1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

PODNEBÍ.
Péče o pracovníky.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Polární záře.
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
KEE/SOES 7. přednáška Vlastnosti FV článků Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Světlo.
Fotovoltaické systémy A5M13VSO soubor přednášek
Vliv zeměpisné polohy a klimatu na intenzitu a spektra slunečního záření A5M13VSO-2.
RNDr. Jiří Olejníček, Ph.D.
Složky krajiny a životní prostředí
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Podzim 2009, Brno Zpracování seismických dat X. FOKÁLNÍ MECHANISMY.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Krajina a životní prostředí
Fotovoltaická elektrárna 650 kWp, Business Park Benátky
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Rozklad světla optickým hranolem
Detekce pozice Lukáš Pawera polohově citlivé detektory (PSD)
III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Technická specifika využití solární energie. Solární energie b ekologicky „čistá“ forma energie b roční dopadající energie kWh/m 2 b celková.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Fotoelektrický jev Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
Model lidského zraku pro hodnocení kvality obrazu
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
POHYBY ZEMĚ.
Solární energie A její využití.
NÁZEV PLANETA SE VYJADŘUJE TAKÉ POJMEM
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
Dolování znalostí z vícejazyčných textových dat Luděk Svozil , Brno Vedoucí práce: doc. Ing. František Dařena, Ph.D.
Podnebí, podnebné pásy.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky řešitel: Michal Šesták vedoucí práce: Ing. Vladimír Janíček DIPLOMOVÁ.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Fotodioda Nina Lomtatidze
VESMÍR.
SVĚTLOMĚRNÉ PŘÍSTROJE
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
FVE.
zpracovaný v rámci projektu
Polarizace Proseminář z optiky
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
ZMĚNA TEPLOTY V PRŮBĚHU DNE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Transkript prezentace:

1 Diplomová práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra fyziky, PdF MU

2 Atmosféra je významnou součástí životního prostředí a zaslouží si naši pozornost nejen z pohledu meteorologického, ale i z fyzikálního.

3 1. Cíle 1.Podat komplexní přehled současných znalostí v oboru fyzikálního výzkumu vlivu zemské atmosféry na intenzitu slunečního záření. 2.Ověřit některé z metod určování Linkeho faktoru T L (vyjadřujícího stupeň zákalu atmosféry) z intenzity přímého slunečního záření. 3.Prozkoumat možnost aplikování již známých modelů bezoblačné oblohy na data získaná měřením slunečního záření fotovoltaickým článkem při různém sklonu a orientaci.

4 4.Navrhnout jednoduché experimenty pro zjištění stavu atmosféry na základě měření intenzity slunečního záření vhodné pro základní s střední školy. 1. Cíle

5 2. Členění diplomové práce Diplomová práce je členěna do úvodu, 3 kapitol, závěru a příloh (meteorologické podmínky měření, obrazová příloha aj.). První kapitola (12 stran) představuje charakteristiky slunečního záření a určení polohy Slunce na obloze. Druhá kapitola (19 stran) pojednává o základních charakteristikách atmosféry a o Linkeho koeficientu. Třetí kapitola (16 stran) popisuje měření a některé úlohy, které je možno využít ve školních podmínkách.

6 3. Linkeho koeficient Hodnoty Linkeho koeficientu jsou obvykle: T L = 2,0 pro polohy nad m n. m., T L = 2,5 pro místa m n. m., T L = 3,0 pro venkov bez průmyslových exhalaci, T L = 4,0 pro města s průmyslovými exhalacemi, T L = 5 − 6 v průmyslových městech. I 0 je intenzita slunečního záření nad atmosférou, I Pn – intenzita záření na plochu kolmou ke slunečním paprskům při daném znečištění ovzduší, I č - intenzita záření na plochu kolmou ke slunečním paprskům při dokonale čistém ovzduší. kde Linkeho koeficient definujeme vztahem:

7 Průměrné hodnoty T L v září 2002

8 LEDEN ČERVENEC Průměrné hodnoty T L ve střední Evropě

9 4. Určení T L pomocí FV panelu (sklon 45˚)

10 Při vlastním měření natáčíme pomocí stínoměru panel kolmo ke slunečním paprskům, a měříme napětí naprázdno U oc a proud nakrátko I sc. Výkon fotovoltaického panelu vypočítáme pomocí vztahu: P = U oc · I sc · FF kde FF je koeficient plnění (fill factor), pro monokrystalický křemík má obvykle hodnotu FF = 0,75. Intenzita přímého slunečního záření na plochu kolmou ke směru paprsků je pak: kde η je účinnost fotovoltaického panelu (obvykle asi 0,125, resp. 12,5 %) a S je jeho plocha (včetně rámu) v m 2.

11

12 ● Digitálním luxmetrem byla měřena intenzita osvětlení jak přímo, tak přes barevné fotografické filtry. ● Ukázalo se jako dostačující použití běžných fotografických filtrů – červeného a modrého. ● K zjištění kolmosti čidla k slunečním paprskům byl použit jednoduchý „stínoměr“. 4. Měření změn spektrálního složení přímého slunečního záření během dne

13 Pro znázornění změn spektra je výhodou zavést relativní poměr K B−R rozdílu intenzity osvětlení při použití modrého filtru E B a při použití červeného filtru E R.

14

15

16 5. Měření soumraku Fovoltaický panel s plochou 0,1 m 2 umožnuje měření slunečního záření o mnohem menší intenzitě než luxmetr.

17 6. Pozorování zemského stínu

18 5. Závěr 1.Diplomová představuje jednoduchá měření týkající se kvality ovzduší a vlivu úhlové výšky Slunce na barevné složení denního světla. 2.S použitím fotovoltaického článku je možné stanovit hodnotu Linkeho faktoru znečištění ovzduší. 3.Byly ověřeny 4 modely bezoblačné oblohy. Pro zpracování dat z pyrheliometrických měření se z těchto modelů jeví jako nejlepší metoda Ineichena a Pereze, pro měření FV panelem je vhodnější metoda Heindela-Kocha. 4.Měření relativního poměru intenzity osvětlení při použití modrého a při použití červeného filtru ukazuje, že se v průběhu dne mění barevné rozložení spektra slunečního světla tak, že se k večeru podíl červené složky zvyšuje.

19 5. Závěr 5.Fotovoltacké panely lze využít i k monitorování světelného znečištění. 6.Pozorování zemského stínu při západu Slunce je vhodnou aktivitou pro školu v přírodě, a může nám podat informaci o aktuální čistotě ovzduší.