneumatofory) u některých dřevin v zaplavovaných oblastech vyčnívají nad hladinu (tisovec) obr. 2

12 METAMORFÓZY KOŘENŮ savé kořeny (haustoria) – pronikají
do těla hostitelské rostliny a napojují se na její cévní svazky (jmelí, kokotice) obr. 3 symbiotické kořeny - rostliny žijí v symbióze s bakteriemi (hlízkovité bakterie na kořenech bobovitých rostlin) nebo s houbovými vlákny (mykorrhiza)

13 VÝZNAM A VYUŽITÍ KOŘENŮ
kořenová zelenina (mrkev, petržel, pastinák, celer, křen, červená řepa,…) potravinářský průmysl – cukrová řepa lékařství – kostival lékařský, libeček

14 OPAKOVÁNÍ 1) vyberte správnou možnost
rostlina patří mezi jednoděložné protože… x dvouděložné, nemá vyvinutý hlavní kořen, ale svazek rovnocenných kořenů

15 2) vyberte správnou možnost
Rostlina na obrázku (smetanka lékařská) patří mezi dvouděložné, protože … Jedná se o ALLORHIZII je patrný hlavní kořen. X HOMORHIZII

16 3) správně přiřaďte rostlinu k metamorfóze kořene, která se u ní vyskytuje
orchidea hrách česnek jmelí břečťan haustoria stahovací kořeny vzdušné kořeny příčepivé kořeny symbiotické kořeny

17 Zdroje obrázků obr. 1 EVENOR, Zachi. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: obr. 2 RIVERBANKS OUTDOOR STORE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: obr. 3 STEN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Ostatní fotografie jsou vlastním dílem autorky výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google