- 4. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 22 – 23/9 2011 Alkohol – legální závislost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Alkohol a mladiství situace v Plzni
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Koncepce péče o staré občany
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Domácí násilí v praktické rovině
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Ambulantní léčba ___________________________________
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Prioritní oblasti prevence, speciálního školství a institucionální výchovy MŠMT - Prevence, speciálního školství a institucionální výchovy.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Studium pro školní metodiky prevence
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rizika ohrožující zdraví
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Prevence užívání alkoholu za volantem TÉMA: Aktivity BESIP pro snížení dopravních nehod pod vlivem alkoholu POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČR
Reforma psychiatrické péče
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Alkoholem a tabákem vše začíná
5. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 29 – 30/
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Ing. Stanislava Správková
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

- 4. AT seminář Libereckého kraje Malá Skála 22 – 23/ Alkohol – legální závislost

Co je to alkohol? -alkohol – z arabského al-kahal = jemná substance -etanol C 2 H 5 OH, vzniká kvašením cukrů -legální droga s nemalými riziky, droga s rozpornými účinky, odstraňuje zábrany -nebezpečnost alkoholu spočívá v jeho snadné dostupnosti, vysoké společenské toleranci, „rituální“ požívání (setkání, oslavy) -abúzus = pravidelná konzumace nadměrných dávek -závislost na alkoholu = chronické onemocnění (diagnóza F 10) -vznik -typy závislosti – klasifikace(Jellinek, Lesch) -psychosomatické změny, poškození organismu -sociální komplikace -léčba

Celospolečenské dopady nadužívání alkoholu Výdaje ve ztrátě produktivity, náklady na zdraví, sociální zabezpečení, dopravu, orgány činné v trestním řízení, orgány státní správy: -zátěž pro systém zdravotní péče (onemocnění, úrazy, předčasná úmrtí) -zátěž pro systém sociální péče (nezaměstnanost) -narušení sociálních vazeb, rozpad rodiny -dopravní nehodovost (majetkové škody, úrazy, úmrtí) -problémy s veřejným pořádkem, kriminální činy, násilí, vandalismus -v zemích EU vysoká četnost pití mladistvých a dětí (ESPSAD)

Alkohol ve světě – zdravotní politika Světová zdravotnická organizace (WHO) 193 člen. států: Globální strategie pro snížení škodlivého užívání alkoholu -ročně alkohol zabije 2,5 mil. osob, z toho 320 tis. ve věku 15 – 29 let. -v roce 2005 průměrná celosvětová spotřeba 100 % alkoholu: 6,13 l / osobu nad 15 let → Klíčové aktivity: -přístup zdravotnického systému -politiky (globální, národní) ovlivňující alkohol za volantem -omezení dostupnosti alkoholu vč. marketingu -cenové politiky → implementace členskými státy, vyhodnocení v r na zasedání WHO

WHO: Závěry „strategie“ Požívání alkoholu ve škodlivé míře je jedním ze čtyř obecných rizikových faktorů pro lidské zdraví. Další tři představují kouření, špatná výživa, nedostatek pohybu.

Zdravotní politika WHO: Evropská charta o alkoholu (1995) – etické principy zakotvující právo na pomoc při problémech s alkoholem v rodině Zdraví pro všechny v 21. století (Zdraví 21) – dlouhodobý program pro zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva do r – 21 cílů, jeden z nich zaměřený na alkohol, tabák a neleg. drogy → spotřeba alkoholu by neměla přesáhnout 6 l / osobu, u osob mladších 15 let nulová

WHO:

Alkohol v Evropě Zpráva pro EU Alkohol v Evropě; Peter Anderson a Ben Baumberg, červen celoevropská analýza alkoholu ze zdravotních, sociálních a bezpečnostních hledisek -v souhrnu 15 závěrů adresovaných státům EU a řada konkrétních doporučení, dělených do 10 oblastí Dostupná na web. stránkách NMS pro drogy a drogové závislosti: Strategie EU na podporu členských států při snižování škod souvisejících s alkoholem, r Dostupné na web. stránkách NMS pro alkohol a tabák: pro-alkohol-a-tabak

Alkohol v Evropě Evropa – největší podíl alkoholiků na světě, nejvyšší spotřeba alkoholu na osobu ve světě, nejméně muslimské země. Nejčastěji konzumované nápoje: pivo (44 %) – NSR, UK, ČR víno (34 %) – Francie, Itálie destiláty (23 %) – Finsko, Švédsko × v posledních 40 letech tendence sjednocování. Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) -decentralizovaná agentura EU, sídlí v Lisabonu -vznik zdroj komplexních informací o drogách a drog. závislosti v Evropě -publikační činnost

Výzkum: Porovnání škodlivosti alkoholu a tvrdých drog Nezávislý vědecký výbor pro drogy (ISCD) a Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) -vytvořena nová 100 bodová stupnice hodnocení škod způsobených drogami uživatelům a širší společnosti (9 + 7 měřítek škodlivosti) -závěr: nutnost agresivně zacílit na škody páchané alkoholem

Alkohol v ČR -dle statistik má problém s alkoholem 25% mužů a 10% žen -březen 2010 šetření MUDr. Csémy: v ČR cca 550 tisíc lidí závislých na alkoholu (4x > se doposud předpokládalo). Alarmující je velmi rozšířené pití dětí a mladistvých do 18 let. -dle údajů WHO: / rok 16,45 l 100% alkoholu / dospělou osobu nad 15 let / rok 10l 100 % alkoholu / každou osobu / rok

Alkohol v ČR v evropském kontextu ESPAD – Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách mezi 16letými r. 2007, respondentů z ČR Výstupy: velmi nízké % celoživotních abstinentů – 2,6 %, 97,4 % studentů pilo v životě nějaký alkoholický nápoj, (Evropa 89 %), 60 % = pravidelní konzumenti, 24,3 % pila v posledním měsíci více než 5x, 20 % konzumovalo nadměrné dávky alkoholu (5 a více sklenic při 1 příležitosti) více než 3x v měsíci, četnost pití v kategorii častého pití u chlapců vyšší než u dívek, jednoznačně nejběžněji konzumovaný nápoj = pivo, destiláty konzumovány častěji než víno, v oblibě „alkopops“…

Nadměrné pití alkoholu v ČR mezi 16letými ESPAD [v %] Od 90. let trend „pití s cílem opít se“. Nadužívání alkoholu je trvalý a závažný rizikový problém.

Výzkum: Nástup pití alkoholu a pravděpodobnost závislosti Národní průzkum užívání drog a zdraví v USA, Univerzity of Maryland, r Výstup: Ranný nástup pití alkoholu je spojen s vyšší pravděpodobností pozdější závislosti a/nebo škodlivým užíváním alkoholu.

Vývoj spotřeby alkoholických nápojů v ČR Zdroj: ČSÚ, 2011

Spotřeba alkoholu na 1 obyvatele v ČR Zdroj: ČSÚ, 2009

Liberecký kraj Zpráva o zdraví v Libereckém kraji dlouhodobě nadměrná konzumace alkoholu 10 % žen a více než 20 % mužů ve věku 45 – 54 let, -snižuje se průměrný věk pití alkoholu, -zvyšuje se excesivní pití u dětí, -v 8. třídách libereckých škol někdy pilo alkohol 92,8 % dětí, -průměrný věk prvního pití alkoholu 10,9 let, první opilosti 12,1 let, -II. ročníky SŠ:v posledním měsíci bylo opito 41 % studentů, 45,2 % pije 1 a vícekrát měsíčně, 28,3 % pije 1 a vícekrát týdně, 21,9 % bylo opilých v posledním týdnu, 40,8 % bylo opilých v posledním měsíci…

Zpráva o zdraví v Libereckém kraji 2010

Zpráva o zdraví v LK 2010 a ESPAD porovnání 3,9 %

Zařízení nabízející pomoc v LK Stanice pro léčbu závislosti při KNL, a. s. + K2A Poradna pro léčbu závislosti v Jablonci n. N. – CIPS LK, p. o. Mgr. Pavelčák Igor MUDr. Šlechta Vít – AT poradna + KLUS MUDr. Hnídek Ladislav Mgr. Začalová Martina POSEC Frýdlant Domov Důchodců Sloup v Čechách, p. o., oddělení pro alkoholiky a psychotiky psychiatrické ambulance ______________________________ záchytná stanice v LK není zřízena

Léčebné postupy Krátká intervence (škodlivé užívání bez závislosti; lékař) Specializovaná léčba (ambulantní či lůžková) Svépomocné aktivity (Anonymní alkoholici) Systematická psychoterapeutická pomoc (kognitivně behaviorální postupy) Rodinná terapie, poradenství (psychologická, sociální a právní pomoc) Farmakoterapie Efektivita léčby se zvyšuje kombinací těchto postupů.

Koordinace v oblasti legálních drog v ČR –není zajištěna ↔ vysoká míra užívání alkoholu a tabáku v ČR Akční plán realizace Národní strategie protidrogové politiky na období 2010 – hledá možnosti propojení politiky v oblasti legálních a nelegálních drog → začleněna oblast Alkohol a tabák: Koordinace protidrogové politiky a dostupnost informací v oblasti alkoholu a tabáku  očekávané výstupy: 1) vyjasnění kompetencí v oblasti protidrogové politiky legálních drog a jejích souvislostí s politikou nelegálních drog, 2) systém monitorování pro legální drogy + Výroční zpráva o alkoholu, 3) zvýšení vymahatelnosti v oblasti kontroly dostupnosti alkoholu mladistvým.  aktivity: stanoveno 7 aktivit k dosažení

Možnosti prevence – preventivní strategie  Účinná daňová politika  Omezení dostupnosti  Prevence v rodině, na školách, v pracovním prostředí, v médiích  Omezení reklamy  Legislativní úpravy  Vysoká vynutitelnost právních úprav týkajících se řízení pod vlivem alkoholu  Vzdělávání odborníků v primární zdravotní péči – včasná intervence  Vzdělávání odborníků v pomáhajících službách  Krátké intervence ve zdravotnictví a sociálních službách  Využití informačních a komunikačních technologií

Závažná témata: ALKOHOL a …. těhotenství za volantem, v dopravě v rodině děti alkoholiků senioři zelené vdovy v pracovním prostředí, pracovní morálka, produktivita práce ekonomika, zaměstnanost primární prevence

Závěr Děkuji vám za pozornost Ing. Jitka Sochová krajská protidrogová koordinátorka Krajský úřad Libereckého kraje, odbor sociálních věcí tel