Technologie Spojování materiálů – Svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Průvarové bodové svařování
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
přehled základních technologii zpracování kovů
Druhý – učebního oboru „Karosář“
Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Svařování paprskem Vypracoval: Ing. Josef Martinák st. Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Svařování ST29_005
Strojírenství Technologie Svařování (ST29) Svařování pod tavidlem
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Technologie Svařování (ST29)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_09
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Svařování.
SVAŘOVÁNÍ.
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_11
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŘEZÁNÍ A NAHŘÍVÁNÍ KYSLÍKEM 9. Svařování plamenem doprava - vzad OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Kombinovaná a plastová okna.
Svařování elektrickým obloukem Definice Patří do svařování tavného Zdrojem tepla je elektrický oblouk, který vzniká mezi elektrodou a svařovaným materiálem.
Výhody WiseFusion Synergický pusní MIG & WiseFusion Jak zvýšit produktivitu a kvalitu?
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TAVNÉ SVAŘOVÁNÍ - SVAŘOVÁNÍ PLAMENEM Vypracoval: Ing. Petra Janíčková Kód prezentace: OPVK-TBdV-METALO-STRS-2-STE-PJA-001 Technologie budoucnosti do výuky.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ S MATERIÁLOVÝM STYKEM SVAŘOVÁNÍ 3. Svařování kovů el. obloukem v ochranném plynu metodou MAG OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – základní druhy svařování.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceSvařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_653_NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE-NÝTOVÁNÍ, LEPENÍ, PÁJENÍ A JINÉ Název školy Masarykova střední.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
NEROZEBÍRATELNÁ SPOJENÍ S MATERIÁLOVÝM STYKEM SVAŘOVÁNÍ 4. Svařování plamenem a metodou WIG OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Svarové spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Nový zařízení ve třídě MasterTig MLS Řada zařízení MasterTig MLS byla doplněna novými třífázovými modely MasterTig MLS 3000 ACDC a MasterTig MLS 3003.
Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Svařování plamenem 4 VY_32_INOVACE_22_437
Technologie – Lícování II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
Svařování elektrickým obloukem
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Definice svařování Svařování je nerozebiratelné spojení materiálu s použitím nebo bez použití přídavného materiálu za působení : Tepla = tavné svařování.
Transkript prezentace:

Technologie Spojování materiálů – Svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Číslo materiálu: 03_32_INOVACE_ 1-18

Svařování v ochranné atmosféře Předmět: Technologie Ročník: 1. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing- Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : seznámení se s technologií svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou, určení základních principů a postupů, použití pomůcek Klíčová slova: svařování tavné, svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou, MIG, MAG, TIG, WIG

Svařování v ochranné atmosféře vytváříme pevné a nerozebíratelné spojení kovových částí.  Je to postup při kterém je fyzikální a chemické spojení jednotlivých dílů realizováno tepelnou energií.  Stykové plochy se natavují působením tepelné energie, která se uvolňuje vlivem vzniku elektrického oblouku.  Je to nepoužívanější zdroj tavného svařování.  Zdroj tepla – elektrický oblouk vznikající mezi elektrodou a svařovaného materiálu, jestliže jej zapojíme na vhodný zdroj el. proudu. Teplem el. oblouku dojde k míst. Natavení a svaření součásti.

Svařování v ochranné atmosféře Principem obloukového svařování je hoření elektrického oblouku mezi tavící se elektrodou a základním materiálem nebo svarovou lázní. Svařovací drát, který se odvíjí z cívky, je třecím kontaktem v měděné kontaktní svařovacího hořáku napájen elektrickým proudem ze svařovacího zdroje s plochou statickou (neboli voltampérovou) charakteristikou. Okolo svařovacího drátu a svařovací lázně proudí ochranný plyn, který chrání svarovou lázeň a zároveň napomáhá zapálení a stabilizaci elektrického oblouku.

Svařování v ochranné atmosféře Výhody metody : Svařování ve všech svařovacích polohách Vysoká svařovací rychlost = vyšší produktivita Odstranění prostoje na výměnu klasických elektrod (MMA) Nižší nároky na čištění strusky Eliminace zplodin (kouře) oproti metodě MMA Oblouk i svarová lázeň je jasně viditelná Při svařování ve zkratovém přenosu – nižší vnesené teplo do svařence = menší deformace Nevýhody metody : Svařovací zdroj je náročnější na obsluhu, pořizovací cena je vyšší. Vyšší nároky na údržbu Při špatných podmínkách ventilace je riziko odfouknutí ochranného plynu Relativně vysoké vyzářené teplo do prostoru

Svařování v ochranné atmosféře 1. Svařovaný materiál 2. Elektrický oblouk 3. Svar 4. Hubice 5. Ochranná atmosféra 6. Napájecí průvlak 7. Drát 8. Vodící mechanismus 9. Elektrický zdroj

Svařování v ochranné atmosféře Ochranné atmosféry Plyny ochranné atmosféry musí zamezit přístupu okolní atmosféry ke svarové lázni a zabezpečit stabilní hoření elektrického oblouku, pro které musí mít dobré ionizační vlastnosti a dostatečnou tepelnou vodivost. Ochranné atmosféry z inertních plynů nevstupují do chemické reakce se svarovou lázní. Ochranná atmosféra inertních plynů je vyžadována při svařování slitin hliníku, hořčíku, niklu, mědi, titanu a dalších ve 100% čistotě Argon, Helium a jejich směsi Ochranné atmosféry z aktivních plynů chemicky a metalurgicky ovlivňují svarovou lázeň. skupina M – oxidační plyny na bázi argonu (směsi Ar + CO2, Ar + O2, Ar + He + CO2 + O2 ) skupina C – oxidační plyny na bázi oxidu uhličitého (CO2, směsi CO2 + O2) skupina F – nereagující plyny (N2) – tzv. formovací plyny skupina R – redukční plyny na bázi argonu (směsi Ar +H2, N2+ H2)

Svařování v ochranné atmosféře Rozdělení metod svařování v ochranné atmosféře 1.TIG pochází z angličtiny, znamená Tungsten Inert Gas a symbolizuje svařování wolframovou elektrodou (tungsten je anglicky wolfram) v ochranné atmosféře inertního (Inert) plynu (Gas). Zkratka WIG pochází z němčiny a znamená Wolfram Inert Gas, tedy naprosto to samé. 2.MIG pochází z angličtiny, znamená Metal Inert Gas a symbolizuje svařování tavitelnou elektrodou v ochranné atmosféře inertního – netečného plynu 3.MAG pochází z angličtiny, znamená Metal Active Gas a symbolizuje svařování tavitelnou elektrodou v ochranné atmosféře aktivního plynu

Svařování v ochranné atmosféře Metoda TIG (Tungsten Inert Gas ) = WIG (Wolfram Inert Gas) Použití: -náročné kořenové vrstvy potrubí produktovodů. -trubky kotlů v energetice. -tvarově složité konstrukce, zejména z trubek z hliníkových materiálů a nerez ocelí: rámy kol a motorek, reha pomůcky, ochranné rámy off-road automobilů, zábradlí, žebříky a kovový nábytek s vysokým požadavkem na dekorativnost. -svařování speciálních materiálů a heterogenních spojů: vysocelegované a nástrojové oceli, oceli pro energetiku, hliníkové materiály, titan, měď a bronzy, hořčík, apod. -svařování velmi tenkých materiálů.

Svařování v ochranné atmosféře Metoda TIG (Tungsten Inert Gas ) = WIG (Wolfram Inert Gas)

Svařování v ochranné atmosféře Použití: - Svařování MIG se hodí pro svařování plechů s větší tloušťkou z vysokolegovaných ocelí, - Svařování mědi nebo slitin mědi a z hliníku nebo slitin hliníku. - Při výrobě karoserií z lehkých kovů se metodou MIG svařují také tenké plechy ze slitin hliníku mezi sebou a s tlakově litými částmi a protlačovanými profily ze slitin hliníku. Metoda MIG (Metal Inert Gas ) MAG (Metal active Gas)

Svařování v ochranné atmosféře Použití: - Svařování MAG se hodí pro svařování konstrukční oceli běžně dostupné Metoda MAG (Metal active Gas)

Svařování v ochranné atmosféře Postup svařování :  Předfuk ochranného plynu  Zapálení oblouku mezi drátem a základním materiálem  Zhotovení svaru  Ukončení svařování  Dofuk ochranného plynu  Vypnutí ochranného plynu

Svařování v ochranné atmosféře Odkaz na video:  _fA&list=PLdMPy3G9_X2ummhxQo2BcAh5X dmxFCFsU _fA&list=PLdMPy3G9_X2ummhxQo2BcAh5X dmxFCFsU

Svařování v ochranné atmosféře Použité zdroje  etav%C3%ADc%C3%AD_se_elektrodou_v_ochrann%C3%A9_at mosf%C3%A9%C5%99e_inertn%C3%ADho_plynu etav%C3%ADc%C3%AD_se_elektrodou_v_ochrann%C3%A9_at mosf%C3%A9%C5%99e_inertn%C3%ADho_plynu  Technologie zpracování kovů 1, CNTL 2004   atmosfere-plynu atmosfere-plynu   all-phpRS-all&rstema=15 all-phpRS-all&rstema=15