Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Advertisements

Past tenses in time clauses minulé časy v časových souvětích
IMEDEEN TAN OPTIMIZER™ IN-VITRO STUDIE Účinky aktivních složek přípravku na syntézu melaninu u melanocytů vypěstovaných in-vitro. Výzkumná práce spol.
Novinky v onkologii ASCO 2009
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Slovesné časy v angličtině Present perfect x past simple VY_22_INOVACE_31 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Practice with Numbers II For each of the following sections, insert the correct form of the given noun and/or number. Vzor: Jeden Mám ___(sešit) a ___(kniha).
Linking Words and phrases
Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: GOG-0218 Michael Birrer Harvard Medical School, Boston, USA.
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vemurafenib, lék volby u pacientů s metastatickým BRAF V600 mutovaným melanomem Antoni Ribas, MD Professor of Medicine Professor of Surgery Professor of.
Used to/ would, be/ get used to Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektu CZ.107/1.500/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Astra Zeneca :Výzkum v metabolismu Aktuality a perspektivy
Future Perfect Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRESENT SIMPLE FOR ELEMNTARY STUDENTS Author: Mgr. Jan Hájek.
1 Studie PROMID Placebo-controlled, double blind, prospective, Randomised study on the effect of Octreotide LAR in the control of tumor growth in patients.
Už sněží několik hodin. It's been snowing for hours.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Roztroušená skleróza kdo má být léčen interferony?
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Project 3 My project about aeronautics. History aeronautics In the past were aircraft from wood and paper, because paper and wood are very light. But.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo nám. 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Present Perfect Tense and Past Simple Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Past Continuous – tvar a použití
Karcinom Pankreatu.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR:Lenka Hrnčířová VY_32_INOVACE_17_Konverzace v Aj 6. ročník_Easter Téma:Easter CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace AUTOR: Mgr. Marta Rozsívalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Angličtina 9.ročník TEMA: Test revision, London –
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 20 – Past simple 7. tř. TEMA: Anglický.
Education Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: The USA Datum vytvoření Ročník.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Jitka Vodrážková Hello, kids! VY_22_INOVACE_1A_30_BIG_TURNIP Storytelling- pohádka O veliké řepě v angličtině Dramatizace pohádky, jednoduchá.
Past simple and past continuous. Pokud hovoříme o situaci v minulém čase v určité době, používáme minulý čas Pokud hovoříme o situaci v minulém čase v.
Angličtina: Mary I Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: Významné osobnosti britské.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Angličtina: Henry VIII
Angličtina: Queen Victoria
PharmDr. Ondřej Zendulka, Ph.D.
Lokalizace tumoru- prognostický marker u mCRC
Dvoufaktorová analýza rozptylu
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Mezibuněčná komunikace Inaktivní osteoklasty
Anglický jazyk – Cvičení na podporu konverzace
VY_32_Inovace_ Conjunctions Project 3
PASSIVE II..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Introduction to MS Dynamics NAV XVIII. (Reminders)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_15Spojky.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý a průběhový.
Zachyťme druhou frakturu (program Capture the fracture) International Osteoporosis Foundation Osteologická pracoviště e Mediekos a Bormed Ostrava.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Co lze očekávat od intenzivního vývoje léků na CF?
Reported questions 1. Wh- questions
LONDON´S BURNING - práce s textem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která měla metastazující rakovinu prsu a stala se alkoholičkou. Mezi lety se léčila z alkoholismu antabusem a její nádory vymizely. V roce 1971 zemřela nikoli na rakovinu, ale v důsledku pádu z okna v těžké opilosti.  „However, in 1961 she became a severe alcoholic and it was necessary to discontinue all hormone therapy and antabuse (Disulfiram) was started. Over the next 10 years--from 1961 to complete resolution of all bone lesions in the spine, skull, pelvis and ribs gradually occured and the patient remained clinically free of cancer with no further hormone therapy, chemotherapy, or radiation therapy. Frequent psychiatric care was required and she remained on and off Antabuse therapy for her continued drinking problem. She died in 1971 when she accidentally fell from a third floor window. The coroner's report showed a high blood alcohol level and residual nests of metastatic carcinoma in the bone marrow.“

Případ z Utahu (Mol. Cancer Ther. 3, , 2004)  V roce 2004 publikovali vědci z Utahu případ pacientky s metastází melanomu v játrech, která zmizela po několika měsících užívání kombinace disulfiramu se zinkem. Dnes se ale ví, že účinná látka vzniká kombinací s mědí (sloučenina se zinkem v těle ani nevzniká, disulfiram reaguje naopak s mědí, která je v těle přirozeně přítomna).

Klinický test ditiocarbu (Biotherapy 6, 9- 13, 1993)  V roce 1993 skupina francouzských vědců publikovala klinický test II. fáze, v němž použila látku ditiocarb. Tato látka vzniká v těle po požití antabusu. Používali ovšem velmi nízké dávky (pro srovnání: 700 mg týdně vs. běžná dávka antabusu je mg denně).  Rozdělili 64 žen, operovaných s vysoce rizikovou, ale dosud nemetastazující, rakovinou prsu na dvě stejné skupiny. Jedna brala běžnou chemoterapii + placebo, druhá běžnou chemoterapii + ditiocarb. Léčba trvala 9 měsíců. Po 5 letech v první skupině žilo 55% pacientek, zatímco v druhé 81% pacientek.  Lze očekávat, že při vyšších dávkách a delší léčbě by byl efekt ještě silnější. Naše hypotéza je taková, že aktivní látka (která vzniká v těle reakcí ditiocarbu s mědí, viz následující obrázek) dokázala i při tak nízkých dávkách ditiocarbu po 9 měsících zlikvidovat mikrometastáze u některých pacientek.

Klinický test disulfiramu (Oncologist 20, , 2015)  V roce 2015 byly publikovány výsledky izraelské klinické studie, kdy bylo 40 pacientů s metastazující rakovinou plic rozděleno do dvou stejných skupin. Jedna brala jenom klasickou chemoterapii, druhá klasickou chemoterapii + disulfiram (pouze 120 mg denně). Pacienti v druhé skupině žili v průměru o tři měsíce déle a – což je zejména významné – dva z nich přežili dlouhodobě. Obrázek ukazuje, že do 2 let všichni pacienti v první skupině zemřeli.