Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ , máslo Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač Ročník 2.ročník Datum tvorby Srpen 2013 Anotace Materiál je určen k výuce předmětu Zbožíznalství učebního oboru Prodavač. Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad látky i otázky k procvičení a opakování.
Anotace Tento učební materiál se samostatně zaměřuje na máslo jako důležitý živočišný tuk. Přibližuje jeho složení, význam ve výživě, tržní druhy a skladování.
Máslo Máslo je emulze mléčného tuku (82%) a vody. Jsou v něm obsažené všechny přirozené součástí mléka (tj. mléčný cukr, bílkoviny, minerální látky, vitaminy) Pro lidský organismus je především zdrojem energie, obsahuje cholesterol. V obchodní praxi se k máslu přiřazuje také např. pomazánkové máslo či máslo s rostlinným tukem.
Výroba a tržní druhy másla Surovinou pro výrobu másla je smetana, která se pasterizuje, stlouká se (v tzv. zmáselňovačích) mechanickým způsobem – oddělí se podmáslí, máslo se dále hněte, formuje a balí. Tržní druhy másla rozlišujeme: a) čerstvé máslo – výběrové čerstvé se smet. zákysem b) skladované máslo – stolní (skladováno v mrazírnách)
Speciální druhy másla Mezi speciální druhy másla patří: a) ochucené máslo – ochucené různými přísadami (směsí bylinek, cibulí, česnekem) b) máslo s rostlinným tukem - část živočišného tuku je nahrazena tukem rostlinným, tím se snižuje obsah cholesterolu (např. AB máslo, Zlatá Haná) c) pomazánkové máslo – má charakter koncentrované zakysané smetany, obsahuje pouze 35% mléčného tuku (zbytek sušina a voda), v prodeji bez příchutě nebo různě ochucené
Skladování másla Máslo se skladuje při teplotě 1 až 6˚C. Pomazánkové máslo od 1 do 10˚C. Máslo (stejně jako všechny ostatní tuky) může žluknout. Žluknutí se projevuje zhoršením chuti, vůně, barvy i konzistence. Žluknutí se urychluje působením slunečního světla, vzdušného kyslíku, vyšší teploty.
Otázky k opakování 1) Máslo je emulze kterých dvou složek? 2) Kolik tuku obsahuje máslo? 3) Co je to stloukání másla? 4) Jaký je rozdíl mezi čerstvým a stolním máslem? 5) Uveďte dva speciální druhy másla. 6) Při jaké teplotě se máslo skladuje? 7) Co je to žluknutí tuků, jak se projevuje? 8) Co urychluje žluknutí tuků?
Použité zdroje Josef Kavina – Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a smíšené zboží, nakladatelství IQ 147 Praha, 1996