Hlavní metodologické přístupy a jejich reflexe v teoriích regionálního rozvoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
Socioekonomická geografie
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
AV stručná prezentace.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Sociální konstruktivismus
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 3.  1.Pozitivismus  2. Kritický racionalismus  3. Koncepce paragigmat  4. Strukturalismus  5. Kriticky.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Metaetika Shrnutí.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Základní principy geografického výzkumu
Základy pedagogické metodologie
MANAGEMENT - Pojetí managementu
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Pojetí sociálněvědního výzkumu
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Volba paradigmatu a metodologie v sociálních a ekonomických vědách a její dopad na řešení vědeckých problémů František Ochrana Centrum pro sociální a ekonomické.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Metodologická propedeutika aneb Jak na to?
Sociologie pro SPP/SPR
Věda & struktura vědecké práce
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do kvalitativního výzkumu
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Hlavní metodologické přístupy a jejich reflexe v teoriích regionálního rozvoje

Věda, vědecké poznání cílem vědy a vědeckého poznání je snaha objasnit charakter jevů a vysvětlit jejich příčiny; realita je však příliš složitá a nesourodá, abychom ji uchopili v jedné jednoduché teorii (modelu); tvorba teorií je tak nikdy nekončícím procesem; postmodernisté a relativisté dnes obhajují pluralitu teorií; teorie představuje základní formu uspořádaného vědeckého poznání, jakýsi organizační nástroj, který umožňuje vysvětlit určitou oblast reality (regionální rozvoj); teorie je množina tvrzení (pravdivých, potvrzených, dokázaných), které se vztahují k dané oblasti a splňují následující podmínky: požadavek jednoznačnosti a dostatečné přesnosti používaných pojmů; požadavek úplnosti (musí zahrnovat všechny objekty a jevy) požadavek konzistentnosti (nesmí existovat vzájemně se vylučující tvrzení)

Cílem vědeckého poznání cíl poznat (pochopit) cíl vysvětlit cíl předpovídat cíl utvářet realitu

Metodologie Metodologie je věda, která zkoumá způsob, základní principy a premisy, jimiž se řídí tvorba teorií a výzkumných postupů deduktivní způsob myšlení – odvozování (dedukování) závěrů z přijatých tvrzení (příklad: neoklasická teorie růstu, Christallerova teorie centrálních míst) induktivní způsob myšlení – zobecňování empirických poznatků (příklad: teorie vývoje systému osídlení – fázový model vývoje města a jeho zázemí, teorie polarizovaného vývoje) v praxi spíše kombinace deduktivních a induktivních postupů fenomenologie a hermeneutika (subjektivní perspektiva, popírá existenci obecných historických zákonitostí)

Hlavní metodologické směry 1. Pozitivismus 2. Postpozitivistické přístupy - kritický racionalismus a falzifikace - strukturalismus - kritický realismus - teorie strukturace 3. Relativistické směry - hermeneutika - poststrukturalismus a postmodernismus

Pozitivismus zakladatelem August Comte ( ) první skutečně vědecká metodologie, která je v rozporu s mytologií, teologií a metafyzice důraz na studium faktů, pozorování a empirické zkušenosti – z nichž lze sestavit jediný opravdový obraz světa fakta jako nezpochybnitelný základ poznání cíl zobecnit data a údaje do teorie (= induktivní postup využívající generalizace) představa o kumulativnosti vědeckého poznání předpoklad neutrality vědeckého poznání (nezávislost na soudech vědců) důraz na kvantifikaci, matematizaci, statistické metody (díky kvantifikaci je možné verifikovat poznatky pomocí statistických testů) konec 19. století - A. Comte, É. Durkheim, L. Wallras, V. Pareto v oblasti regionálních věd: von Thünen, Weber, Christaller, Lösch

kvantitativní revoluce v regionálních (geografických) vědách ( léta) – W. Bunge, M. Chisholm, R. Chorley, P. Hagget (gravitační modely, snaha o nalezení pevně daných pravidelností – prostorového rozložení jevů) hojné využívání kvantifikace, přičemž výsledky tohoto úsilí pouze částečně přispěly k objasnění rozdílů v regionálním rozvoji tradiční pozitivistické metody se v současnosti v regionálním výzkumu uplatňují spíše výjimečně zůstávají však stále doménou ekonomické teorie, především představitelé hlavního proudu (často bez zdůvodnění, proč byla zvolena právě taková metoda)

Kritický racionalismus a falzifikace hl. představitel - Karl Raimund Poper ( ) zpochybnil předpoklad pozitivismu, že se věda vyvíjí stálým zevšeobecňováním empirických faktů; tvrdil, že zevšeobecňování musí předcházet formulace odvážných hypotéz (teoretické konstrukce); teprve po neobvyklých a inovativních hypotézách nastupuje empirické ověřování hypotéz; na rozdíl od principu verifikovatelnosti (pozitivismus) P. zdůrazňuje princip falzifikace; hypotézy je podle něj zapotřebí především vyvracet (odtud kritický racionalismus); tvrdí, že teorie není jedním případem potvrzena, je pouze podpořena, naopak jeden případ, který odporuje stanovené hypotéze ji může zneplatnit a popřít, tzn. falzifikovat; praktické problémy P. vědecké metody – ve společenských vědách téměř u všech zevšeobecnění lze nalézt výjimku (neshoda v jednom případě neznamená, že hypotéza je neplatná a nesprávná); Popperovo trvání na neustálé falzifikaci se může stát kontraproduktivní (při absolutním uplatnění se stává neefektivní); přesto se Popper více blíží dnešní tvůrčí vědecké činnosti;

Postpozitivismus nejznámějším „útokem“ na pozitivistickou metodu byla v 60. Letech kniha Th. Kuhna „Struktura vědeckých teorií“ (1962, česky 1997), ve které prezentoval svou koncepci paradigmat snažil se dokázat, že skutečnost nelze rekonstruovat pomocí empirické analýzy čistá fakta, nezatížená náhledem a interpretací člověka, neexistují každý jev vyžaduje interpretaci, a ta je daná rozdílnými historicky danými podmínkami role subjektu (vědce a jeho okolí) je rozhodující pro interpretaci skutečnosti pro ustálení určité teoretické koncepce v čase a pro to, aby byla považována za pravdivou, není podle K. nejdůležitější empirická zkušenost nebo pozorování, ale kolektivní interpretace fakt v rámci určitého paradigmatu. zásadním jeho přínosem je nabourání představy o vědě jakožto čistě racionální činnosti, která by existovala nezávisle na svém okolí

Strukturalismus základním předpokladem strukturalismu je existence struktur, čili jakéhosi řádu, formy uspořádání individuálních prvků či jevů; forma uspořádání prvků může v praxi znamenat zcela odlišnou kvalitu studovaného jevu a touto kvalitou je podle strukturalistů zapotřebí se zabývat, aby bylo možné vysvětlit příčinu jevu, případně jejich opakování a reprodukci v čase; podstatou je vždy abstrakce od jednotlivostí a vlastností studovaných prvků a zaměření na „nadčasové“ vlastnosti studovaného objektu, na jeho kvantitativně nevyjádřitelné kvality, tj. na struktury, které podmiňují existenci jevů;

struktury v rámci společnosti nejsou zjevné, ale fungují současně jako faktor omezující chování i jako prvek organizace společnosti, který dává chování určitou pravidelnost a ovlivňuje rozhodování jednotlivce; Lze je identifikovat pouze intelektuální abstrakcí, nikoliv přímým empirickým pozorováním; pro většinu strukturalistů je příznačné odlišování zkoumaného (objektu) od zkoumajícího (subjektu); upřednostňování struktury před individualitou jednotlivých aktérů – strukturalismus zdůrazňuje vliv společenských struktur; z metodologického hlediska je však zapotřebí považovat strukturalismus za jeden z nejpřínosnějších směrů vůbec;

Kritický realismus filozof Roy Bhaskar (nar. 1944) se snaží vyřešit problém, jak ve strukturami omezeném prostředí dochází ke společenské změně a proč dochází k odlišným výsledkům (jevům/ událostem) při působení týchž struktur chtěl „změkčit“ striktní determinismus strukturalismu do podoby, která by umožnila (1.) zohlednit vliv jednotlivců na změnu struktur, (2.) zabránit zjednodušenému a mechanistickému chápání struktury; jeho snahou bylo specifikovat roli struktur při objasňování příčin jevů

Teorie strukturace snaha o „polidštění“ strukturalismu klade důraz na možnost jednotlivců struktury měnit, ale současně zdůrazňuje i tendenci struktur ke stabilizaci v čase snaha o překonání tradičního rozporu mezi strukturální omezeností (determinismus) a volností v chování aktérů (voluntarismus) struktura a aktér aktivitu jednotlivců (action) je nutné chápat jako proces, ve kterém lidé odrážejí charakter okolního prostředí (reflexivity), ale přitom jednají do značné míry autonomně – jedná se o aktéry, kteří mají vědomosti o svém prostředí, a v kontextu těchto vědomostí je potřeba interpretovat jejich chování kromě toho vlastní proces poznání a chování jednotlivců může v delším časovém horizontu pozměnit struktury, ve kterých se jednotlivec pohybuje nelze tedy předpokládat, že by chování lidí bylo možné vysvětlit v rámci všeobecného, nadčasového modelu tak, jak se o to pokoušejí mechanistické přístupy v pozitivismu nebo funkcionalisticky pojatý strukturalismus

Relativistické přístupy po r. 1975? – rozštěp mezi společenskými a přírodními vědami, odklon od „velkých“ teorií skepse k explanaci v tradičním slova smyslu – tj. možnost vysvětlit jednoznačně „proč“ a „jak“ a nadřadit jeden způsob explanace jiným důraz na pluralitu možných vysvětlení důraz na jiné formy poznání, než je vysvětlení – na pochopení důraz na odlišnosti v interpretacích skutečnosti

Hermeneutika podle Hanse Georga Gadamera ( ) (viz Pravda a metoda“, 1975) – nic v našem světě není objektivní, vše je pouze výsledkem interpretace, která závisí na pohnutkách a mentálních konceptech studujícího subjektu, vědce, a na vzájemné interakci mezi objektem zkoumání a zkoumajícím subjektem smyslem vědeckého zkoumání by neměla být snaha o univerzální vysvětlení platné ve všech podmínkách, nýbrž snaha pochopit, jak vznikají významy, které jednotlivým jevům připisujeme, a objasnit vztah mezi chováním lidí a jejich subjektivními pohnutkami; cílem vědy nemá být odstranění vlivů způsobených individuální interpretací skutečnosti („subjektivní zkreslení reality“), ale objasnění, proč chápeme jevy a procesy právě tak, jak je chápeme, a proč jim připisujeme právě takové, a ne jiné významy

kromě vědy existují také jiné zkušenosti – umění, kulturní dědictví apod., které jsou exaktními vědeckými přístupy nepostižitelné smyslem hermeneutiky je hledání pravdy ve vzájemném dialogu na základě „předporozumění“ s partnery obrat k používání kvalitativní analýzy (etnografické a participativní metody výzkumu – obsáhlé rozhovory, dlouhodobá pozorování, často s přímou spoluúčastí výzkumníka) viz kulturní obrat, teorie učících se regionů, sítě atd. viz např. studium komunikace mezi lidmi, která vytváří místní identitu a formuluje místně specifické rutiny a praktiky, které se následně promítají do kolektivních forem chování, které v konečném důsledku podmiňují ekonomickou úspěšnost