Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Letní škola ve Frankfurtu nad Mohanem. Podmínky účasti  Studium v prezenční formě na PdF UP (nejlépe studijní program společenské vědy v kombinaci s.
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Kuchyně + jídelna ve firmě Beng + Olufsen Kopřivnice
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Nutriční strategie v prevenci DM
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
1 Sociální a zdravotní centrum Letiny, s. r. o. Pohled zvenčí.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
charakteristika kovového inventáře
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CO JSOU PŘEDKRMY? Tak jak název napovídá, předkrmy jsou jídla podávaná
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
PORCELÁNOVÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME
Restaurace Jídlo.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Živě a zdravě Amy Elizabeth Paddock. Obsah Výživná snídaně Neposlušné děti: zdravé jídlo a oni Neposlušné děti: jak je přinutit.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Anglie Stravování. SNÍDANĚ - BREAKFAST English breakfastToast.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Název projektu: Moderní škola
Gastronomické zvyklosti různých národů
Transkript prezentace:

Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O

Obsah 1. Podávání stravy v lůžku a mimo lůžko 2. Zvyky a návyky 3. Snídaně 4. Oběd 5. Odpočinek s kávou 6. Večeře 7. Hydratace 8. Zdroje

Podávání stravy v lůžku a mimo lůžko  Mají možnost stravování v lůžku.  Za naši přítomnosti jedli všichni u stolu.  Na rozdíl od ČR jsou vedeni ke stolu či do křesel všichni klienti.

Zvyky a návyky  K snídani klient dostává kefír. (peristaltika, zvyk,..)  Nejčastěji se zde pije džus.  Jsou zde i nápoje jako je čokoláda, pivo, ochucené mléko, cola, limonády.  Klientům se objednává snídaně dle libosti. (sýry, ryby, vajíčka,..)  Všechna másla jsou slaná.

 Pravidelné intervaly.  Mezi snídaní a obědem dostávají klienti misku s ovocem.  Společné prostory.  Společné stolovaní (stravování).

 Narozeninová překvapení. (zmrzlina, dort,..)  Vystavený jídelníček.  Mají zde jiné dietní označení. 1. FK - normální strava. 2. FK dia – strava upravená pro diabetiky. 3. FK mos - mletá strava

Snídaně  Klient je usazen k připravenému stolu. (8:30-9:00)  Každý klient k jídlu dostává to, na co je zvyklý.  Každý klient dostává bryndák.  Dbá se na samostatnost. (Žádné speciální pomůcky)

Oběd - dinner  Start 13:00  Norská tradiční jídla a pochoutky. (rybí pudink,..)  Zelenina, ovoce, omastek, maso..

Odpočinek s kávou  Káva + nějaká drobnost  Doplnění energie.  Aby nebyl pacient dlouho bez jídla.

Hydratace klienta  Pití na které má chuť.  Snídaně se 2 sklenkami  Oběd s 1 sklenkou  Odpočinek s 1 hrnkem kávy  Večeře se 2 sklenkami

Večeře ● Klienti většinou dostávají ovesné vločky s mlékem nebo něco takového, lehkého. ● Kdykoliv si klient řekne, klidně i před spaním že má hlad, dostane něco lehkého

Zdroje  Vlastní fotografie  Informace od sestřiček  Forde Helsetun

Děkujeme za pozornost :)