Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Practice with the Conditional Change the following sentences to the conditional, according to the model. Vzor: Nemám peníze a nemohu si koupit auto. Kdybych.
Zásady pro tvorbu dotazníků
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Dotazník rozhovor Pozorování Kazuistika
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Export dat, vytvoření tabulek a grafů na
Metody výzkumu Dotazník.  studium literatury a pramenů  dotazník  rozhovor  přímé pozorování  analýza dokumentů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Sociologický výzkum II.
Metody výzkumu Dotazník.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_08 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
Téma: Sociologické metody Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
DIAGRAMY S PROCENTY.
Základy pedagogické metodologie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_09.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Metody pedagogické diagnostiky
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Školení Excel – základní jednoduché funkce Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
1 Marketingový informační systém. 2  Systém všech procedur vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací nezbytných pro kvalitnější.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MIS = marketingový informační systém
Metody výzkumu Dotazník.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Základy pedagogické metodologie

Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Anotace: Prezentace je určena pro 3. ročník, předmět český jazyk. Žák se seznámí s přídavnými jmény. Naučí se na ně zeptat a vyhledat ve větě. Obohacuje.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Zásady tvorby dotazníků Radka Štěpánová, IBA MU. Stavba dotazníku Úvod Otázky Identifikace.
Metody výzkumu Dotazník. Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě:  Odborné literatury – kontextualita  Vlastního výzkumného šetření.
ÚVOD DO SOCIOLOGICKÉ TEORIE 2. JAK SE VYRÁBÍ SOCIOLOGICKÁ ZNALOST (AUTOR: MIROSLAV DISMAN, KAROLINUM VYDÁNÍ) „ABSOLUTNÍ ZNALOST NEEXISTUJE. KAŽDÁ.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
V VY_32_INOVACE_16_MATEMATIKA_2_SLOVNÍ ÚLOHY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo:
Ukázka zpracování referátu.
S tímto programem si muzete spocítat, kolik Vám jeste zbývá dovolené !!! Tady kliknete !
Metody výzkumu Dotazník.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
S tímto programem si muzete spocítat, kolik Vám jeste zbývá dovolené !!! Tady kliknete !
Practice with the Conditional
REGIONÁLNÍ ANALÝZA II ÚKOL 2.
DOTAZNÍK Zásady tvorby dotazníku Termín návratnosti
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Sociologie - projekt 2. C.
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Dotazník rozhovor Pozorování Kazuistika
Metody a techniky výzkumu II.
DOVOLENÁ.
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Dotazník a výzkumná šetření
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Metody sociálního výzkumu 4. blok Denní studium LS 2008/2009

Dotazník a standardizovaný rozhovor STANDARDIZACE -Otázky kladené respondentům vždy stejným způsobem, ve stejném pořadí. -Odpovědi respondentů navzájem spolehlivě porovnatelné.

TYPY OTÁZEK UZAVŘENÉ – např.: Máte rád/a sociologii? Ano Ne Jakou známku jste ze sociologie dostal/a 123neprospěl/a

TYPY OTÁZEK OTEVŘENÉ Napište jméno svého nejoblíbenějšího školního předmětu. ………………………………….. Z jakého důvodu jste se rozhodl/a studovat tuto školu? ……………………………………………….

TYPY OTÁZEK POLOUZAVŘENÉ Proč jste se rozhodl/a studovat tuto školu? Můžete vybrat i více možností. - na doporučení kamaráda - škola má dobrou pověst - nabízený obor mě zajímá - uplatnění na trhu práce - jiné ………………………………………

Dismanovy kontrolní otázky o otázkách Je otázka opravdu nezbytná? Měří otázka to, co chceme měřit? Je otázka srozumitelná, a to každému stejně? Je respondent sto poskytnout žádanou informaci? Neptá se otázka na dvě věci najednou? Není otázka sugestivní? Je výčet kategorií úplný a vylučují se? Je použití otevřené otázky nezbytné? Nevyžaduje otázka příliš zobecněné údaje? Mají odpovědi respondentů stejnou váhu? Není otázka nepříjemná?

Nejasné otázky nechce odpovědět - OK neumí odpovědět chce odpovědět - problém OTÁZKA nechce odpovědět - problém umí odpovědět chce odpovědět - OK

Dvouhlavňové otázky Chodíš rád/a do školy a připravuješ se doma na vyučování? Máš rád/a tatínka a maminku? Jste spokojen/a se zahraniční politikou ČR zejména ve vojenských otázkách?

Sugestivní otázky Souhlasíte s názorem pana prezidenta, že… Věříte i vy, že … Co si myslíte o blokádách elektráren a jiných extremistických ekologických aktivitách?

Otázky s neúplnými nebo zmatenými kategoriemi odpovědí Důvěřujete panu XY? – Velmi silně – Trochu – Někdy ano a někdy ne Co si myslíte o Romech? – Nemám je rád – Jsou diskriminovaní – Jsou to zloději – Jsou mi lhostejní

Otázky s příliš zobecněnými údaji Kolik knih tak obvykle přečtete za rok? Jste spíše extrovert, nebo spíše introvert? Jaké byly celkové příjmy Vaší domácnosti za poledních 10 let?

Tvorba dotazníku Mám definované výzkumné otázky Podívám se, na co se lze zeptat přímo a na co ne Formuluji jednoduché otázky Formuluji složité a nepřímé otázky Vymyslím pořadí otázek Graficky dotazník upravím