NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Identifikátor materiálu:VY_32_Inovace_ICT2.4_3-53
Struktura středověké společnosti
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA Název školy
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Česká společnost v předhusitské době
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Středověké městské právo
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Anglie a Francie v pozdním středověku.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Společnost a kultura českého státu vrcholného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Kultura Mezopotamie TÉMATICKÝ CELEK:
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Vrcholný středověk 12. – 15. století shrnutí
9.Vrcholný a pozdní středověk
Křesťanství a středověká Evropa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát za Přemyslovců - opakování.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství a středověká Evropa ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2. Rostoucí úloha středověkých měst

Města ve 13. století v našich zemích KRÁLOVSKÁ zakládá král, patří mu PODDANSKÁ zakládá šlechta a církevMĚSTA města patřící králi města patřící královně - VĚNNÁ těžba kovů - - města HORNÍ převaha řemesel a obchodu

MĚSTA – řemesla a obchod -poddanská -královská – Znojmo, Brno -věnná – Hradec Králové -horní – Kutná Hora, Jihlava

Kdo žil ve středověkých městech? Obyvatelé měst bohatí kupci – obchod ve velkém řemesl.mistři majitelé dílen, kramáři – obchod na trhu (krám) lidé zaměstnaní u kupců a řemeslníků tovaryši, služky…. = chudina

PATRICIOVÉ bohatí kupci a řemeslníci MĚŠŤANÉ chudší řemeslníci, kramáři (řemeslničtí mistři) MĚSTSKÁ CHUDINA neplnoprávní – služebníci, učni, tovaryši, nádeníci,čeledínové, žebráci

Kdo žil ve městech? bohatí kupci - zabývali se obchodem ve velkémbohatí kupci - zabývali se obchodem ve velkém řemeslničtí mistři - majitelé dílenřemeslničtí mistři - majitelé dílen - zabývali se obchodem na trhu (měli krám)kramáři - zabývali se obchodem na trhu (měli krám) chudina - lidé zaměstnaní u kupců a řemeslníků (tovaryši, služky, čeledínové, žebráci)chudina - lidé zaměstnaní u kupců a řemeslníků (tovaryši, služky, čeledínové, žebráci)

plnoprávní obyvatelé měst:plnoprávní obyvatelé měst: -bohatí kupci -řemeslničtí mistři -kramáři podílejí se na správě města, nejbohatší tvoří městský PATRICIÁT podílejí se na správě města, nejbohatší tvoří městský PATRICIÁT bezprávní obyvatelé měst: - lidé zaměstnaní u kupců a řemeslníků, bez majetku a podílu na správě města

ŘEMESLA od 13. století se počet řemesel zvětšujeod 13. století se počet řemesel zvětšuje mistři se zaměřují na zhotovení jen určitého druhu výrobku – specializují semistři se zaměřují na zhotovení jen určitého druhu výrobku – specializují se Co vyráběli? a) řezníci, pekaři, mlynáři, sladovníci, mazanečníci b) tkalci, soukeníci, barvíři, krejčí, ševci, kožešníci c) kováři, nožíři, mečíři, ostružníci, brníři, helmíři d) koláři, tesaři, bečváři, stolaři e) koželuži, sedláři, řemenáři, uzdaři

MĚSTA Vznikají ve 12. – 13. století na starších sídlištích nebo nová (České Budějovice)Vznikají ve 12. – 13. století na starších sídlištích nebo nová (České Budějovice) - v podhradí - v podhradí - u brodů - u brodů - na křižovatkách obchodních cest - na křižovatkách obchodních cest

městská práva – privilegia (výsady) várečné - právo vařit pivovárečné - právo vařit pivo tržní - právo konat pravidelné trhytržní - právo konat pravidelné trhy hradební - právo obehnat město hradbamihradební - právo obehnat město hradbami hrdelní - odsoudit k smrti a popravithrdelní - odsoudit k smrti a popravit mílové -v okruhu jedné míle od města se nesměl usadit cizí řemeslníkmílové -v okruhu jedné míle od města se nesměl usadit cizí řemeslník skladu - povinnost obchodníků zastavit se na několik dnů ve městě, vyložit zboží a nabídnout je k prodejiskladu - povinnost obchodníků zastavit se na několik dnů ve městě, vyložit zboží a nabídnout je k prodeji Práva udílí KRÁL – rozvoj hospodářské činnosti

OBCHOD - nedostatečné spojení s vyspělými zeměmi Evropy - Praha – právo nuceného skladu (procházející obchodníci měli povinnost zastavit se na několik dnů ve městě, vyložit zboží a nabídnout je k prodeji) -platilo se pražskými groši (od roku 1300) či kusovým stříbrem -Obchod probíhal na místních trzích (každý týden nebo i denně). Výroční trhy – jarmarky byly otevřené i cizím obchodníkům a trvaly několik dní.

Použitá literatura a zdroje informací: J. Schulz: Dějepis 7, Středověk, Prodos 1998J. Schulz: Dějepis 7, Středověk, Prodos 1998 H. Mandelová a kol.: Středověk – dějepisné atlasy pro ZŠ a víceletá gymnázia, Kartografie Praha 1996H. Mandelová a kol.: Středověk – dějepisné atlasy pro ZŠ a víceletá gymnázia, Kartografie Praha 1996 M. Hroch a kol.: Dějepis, Středověk pro základní školy II, SPN Praha 1991M. Hroch a kol.: Dějepis, Středověk pro základní školy II, SPN Praha 1991