Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Autor: Martin Klepl Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemědělství ČR TÉMĚR plně dokáže uspokojit potřeby obyvatel.
Advertisements

Zemědělství – 1. část.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Zemědělství ČR.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
Zemědělství České republiky.
Česká republika-3 Zemědělství
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
MOLDAVSKO.
Společenské a hospodářské prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
PŮDA, ZEMĚDĚLSTVÍ, LESNICTVÍ
Oblast: Západní Evropa Belgie
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Nizozemí Eliška Pokorná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Zem ě d ě lství a potraviná ř ský pr ů mysl Č R Adéla Svejkovská 3.C.
Povrch ČR.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Zemědělství ČR Název školy
AUSTRÁLIE.
Zemědělství – živočišná výroba
Kraje ČR - shrnutí Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Primární sektor hospodářství
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
SLOVINSKO.
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Půdy České republiky Igor Dostal.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS TEMA: ÚRODNÉ KRAJINY ČR ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_Fi_III_05 Název Zemědělství /živočišná výroba/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Pedosféra.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
hovězí dobytek – USA, Argentina, Rusko
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Autor: Martin Klepl Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_15_Zemědělství České republiky Název: VY_52_INOVACE_1B_15_Zemědělství České republiky Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ

Anotace Téma: Zemědělství České republiky : čtení textu,rozbor

Zemědělství ČR Zemědělství u nás ovlivňují u nás přírodní podmínky (nadmořská výška,podnebí,půdy) Zemědělství u nás ovlivňují u nás přírodní podmínky (nadmořská výška,podnebí,půdy) Produkujeme rostlinné a živočišné výrobky mírného pásu Produkujeme rostlinné a živočišné výrobky mírného pásu Z celkové plochy státu je pro zemědělské využití určeno asi 54% (38% rná půda,12% louky a pastviny,zbytek připadá na vinice,chmelnice,zahrady a sady) Z celkové plochy státu je pro zemědělské využití určeno asi 54% (38% rná půda,12% louky a pastviny,zbytek připadá na vinice,chmelnice,zahrady a sady) V zemědělství pracuje asi 5-6% obyvatel,na celkové tvorbě HDP se podílí jen 5% V zemědělství pracuje asi 5-6% obyvatel,na celkové tvorbě HDP se podílí jen 5% Převaha živočišné výroby (60%) nad rostlinou (40%) Převaha živočišné výroby (60%) nad rostlinou (40%)

Živočišná výroba - převažuje (60%) - převažuje u nás chov skotu (na maso a mléko),prasat a drůbeže - lokálně se objevuje chov ovcí,koz a koní - tradíční rybolov a včelařství 1) CHOV SKOTU -na maso a mléko,poskytují chlévskou mrvu (zlepšuje kvalitu humusu v ornici) úrodnost půdy je vyšší tam,kde je vysoká intenzita chovu skotu (V.Čechy,Haná,J.Morava,J.Čechy) 2) CHOV PRASAT - na maso,které je u nás oblíbenější než hovězí - větší koncentrace v kukuřičných a řepných oblastech - J. Morava,Třeboň,Hodonín,Smiřice u HK

3) CHOV DRŮBEŽE -význam pro výrobu vajec a drůbežího masa (kachyny,krůty,slepice,husy) -soustředěn do velkých farem (velkodrůbežárny) – až 4 tis. kusů (př. Jánská u Děčína,Jičín,Písek) 4) CHOV OVCÍ - menší význam,v malých chovech,na maso a vlnu - 1/10 spotřeby vlny v ČR (dovoz z Austrálie a Nového Zélandu),není tak kvalitní jako dovežená - slouží spíše k udržování krajiny 5) CHOV KONÍ - spíše sportovní význam(Kladruby) než hospodářský,v lesnictví(tažní koňe)-hlavně před válkou - asi 20 tis kusů ( snížení po 2.svět.válce)

Rostlinná výroba - 40% - naše přírodní předpoklady pro pěstování lze označit jako průměrné až horší - na základě přírodních faktorů dělíme ČR do 4 zemědělských oblastí 1) KUKUŘIČNÁ OBLAST - do 200 m.n.m - půdy: hnědozemě,černozemě - nejúrodnější - zaujímá pouze malou rozlohu na JV Moravě - kukuřice,cukrovka,cvoce a vinná réva,pšenice,olejniny 2) ŘEPAŘSKÁ OBLAST - do 350 m.n.m mm/rok (srážek) - půda: hnědozemě - nejvíce se vyskytují v Polabí,v dolním Poohří,stř Morava - cukrová řepa,pšenice,ječmen,chmel,rané brambory

3) BRAMBORÁŘSKÁ OBLAST m.n.m. - největší procento zemědělské půdy - Českomoravská vrchovina,Sev.Morava,Středočeská vrchovina - brambory,víno,ovec,luštěniny,větší prostry zaujímají louky a pastviny 4) HORSKÁ OBLAST - nad 550 m.n.m., 800 mm srážek a více - podíl orné půdy je malý - pohraničí - brambory,len a oves,pastviny a louky a lesni plochy

Zdroje Text: Zeměpis pro 8.a 9.ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií,Česká republika Vlastní text autora Vlastní text autora