Budoucnost finančního sektoru po krizi Mojmír Hampl viceguvernér ČNB Univerzita Tomáše Bati 19.4.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Investiční společnosti a podílové fondy
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Fondy kolektivního investování Zdroj investic pro nemovitostní trh? Lukáš Vácha.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Cash Flow Jiří Uhman.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Přednáška pro TopSeC 6/11/2008
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Finanční výkazy obchodních společností
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Ekonomika a řízení bank
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Měnový kurz.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Obsah: Výhody eura Výhody eura Nevýhody eura Nevýhody eura Očekávání Očekávání Co Slovensko eurem získá? Co Slovensko eurem získá? Euro na Slovensku a.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
1 Ministerstvo zahraničních věcí České republiky JUDr. Martin Pros, Ph.D. náměstek Ministerstva zahraničních věcí ČR bývalý náměstek Ministerstva financí.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Česká národní banka.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Peníze a měnová politika
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Kolektivní investování
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Kolektivní investování
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

Budoucnost finančního sektoru po krizi Mojmír Hampl viceguvernér ČNB Univerzita Tomáše Bati

2 Ohlédnutí zpět Finanční krize (od léta 2007) Problém s tzv. mortgage-based securities (MBS) Později "zjedovatěla" další aktiva Nedůvěra mezi finančními institucemi Panika - zamrznutí mezibankovního trhu Pomoc bankám od vlád a centrálních bank:  USA, Island, Ukrajina  EU: UK, NL, BE, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko,... Obavy o stabilitu finančního systému ostatních nových členů EU – velké téma roku 2009  Skutečnost: ČR, Slovensko, Polsko aj. bez potíží

3 Ohlédnutí zpět Země EU, kde nebylo třeba vyhlásit programy na pomoc bankám z veřejných prostředků (9 z 27 členů EU)

4 Ohlédnutí zpět Proč zůstal český finanční sektor stabilní Málo investic do toxických aktiv Dostatečný zisk z tradičního úvěrování Sektor si prošel krizí na konci 90. let očištěn "Pokročilé" investice soustředěny do centrál Konzervativnost, přísná regulace a intenzivní dohled  Nízký poměr úvěrů neúvěr. institucím a vkladů od nich  Mizivý podíl úvěrů v cizích měnách (proč u nás ne?) Štěstí (příslušnost k opatrnějším bank. skupinám)  Srv. UBS, Royal Bank of Scotland, Kaupthing,... Kredibilita měnové politiky

5 Ohlédnutí zpět Podíl úvěrů neúvěrovým institucím a vkladů od nich Zdroj: ECB

6 Ohlédnutí zpět Podíl úvěrů v cizích měnách Zdroj: MNB

7 Jak dál v regulaci finančního sektoru Český finanční systém zůstal stabilní  do debaty o dalších krocích se nemísí politika  debata může být racionálnější Jiné země (USA, UK, Francie,...) musely bankám pomáhat z veřejných peněz  nepříjemný, ale nevyhnutný důsledek: finanční sektor se stal předmětem intenzivní politické diskuze

8 Jak dál v regulaci finančního sektoru Politická diskuze – stylizovaná fakta: - zájem o efekty v krátkém období - směr udávají partikulární zájmy - méně racionální: jde o „cizí“ peníze a vlastní politický kapitál Politika = může být „strojem na tvorbu pohádek”

9 Jak dál v regulaci finančního sektoru Politici chtějí potěšit všechny hlavní zájmové skupiny  slibují všechna dobra najednou: bankovnictví bude (A) efektivní (zájemci o úvěry uspokojeni - veř. statek?) (B) bezpečné pro střadatele (veř. statek?) (C) bez morálního hazardu (stát nemusí vypomáhat) ALE dosažení všech tří cílů najednou je nemožné (kvadratura kruhu) zbavit finanční sektor rizika nelze selhání a krize v něm byly a budou (Kindelberger, 2005, 5th ed.), jde o to je minimalizovat

10 Jak dál v regulaci finančního sektoru Vždy je možné dosáhnout nanejvýš dvou cílů: (A) efektivní + (B) bezpečné pro střadatele  morální hazard, občas krize s rozpočtovými dopady (A) efektivní + (C) bez morálního hazardu  časté drobné krachy, nejistota vkladů (B) bezpečné pro střadatele + (C) bez mor. hazardu  „úschovna peněz“, vznik "šedého zprostředkování"

11 Jak dál v regulaci finančního sektoru Hledá se nová rovnováha mezi těmito principy Osobní prognóza: posun směrem k "úschovně peněz" Např. Volker Rule (USA) stanovme limit na velikost banky (M. King) - ALE: too big to fail  too many to regulate oddělme investiční bankovnictví od peněz střadatelů - ALE: zachraňovala se i tzv. "kasina" (Bear Stearns aj.), tj. problém morálního hazardu zůstává i tak nevyřešen

12 Jak dál v regulaci finančního sektoru Další návrhy jsou ještě horší regulace odměňování regulace hedge fondů regulace CDS regulace short- sellingu zvláštní daň pro finanční sektor (levy, fee) „hrátky“ s účetními standardy pan-evropský regulatorní systém

13 Jak dál v regulaci finančního sektoru Politické "návrhy" mají alternativu: návrhy Basel Committee on Banking Supervision posílení kapitálu banky (Tier 1) zohlednění kreditního rizika protistran u derivátů limit na tzv. pákový poměr (aktiva:kapitál) „proticyklické“ kapitálové požadavky dynamické oprávkování posílení likvidity systémově významné banky v přísnějším režimu

14 Jak dál v regulaci finančního sektoru Návrhy Basel Committee též směřují k „úschovně peněz“: pokles rizika ztráty vkladu, ALE cena je vysoká... pokles míry výnosu z kapitálu vloženého do bank  odliv akcionářů z bankovního sektoru  nižší nabídka bank. služeb (plat. styk,...)  vyšší cena bank. služeb (poplatky, marže)  nižší úvěrování ekonomiky = banky budou bezpečnější a možná s menším morálním hazardem ALE: méně efektivní, inovativní, prorůstové + dražší

15 Jak dál v regulaci finančního sektoru Potenciální rizika návrhů na zpřísnění regulace (1): vrátí se "search for yield" i za vysokou cenu ? vznikne sektor "šedého zprostředkování„ ? - viz snaha zregulovat celý finanční sektor, ALE jak definovat jeho hranice? dopady aktuální – regulatorní nejistota

16 Jak dál v regulaci finančního sektoru Potenciální rizika návrhů na zpřísnění regulace (2): že regulace nebude celosvětově koordinovaná regulatorní arbitráž  firmy v zemích se slabší regulací budou mít vyšší zisky (ale také budou obsahovat větší riziko)  větší potenciální finanční síla na akvizice přísněji regulovaných konkurentů (koupí Čína banky v EU?)  hlasování investorů "nohama"  nižší výnosy z daní ?

Děkuji za pozornost Mojmír Hampl viceguvernér

18 Jak dál v regulaci finančního sektoru Kapitál bank jako % aktiv Zdroj: BoE

19 Jak dál v regulaci finančního sektoru Pákový poměr v různých zemích (data pro USA vycházejí z GAAP, tj. u derivátů berou netto pozici = pákový poměr je oproti IFRS datům z ostatních zemí výrazně podceněn) Zdroj: BoC