Trigonometrie v praxi Měření vzdáleností v terénu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Advertisements

Pythagorova věta Mgr. Dalibor Kudela
PLANIMETRIE.
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Užití Pythagorovy věty – 3. část
Matematika – 8.ročník Pythagorova věta
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Několik základních pojmů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
TRIGONOMETRIE OBECNÉHO TROJÚHELNÍKU
Užití podobnosti v praxi
 př. 7 výsledek postup řešení Vypočti velikost obsah trojúhelníku ABC. A[-2;1;3], B[0;1;3], C[-2;1;-1]
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdálenost bodu od přímky
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
př. 6 výsledek postup řešení
Pythagorova věta.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_42_INOVACE_110_PYTHAGOROVA VĚTA V ROVINĚ 1. ČÁST Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Mgr. Iva Vrbová, SINOVÁ A KOSINOVÁ VĚTA Řešené slovní úlohy Mgr. Iva Vrbová,
SINOVÁ VĚTA Milan Hanuš;
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
PLOCHY OBSAHY. S = a. b ROVNOBĚŽNÍK 10 m 3 m 4,6 m.
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Trigonometrie ve slovních úlohách
V této práci jsme se zaměřili na použití buzoly a azimutu v praxi. Ověřili jsme si také znalost trigonometrie, kterou jsme probírali v druhém ročníku.
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
Goniometrické funkce Využití goniometrických funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
JEHLAN 6 - Výpočet povrchu příklady s goniometrickou funkcí NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_Pel_III_17 Jehlan Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 1. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného čtyřbokého jehlanu na obrázku (vyjádřete pomocí odmocnin).
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Trigonometrie v praxi. 1) Vánoční strom Naším prvním úkolem bylo, zjistit výšku vánočního stromu v Kozlovicích před místním pivovarem.
PODOBNOST V PRAXI Jirka se rozhodl, že změří výšku borovice, která roste naproti jejich domu. Zabodl do země tyč vysokou 3 metry a zjistil, že vrhá stín.
Využití goniometrických funkcí
B.Kahánková, L.Kyselá, K.Kulišťáková, N.Smetanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Konstrukce čtyřúhelníků, konstrukce rovnoběžníků
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
COSINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: Základní škola Městec Králové
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Trigonometrie v praxi MFF UK Praha, 22. září 2012
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Transkript prezentace:

Trigonometrie v praxi Měření vzdáleností v terénu

Měření parkoviště před budovou gymnázia Odkrokovali jsme obě strany parkoviště. Pomocí znalostí trigonometrie jsme spočítali úhlopříčku parkoviště.

Výpočet Spodní strana trojúhelníku: 49 kroků 1 krok ≈ 0,75m 49 kroků ≈ 36,75m Pravá strana: 137 kroků 1 krok ≈ 0,75m 137 kroků ≈ 102,75m 36,75m 102,75m x 90°

Výpočet Použijeme cosinovou větu:

Měření skokanského můstku Odkrokovali jsme vzdálenost od místa doskoku k věži můstku. Na internetu jsme vyhledali výšku můstku a přičetli ji k výšce kopce. Pomocí znalostí trigonometrie jsme spočítali přibližnou vzdálenost mezi vrcholem věže a doskočištěm.

Výpočet Spodní stranu trojúhelníku jsme krokovali: 298 kroků. 1 krok ≈ 0,75m 298 kroků ≈ 223,5m X 223,5 m 128 m

Výpočet Použijeme cosinovou větu:

Měření vzdáleností Ostré hory a hory Staškov Z Lysé hory jsme změřili úhel mezi horou Ostrá a horou Staškov. Na internetu jsme si našli vzdálenosti z Lysé hory k oběma dalším. Pomocí znalostí trigonometrie jsme spočítali přibližnou vzdálenost mezi horou Ostrá a horou Staškov.

Výpočet Vzdálenost od Lysé hory k hoře Ostrá: 3,564km Vzdálenost od Lysé hory k hoře Staškov: 3,733km Úhel mezi h. Ostrá a h. Staškov: 38°

Výpočet Použijeme cosinovou větu:

38°

Zpracovali: Michaela Bačová Ludmila Fialková Sandra Martínková Lukáš Sládeček Jan Trubač