Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
ZEMĚPIS. VÝZKUM VESMÍRU první umělá družice Země - Sputnik 1.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Submodul :(2)- (. 2.1.)-(2.1.6) Název příspěvku :Život uprostřed vesmíru Forma příspěvku :Powerpoint Pracoviště :Katedra geografie Pedagogická fakulta.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_319_Hubbleův teleskop Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak vypadá blízký vesmír
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Obsah úvod povrch Měsíce pohyby Měsíce polokoule Měsíce
Slunce Juli Krejčí.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
VY_32_INOVACE_
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Člověk a vesmír – 5. ročník
Sluneční soustava - součást Galaxie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Úvod do astronomie.
Název materiálu: Výzkum vesmíru
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
MĚSÍC.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Měsíc.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Souhrnné opakování-VESMÍR
Planeta Země.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
SLUNCE Slunce – nejbližší hvězda a střed naší planetární soustavy – je ve srovnání se všemi světelných zdroji, které člověk za dlouhou dobu své existence.
Země ve vesmíru.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slunce.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země

Vesmír - Velký třesk (Big Bang) před 15 mld let tvoří ho: - hvězdy (Slunce) - mezihvězdná hmota (planety, měsíce, komety,…) části vesmíru – galaxie – Mléčná dráha

Slunce je nejbližší hvězda Zemi jeho záření vnímáme jako světlo a teplo. začalo vznikat před 5 mld let. průměr: 109 průměrů Země hmotnost: hmotností Země (99,9% hmotnosti Sluneční soustavy)

Sluneční soustava Slunce 8 planet (obíhají kolem Slunce proti směru hodinových ručiček) měsíce (nejvíce má Uran – 21) planetky (největší Ceres), komety, meteory SLUNCE PLANETY ZEMSKÉHO TYPU HLAVNÍ PÁS PLANETEK OBŘÍ PLANETY KUIPERŮV PÁS OORTŮV OBLAK

Planeta Země: Tvar: koule (na pólech zploštělá) Doba vzniku: 4,6 miliard let Povrch: 510 mil. km 2 Obvod Země na rovníku: km Poloměr Země: km Vzdálenost od Slunce: 149,6 mil. km (1 astronomická jednotka AU)

Měsíc Přirozená družice Země Rotace kolem osy a oběh kolem Země trvá asi 30 dnů – vidíme jen přivrácenou stranu. Pro Zemi je důležité gravitační působení Měsíce – způsobuje příliv a odliv (viz. hydrosféra).

Halleyova kometa Nejznámější kometa, která obíhá kolem Slunce. Můžeme ji spatřit jednou za 76 let. Naposledy v roce Observatoř La Palma

METEOR Jde o těleso, které proniklo do atmosféry Země a v ní hoří.

METEORIT Těleso, které neshoří v atmosféře a dopadne na zem. Kráter v Arizoně o průměru 1,6 km

Výzkum vesmíru První umělá družice První umělá družice Země – Sputnik 1 – byla člověkem vypuštěna v roce 1957.

První člověk ve vesmíru Jurij Gagarin Ve vesmíru se člověk poprvé objevil v roce 1961.

První člověk na Měsíci Neil Armstrong Na jiném tělese než na Zemi člověk stanul v roce „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ poté, co se jeho noha poprvé dotkla povrchu Měsíce.

První Čech ve vesmíru Vladimír Remek v roce 1978

Sondy a družice Z jejich paluby na Zemi dostáváme např. fotografie povrchu planet. Sonda Voyager

Hubbleův vesmírný dalekohled

Na obrázcích jsou portréty osobností, které se významně zapsaly do dějin kosmonautiky. Úkol: Čím se tito lidé proslavili? Ze kterého státu pocházejí? J. Gagarin D. Tito V. Remek N. Armstrong V. Těreškovová