T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Atmosférický tlak a jeho měření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mechanické vlastnosti plynů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
STR Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Atmosférický tlak a jeho měření
Transkript prezentace:

T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.25 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: srpen Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMechanické vlastnosti plynů Materiál slouží k výkladu nauky o základních vlastnostech tlaku plynu. Ve výkladové části žáky seznamuje s příčinou vzniku tlaku vzduchu a způsoby jeho měření. Následně vysvětluje pojem atmosférický tlak. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami a příkladem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tlak vzduchu Pro potřeby výzkumu a technických výpočtů potřebujeme znát a popsat stavy látek a těles – jakou mají hmotnost, teplotu, rozměry… Významnou veličinou popisující stav plynných látek je tlak [1] Bobby, máme v tom správnej tlak??

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příčina tlaku vzduchu Částice plynu se v nádobě neustále neuspořádaně pohybují a přitom naráží na stěny nádoby – když je částic a tedy i nárazů hodně splynou v jednolitou sílu – tlakovou sílu detail výsledek

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Magdeburské polokoule Experiment prokazující existenci atmosférického tlaku a vakua Otto von Gericke, starosta Magdeburgu v roce 1654 spojil dvě polokoule, které po odčerpání vzduchu nedokázalo roztrhnout ani 16 párů koní Poté, co do dutiny opět vnikl vzduch, se od sebe koule oddělily samovolně [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Magdeburské polokoule Vakuum znamená prázdný prostor, ve kterém je tlak vzduchu proti okolí zanedbatelný Magdeburské polokoule u sebe nedrží nějaká tajemná přitažlivá síla vakua, ale tlak okolního vzduchu:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tlak plynu Tlak je fyzikální veličina, která popisuje stav plynu Značka: p Jednotky:Pa (Pascal) Vyjadřuje sílu, kterou plyn působí na jeden metr čtvereční nádoby, ve které je uzavřený Např. tlak 100 kPa znamená, že na každý metr čtvereční nádoby působí tlak Newtonů!

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Měření tlaku plynu Měřidlo tlaku obecně nazýváme tlakoměr (cizím slovem manometr) a může být různé konstrukce Kapalinový tlakoměr měří tlak díky rozdílu dvou hladin jedné kapaliny – nejčastěji se používá rtuť  Deformační tlakoměr využívá tendence ohnuté trubičky narovnat se při zvýšení tlaku: [3] [4] [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Atmosférický tlak Všude kolem nás je vzduch – musí tedy na nás působit tlakem jako na stěny nádoby Tento tlak obvykle nevnímáme přes jeho vysokou hodnotu – na každý cm 2 působí síla, jakoby na něm leželo 1 kg závaží! Vzduchový obal Země nazýváme atmosféra a tento tlak nazýváme atmosférický tlak Dokážeme někdy tlak okolního vzduchu pocítit? Ano! Například když jedeme autem dlouho z kopce – cítíme tlak v uších

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Atmosférický tlak Atmosférický tlak se mění s nadmořskou výškou – čím jsme výš, tím menší vrstva atmosféry je nad námi a tím menší vrstva vzduchu na nás gravitačně působí Atmosférický tlak se také mění s počasím  znalost jeho změn se využívá při předpovědi počasí Tlak se mění také s denní dobou, teplotou… [6]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Normální hodnota („průměrná“ určeno dohodou) atmosférického tlaku je p atm = 1013,25 hPa Aktuální hodnoty měří meteorologické stanice a najdeme je na internetu Souvislý záznam změn atmosférického tlaku se provádí pomocí přísroje zvaného barograf Atmosférický tlak [7]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jakou značku a jednotky má tlak plynu? Co je příčinou tlaku vzduchu? Co je to vakuum? Jak se nazývají měřidla tlaku? Na jakém principu může být založeno měření tlaku? Co je to atmosférický tlak vzduchu? Je atmosférický tlak stálý? Pokud ne, co jej ovlivňuje? Jaký význam má znalost změn atmosférického tlaku? Opakování

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jaká je hmotnost vzduchu v místnosti tvaru kvádru o rozměrech 5 m x 4 m x 2,6 m? Hustota vzduchu je 1,29 kg.m -3 Opakování [8] 5 m 4 m 2,6 m

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] CORNELL, Susan. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2]SCHOTT, Gaspar. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8]COLLINS, Tim. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Atmosférický tlak [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu