Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

PŘEDSTAVY, FANTAZIE Škola:
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_06.
4. Představy a fantazie, imaginace, denní snění
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
4. Představy a fantazie, imaginace, denní snění
Obrazotvornost či představivost
PROCES UČENÍ Z ANTROPOLOGICKÉHO HLEDISKA
4. Představy - mentální reprezentace
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy Anotace: Digitální učební.
4. Představy, mentální reprezentace
VY_32_INOVACE_PSYPS12760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Rozdíl vnímání a představy
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy 2 Anotace: Digitální.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
FANTAZIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Frustrace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychické procesy - vnímání
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Sociální psychologie – CŽV 2012
Nevědomí.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Pozornost a paměť.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako osnova k výkladu tohoto učiva. osnova k výkladu tohoto učiva. Klíčová slova: představy, představivost, asociace Cílová skupina: žáci středních škol Název: Představy Jméno autora: Monika Arsenjevová Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace Vytvořeno dne: 1.pololetí školního roku 2013/2014

Představy Vypracovala: Monika Arsenjevová

 Představa názorný obraz předmětů a jevů, názorný obraz předmětů a jevů, které v daném okamžiku nevnímáme které v daném okamžiku nevnímáme Na rozdíl od vjemu - méně přesná a zřetelná - méně jasná, výrazná

 Představivost psychický proces jehož výsledkem je psychický proces jehož výsledkem je představa představa

  Představy dělíme   pamětní představy je-li psychický zážitek podobný původnímu   fantazijní představy liší-li se od původního

 Vznik představ vnímané předměty a jevy zanechávají v mozkové kůře určité stopy vnímané předměty a jevy zanechávají v mozkové kůře určité stopy jedná se o složité fyziologické procesy jedná se o složité fyziologické procesy při vnímání a zapamatování při vnímání a zapamatování (ty zanechávají v nervových buňkách stopy, které umožňují vybavování a přetváření představ) (ty zanechávají v nervových buňkách stopy, které umožňují vybavování a přetváření představ)

 Fyziologické změny při vybavování představ Např. představa jídla Např. představa jídla Představa oblíbeného jídla Představa oblíbeného jídla může způsobit slinění. může způsobit slinění.

Představa zážitku – bušení srdce, pocení atd. Silné zážitky vyvolávají fyziologické změny organismu - zrychlení dýchání, tepu atd.

U představ se uplatňují asociační zákony. U představ se uplatňují asociační zákony. Asociace Asociace sdružování představ sdružování představ

 Asociační zákony Primární Primární - zákon dotyku v čase a prostoru - zákon dotyku v čase a prostoru - zákon podobnosti a kontrastu - zákon podobnosti a kontrastu Sekundární Sekundární - zákon častosti - zákon častosti - zákon živosti - zákon živosti - zákon novosti - zákon novosti

 Primární 1. Zákon dotyku v čase a prostoru 1. Zákon dotyku v čase a prostoru vybavují se především ty zážitky, které vnikly vybavují se především ty zážitky, které vnikly do vědomí na témže místě nebo čase do vědomí na témže místě nebo čase 2. Zákon podobnosti a kontrastu 2. Zákon podobnosti a kontrastu vybavují se především ty zážitky, které jsou vybavují se především ty zážitky, které jsou si podobné či protikladné si podobné či protikladné

Jedeme-li na dovolenou, kde jsme již byli, mohou se nám vybavit zážitky, které jsme tam prožili.

 Sekundární 1. Zákon novosti 1. Zákon novosti novější představy (zážitky) mají větší tendenci novější představy (zážitky) mají větší tendenci se vybavovat než starší se vybavovat než starší 2. Zákon častosti 2. Zákon častosti častěji vybavované představy mají větší tendenci častěji vybavované představy mají větší tendenci se vybavovat se vybavovat 3. Zákon živosti 3. Zákon živosti živější představy, které v nás vyvolaly hlubší živější představy, které v nás vyvolaly hlubší dojem, mají větší tendenci se vybavovat dojem, mají větší tendenci se vybavovat

 Druhy pamětních představ 1. jedinečné představy jsou-li zcela určitého předmětu, jevu jsou-li zcela určitého předmětu, jevu (šatů, psa) (šatů, psa) 2. obecné představy schématické obrazy předmětů a jevů, chybějí schématické obrazy předmětů a jevů, chybějí znaky určitého předmětu a jevu znaky určitého předmětu a jevu (dům, obraz) (dům, obraz)

Použitá literatura a zdroje Čáp, J., Čechová, V., Rozsypalová, M.: Psychologie 1. Praha, SPN 1995 Štefanovič, J.: Psychologie. Bratislava, SPN 1974 Štefanovič, J., Greisinger, J.: Psychologie. Praha, Avicenum 1985

smetane.html draha-v-praze-nabizi-jedinecny-adrenalinovy-zazitek vznika-laska-a-zamilovanost.html za-bezne-plomby-hotove-pec-/zpravy- domov.aspx?c=A100208_142919_ln_domov_tai reklamovat-dovolenou-1