OČKOVÁNÍ PROTI MENINGOKOKOVÝM ONEMOCNĚNÍM NRL pro meningokokové nákazy Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státní zdravotní ústav Praha VI. SLOVENSKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Advertisements

Centrová léčba roku několik poznámek
Důkazy & praxe Preuves & Pratiques multitématický kongres congrés multithématique Prague sobota 8. října 2005 samedi 8 octobre 2005.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
MUDr. Daniel Dražan, Jindřichův Hradec
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Ing.Miroslava Rýparová
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Haemophilus influenzae typu b
Očkovací centra Avenier (nejsou jen pro cestovatele) Mirka Kohoutková Obchodní a marketingová manažerka Praha Avenier, a.s., Bidláky 20, 639.
Výskyt HIV/AIDS v ČR MUDr. Michael Vít,PhD Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví ČR.
Očkování a imunomodulace
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
VY_32_INOVACE_CER_11 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Historie lázeňství - řešení Jméno autora:Mgr.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Problematika očkování Diskuse u kulatého stolu, Poslanecká sněmovna, 14. dubna 2015.
1 Problematika sezónní chřipky v ČR Problematika sezónní chřipky v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik Ministerstvo zdravotnictví ČR.
Světový den zdraví 2014 Nemoci přenášené vektory - prevence MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. náměstek pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Výsledky pilotní části projektu hospitalizovaných případů chřipky (GIHSN) v ČR v sezoně 2014 – 2015 J.Kynčl, Z.Manďáková, M.Havlíčková, L.Jurzykowská,
OČKOVAT PROTI PERTUSI V TĚHOTENSTVÍ NEBO PŘI KOJENÍ? Chlíbek R., Smetana J., Šošovičková R. Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzita obrany Hradec Králové.
Očkování proti pneumokokům v České republice Roman Prymula.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity Ministerstva zdravotnictví ČR - Strategie zvýšení proočkovanosti proti sezónní chřipce MUDr. Michael Vít, Ph.D. Poslanecká sněmovna 23. listopadu.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
1 Očkování proti pneumokokovým nákazám MUDr. Hana Cabrnochová Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Příušnice v ČR z hlediska sérologických přehledů, kontrol proočkovanosti a epidemií P. Pazdiora VII. Slovenský vakcinologický kongres Štrbské Pleso,
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Pěstounská péče na přechodnou dobu Mgr. Kateřina Majerová.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Možnost změny očkovacího kalendáře v závislosti na změně
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
Připravované změny v očkovacím kalendáři v České republice MUDr.Michael Vít, PhD.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Virové hepatitidy - imunizace
Standardizace odborné zdravotní péče
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Je nutné za očkování platit ?
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Nástroj změny v místním prostředí
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Stipendia města Ostrava
Úrad verejného zdravotníctva SR Efektívnosť očkovania
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

OČKOVÁNÍ PROTI MENINGOKOKOVÝM ONEMOCNĚNÍM NRL pro meningokokové nákazy Centrum epidemiologie a mikrobiologie Státní zdravotní ústav Praha VI. SLOVENSKÝ VAKCINOLOGICKÝ KONGRES, ŠTRBSKÉ PLESO, 2016 Pavla Křížová

V současné době: Celosvětově je zaznamenán pokles nemocnosti IMO, smrtnost a celoživotní následky však zůstávají stále příliš vysoké. Neexistuje univerzálně účinná vakcína proti všem séroskupinám meningokoků, jsou však již dostupné vakcíny, jejichž kombinací lze dosáhnout ochrany proti většině séroskupin: MenB vakcína konjugovaná tetravakcína A, C, W, Y

Incidence invazivního meningokokového onemocnění Česká republika, * aktivní surveillance nový cc11 Rutinní hlášení + surveillance data NRL pro meningokokové nákazy *2015 = předběžbá data

Surveillance data NRL pro meningokokové nákazy IMO – věkově specifická nemocnost Česká republika, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015* *2015 = předběžbá data

IMO – věkově specifická nemocnost dle séroskupin Česká republika, A,C,Y,W a B a ND Surveillance data NRL pro meningokokové nákazy

ČR – 74 % pokrytí N.m. BEXSEREM

Očkování proti meningokokovým onemocněním v ČR Aktuální incidence IMO v ČR je nízká – není apel na masovou vakcinaci, která navozuje kolektivní imunitu. O to větší je však apel na budování ochrany jednotlivce: co nejdříve co nejdéle co nejširší = MenB vakcína + konjugovaná tetravakcína A,C,W,Y Poprvé v historii máme v rukou vakcíny, jejichž kombinací a vhodným očkovacím schématem lze tyto požadavky na širokou a dlouhodobou antimeningokokovou ochranu jedince splnit. Po zavedení MenB vakcíny: zvýšené nároky na surveillance IMO, včetně molekulárních metod + hlášení vakcinačního stavu IMO do EPIDAT. Sledování IMO B očkovaných MenB vakcínou k odlišení: selhání vakcíny nepokrytí vakcínou

Očkování proti meningokokovým onemocněním v ČR DLE VĚKU Děti 2-11 m: MenB vakcína Adolescenti, děti, dospělí: kombinace MenB vakcíny + konjugované tetravakcíny A,C,W,Y DLE RIZIKA Pacienti s rizikovým onemocněním: kombinace MenB vakcíny + konjugované tetravakcíny A,C,W,Y Osoby v profesionálním riziku IMO: kombinace MenB vakcíny + konjugované tetravakcíny A,C,W,Y Kontaktní osoby IMO: MenB vakcína nebo konjugovaná tetravakcína A,C,W,Y Cestovatelé: dle destinace MenB vakcína nebo konjugovaná tetravakcína A,C,W,Y

SOUHRN očkování proti IMO v ČR Česká republika je nyní v situaci, že má kvalitní doporučení pro očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním. Chybí však řešení úhrady této vakcinace. Za situace, kdy úhrada vakcinace zůstává na žadatelích, dostává se očkování proti meningokokům do kategorie vysokých nákladů pro rodinu, vzhledem k vysoké ceně vakcíny, nutnosti více dávek u malých dětí a vhodnosti přeočkování. Řada sociálně slabších rodin na úhradu vakcinace proti meningokokovým onemocněním nedosáhne a je přitom prokázáno, že IMO více ohrožuje právě sociálně slabší vrstvy obyvatelstva. Je proto žádoucí, aby v České republice, podobně jako v řadě jiných zemí, začal fungovat systém úhrady vakcinace pojišťovnami u těch vakcín, které byly doporučeny NIKO. Je potěšující, že některé pojišťovny zařazují úhradu meningokokových vakcín do svých programů již nyní, jako nabídku výhod svým klientům.

Rozhodující faktory pro implementaci meningo vakcíny Meningococcal B vaccination considerations meeting Stockholm, ECDC, 9-10 November odborníků ze 14 zemí Účinnost vakcíny Bezpečnost vakcíny Nemocnost Závažnost onemocnění Způsob vakcinace Priorita meningo vakcíny proti ostatním vakcínám Cost-benefit analýzy Matematické modely Cena vakcíny Poptávka po vakcíně Odborná veřejnost Laická veřejnost

Evropa – implementace MenB vakcíny Z evropských zemí je nejdále UK, kde od je nová MenB vakcína (Bexsero) implementována do očkovacího kalendáře malých dětí ve schématu 2+1. K postupnému zavádění MenB vakcíny dochází v Německu, Itálii a Francii, brzké zavedení lze očekávat v dalších zemích. Česká republika prezentovala jako jediná doporučení, kde základem je ochrana očkovaného jedince, nikoli ochrana populace. Česká republika byla také jedinou zemí z přítomných, kde vakcinace doporučená Národní imunizační komisí není hrazena z veřejných prostředků. Cena vakcíny Bexsero v České republice patří mezi nejvyšší v evropských zemích.

Evropa – implementace konjugované tetravakcíny A,C,W,Y MenC vakcínu postupně zavedly do NIP dětí: UK, Belgie, Holandsko, Francie, Itálie, Irsko, Portugalsko, Španělsko, Rakousko, Německo. V Evropě: recentně zvýšený výskyt IMO způsobeného séroskupinami Y a W. Světové setkání skautů – Japonsko, srpen IMO způsobené hypervirulentním komplexem séroskupiny W. Řada zemí zavádí přeočkování adolescentů konjugovanou tetravakcínou A,C,W,Y – namísto monovakcínou C.

Závěr V současné době jsou dostupné vakcíny, jejichž kombinací lze dosáhnout téměř univerzální ochranu proti meningokokovým onemocněním. Doporučená vakcinační strategie v jednotlivých zemích vychází z epidemiologické situace IMO a z ekonomických možností.

PF 2016 a děkuji za pozornost