Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová
Přeměněné horniny metamorfované vznikají v hloubce z vyvřelých nebo sedimentárních hornin za vysoké teploty ( °C) a tlaku (600 MPa) nebo působením chem. roztoků Obr. 1: Schéma vzniku hornin
pluton, masiv přeměněné horniny Obr. 1: Schéma vzniku hornin
Obr. 2: Geologická mapa ČR
Dělení kontaktní/regionální přeměna (metamorfóza) 1) kontaktní – magma prohřeje staré horniny – dojde k vytvoření nových minerálů 2) regionální – rozsáhlé bloky; při vyvrásnění Obr. 3: Zvrásněná hornina
Zajímavost Krkonoše, Šumava a Orlické hory jsou tvořeny vyvřelými a hlavně přeměněnými horninami říkanka: „Žula, rula, svor – to je kámen hor“ Klipart PowerPoint 2007
Zástupci regionální metamorfóza jílových hornin – fylit, svor, rula metamorfóza vápence - mramor Obr. 4: Fylit
Obr. 5: Rula Obr. 6: Svor Obr. 7: Mramor
Výchozí hornina Směr růstu intenzity přeměny (teploty) jílová břidlicefylit svor (para)rula vápeneckrystalický vápenec (mramor) kyselá vyvřelá hornina(orto)rula bazická vyvřelá horninazelená břidlice amfibolit
tlak (MPa) teplota (°C) hloubka (km) ) zpevňování usazenin 2) nízký stupeň přeměny (fylit) 3) střední stupeň přeměny (svor) 4) vysoký stupeň přeměny (pararula) 5) tavení křemene a živce (migmatit) 6) magma
Horninový cyklus Obr. 8: Horninový cyklus
Horninový cyklus Obr. 9 Obr. 10 magma tuhnutí tavení zvětrávání vysoká teplota a tlak zvětrávání zpevnění přeměněná hornina sedimentární hornina usazeniny vyvřelá hornina
Opakování Jak se jinak nazývá krystalický vápenec? Jaké znáš přeměněné horniny? Jak dělíme přeměněné horniny dle vzniku? Jaké podmínky jsou nutné pro vznik přeměněných hornin? Jak jinak nazýváme přeměněné horniny? Popiš obrázek: mramor fylit, rula, svor kontaktní a regionální vysoká teplota a tlak, působení chem. roztoků metamorfované
Použité zdroje a literatura CÍLEK, V., MATĚJKA, D., MIKULÁŠ, R., ZIEGLER, V. Přírodopis IV. Praha: Scientia, Obr. 1: URL Obr. 2: URL Obr. 3: URL Obr. 4: URL Obr. 5: URL Obr. 6: URL Obr. 7: URL Obr. 8: URL Obr. 9: URL Obr. 10: URL