ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Obratnostní schopnosti
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TRÉNINK obecné principy úvodní sraz VD – Tři Studně.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Psychické stavy.
Klinická propedeutika
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
KONSTITUCE.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Duševní zdraví a psychohygiena
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Psychologické aspekty zdraví
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Části a.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
MUDr.Kateřina Kapounková
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 3. Životní styl - zdravý způsob života Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Definice, základní pojmy
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Číslo v digitálním archivu školy
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Komplexní testové systémy
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Fyziologie tělesné zátěže
Kondiční příprava ve sportu
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Definice pohybového režimu (PR) Pohybovým režimem (PR) rozumíme uspořádání všech pohybových činností, které se vyskytují ve způsobu života člověka v daném časovém intervalu.

Faktory ovlivňující pohybový režim F. dermografické a tělesné - genetika, pohlaví, věk, rasa, způsob života F. fyzikální a biochemické - krevní tlak, úroveň metabolismu, obezita F. prostředí - hluk, znečištění ovzduší F. životního způsobu - nedostatek pohybu, návyky, psychosociální vlivy, kouření, alkohol, typ povolání F. stavu organismu - postižení kardiovaskulárního systému, hormonální dysbalance F. dietních chyb - nadměrný příjem tuků, cukrů v potravě, kofein F. nedostatků ve výživě - nedostatek vlákniny, ovoce, zeleniny, nenasycených MK, stopových prvků, vitamínů

Systémový přístup k pohybovému režimu Klade důraz na komplexnost PR, na jednotlivé složky, cíle a umožňuje vznik zpětných vazeb. Relativně pravidelně a soustavně provozované pohybové aktivity umožňují dosáhnout rovnováhy v systému a v jeho vztahu k okolí. Podmínkou je, aby byl PR schopen reagovat v závislosti na změny v somatických, morfologických, motorických a psychologických projevech jedince.

Principy tvorby PR Pravidelný PR by měl být komplexní, příležitostný PR má plnit speciální úkoly. PR by měl být založen na vědeckých poznatcích, měl by pro jedince obsahovat složky racionální i emotivní. Výsledky PR je potřeba longitudinálně sledovat a vyhodnocovat, včetně zpětné vazby. Dobrovolnost, pro jedince možnost výběru.

Kritéria optimalizace PR PR je považován za sumu všech pohybových činností jedince, které se opakovaně a v určitém sledu opakují ve způsobu života. Dochází zde však k vzájemným významným rozdílům z hlediska rozsahu, obsahu, intenzity atd. Tyto jsou dány mnoha objektivními i subjektivními vlivy, ke kterým řadíme věk, pohlaví, úroveň zdraví, sociální aspekty, prostředí, zájmy. PR je součástí života a existuje nezávisle na jedinci. Rozdíly v kvalitě daného PR výrazně ovlivňují osobnost - z tohoto lze odvodit hodnocení PR

Optimalizace/individualizace PR Jedná se o záměrné působení na jedince. Cílem je dosažení optimální všestrannosti jako výsledku aplikace PR. Schopnost adaptovat se na měnící se podmínky. Individualizací PR lze obsáhnout objektivní i subjektivní potřeby jedince. Schopnost regenerace osobnosti. Přiměřená intenzita a frekvence - nutnost akceptovat hlavně aspekty zdravotní, věk, pohlaví, aktuální zdatnost a výkonnost.

Působení jednotlivých typů pohybu na pohybový systém Fyzická aktivita je jedním ze čtyř základních atributů života (Hippokrates) Základní typy fyzické aktivity : - sport - pohybová aktivita v zaměstnání - povinné formy fyzické aktivity - fyzická aktivita jako součást terapie Tělesný pohyb je komplex činností, které se promítají do organismu jako celku i do jeho jednotlivých částí. Vždy se jedná o komplexní projev.

Proces reakce a adaptace je propojen a má bezprostřední vztah k jakémukoli pohybu. V těchto procesech se projevuje stupeň ontogeneze, je proto potřeba respektovat okamžitý stav jedince.

Obratnostní schopnosti Jsou výrazem neuromuskulární koordinace. Patří mezi nejdříve nastupující a nejdříve mizející schopnosti. Obratnost je schopnost organismu provádět optimalizované časoprostorové vzorce pohybu. Jejich úroveň, rychlost závisí na centrálním řízení i na schopnosti adaptace. Obratnost je východiskem pro terapeutické využití v primární i sekundární prevenci.

Rychlostní schopnosti Fáze rychlostního pohybového vzorce : akcelerace pohybu stabilizace dosaženého pohybu nástup fyziologické únavy nástup patologické únavy

Silové schopnosti Komplex integrovaných vnitřních vlastností, které umožňují překonat odpor vnějších a vnitřních sil podle daného pohybového úkolu. Amortizačně silová schopnost - tlumí vnější síly (skoky, hody) Dynamicko silová schopnost - důležitá pro koordinaci agonistů a antagonistů Explozivně silová - „výbušná síla“ - uděluje maximální zrychlení tkáni Reaktivně silová - brzdící mechanismy pohybu Staticko silová - působí proti gravitaci

Vytrvalostní schopnosti Determinovány jako soubor předpokladů k vykonávání relativně stejné činnosti po delší dobu. Z fyziologického pohledu se jedná o submaximální zátěž. Ideální je její provádění v rovnovážném stavu (steady state). Jedná se o aerobní práci s anaerobními prvky. Jedná se zde téměř vždy o kombinaci rychlostní a silové činnosti. Vytrvalostní činnosti vedou k adaptačním změnám v orgánech a také k malým změnám reakčním. Vytrvalostní činnost je organismem nejdéle tolerována.

Použitá literatura Heller, J.: Fyziologie tělesné zátěže II. Speciální část – 3. díl. Praha : Karolinum, s. Teplý, Z.: Zdraví, zdatnost, pohybový režim. Praha: ČASV, Teplý, Z.: Pohybový režim dospělých. Praha: Univerzita Karlova, s. Teplý, Z.: Teoretické základy tvorby pohybových režimů a jejich praktická realizace. Praha: ČSTV, s.