Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIPOS TANEČNÍ A POHYBOVÁ VÝCHOVA z pohledu Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu 1) výzkum 2) vzdělávání 3) příklady.
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE
Vysokoškolské katolické hnutí BRNO. mše modlitba poutě duchovní cvičení duchovní aktivity.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Pedagogika volného času (VČ)
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Galerijní animace [1]. Názvem galerijní animace označujeme totiž aktivity kombinující praktické a teoretické činnosti, využívané v galeriích i muzeích,
Centrum nových strategií muzejní prezentace =
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Muzejní pedagogika.
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
SPOLUFINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ
Environmentální výchova a
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Mgr
Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno
ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 5. a
GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Mgr
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Edukativní aspekty zprostředkování umění v muzeích a galeriích, „výuka“ před obrazy, galerijní animace jako vzdělávací proces. BcA. Martina Lišková
Galerie umění Karlovy Vary PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE – květen 2016 Edukátorem snadno a rychle? Mgr. Lenka Tóthová.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
MUZEUM SKLA A BIŽUTERIE V JABLONCI NAD NISOU státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem kultury ČR od 60. let 20. století celostátní působnost.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
GUSTAV PAULI BcA. Veronika Štěrbová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková 2011.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky Hana Drnovská,
Výtvarný ateliér v muzeu, výtvarný umělec v roli animátora, vícedenní a pobytové ateliéry. Příklady ze zahraničí i z českých galerií a muzeí. Jitka Burdová.
Principy tvůrčího psaní a dramatické výchovy v galerijních animacích a dalších doprovodných programech v muzeu umění. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Registr uměleckých výstupů segment Výtvarné umění doc. Mgr. Michal Koleček, Ph.D.
Galerijní animace na výstavách klasického a současného umění, příklady ze zahraničních i českých institucí. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky, jaro.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
poslání národního pedagogického muzea a knihovny j. a. komenského
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
3.B. Současné podoby galerijní pedagogiky a zprostředkování umění, úloha a pozice vzdělávacích oddělení v muzeích a galeriích, vztah školy a výstavní.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Pedagogika jako vědecká disciplína
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
Galerijní pedagogika v teorii a praxi: Literatura, vzdělávání,
Centrum kolegiální podpory CKP
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Mgr. Michaela Brábníková Památník Lidice
Účastníkům konference ČES v Kroměříži předkládá PhDr. Pavla Dvořáková
Transkript prezentace:

Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky BcA. Jana Hřibová Jaro 2013 Vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Historie V ČR nemá dlouhou tradici Kolébkou americký kontinent V ČR omezený počet metod ČR pokulhává Alfréd Lichtwark – metoda besed – metoda otázek Olga Pujmanová – inspirace USA – specializované samostatné pracoviště – Lektorské oddělení Národní galerie Pak lektorské oddělení – Moravská galerie Brno, atd.

Literatura Škola výtvarného myšlení - Igor Zhoř Nápady pro malé výtvarníky - Leonida Ochrymčuka Na čo je nám umenie -Rudolf Fila Časopisy – Ateliér, Výtvarná výchova, Výtvarná kultura Galerijní animace a zprostředkování umění – Radek Horáček V dialogu s uměním – Radek Horáček Brána muzea otevřená – Alexandra Brabcová Vývoj německé muzeopedagogiky – Vladimír Jůva Sborníky UPOL – Škola muzejní pedagogiky SLOVEM AKCÍ OBRAZEM – Horáček, Fišer, Havlík

Literatura Výtvarná dílna – Hana Babyrádová Aktuální otázky zprostředkování umění – Horáček, Zálešák Můžu tam mrknout. Galerijní pedagogika ve výtvarných institucích. – Barbora Svátková Publikace KVV UPOL:

Vzdělávání Věnuje Katedra výtvarné výchovy: MU – Galerijní pedagogika a zprostředkování umění, UPOL – Muzejní a galerijní pedagogika (start 2013/2014); základy studenti VV Konference Kurzy Samovzdělávání – posluchač při hodinách již praktikujících zprostředkovatelů umění

Teorie Knihy Časopisy Přednášky, kurzy, besedy (ve školách, galeriích apod.) Fotografie (z již realizovaných animací apod.) Internet (např. webové stránky galerií a muzeí, články, fotografie apod.) Propagační materiály muzeí a galerií Konference

Praxe Galerie a výtvarné organizace – společenské prostory, které jsou schopny reagovat na potřeby širokého spektra publika. Galerie na celém světě mají oddělení galerijního vzdělávání. Vzdělávání se stále vyvíjí na změnách v umělecké praxi, změnách potřeb diváků a změnách ve formálním i neformálním vzdělávání. Důležitou roli lektor/ animátor

Praxe Tvorba a realizace programů, které zprostředkovávají umění. Praxe je jiná než teorie. Čerpá se z předešlých zkušeností. Často si žádá improvizaci. Praxi si můžeme zažít i z pohledu diváka nebo přímo účastníka.

Typologie programů „Zprostředkovávání umění je vždy formou komunikace, kdy lektor či animátor napomáhá zintenzivnění kontaktu návštěvníků s vystavenými exponáty“ (Horáček, 1998, s. 63) – teoretické programy (komentované prohlídky a besedy) – praktické programy (praktické kurzy, ateliéry a tvůrčí dílny) – smíšené programy (animace) (Typologie podle Horáčka, 1998, str. 63)

Animace „Animace v galeriích jsou „oživující“ činnosti, při nichž návštěvníci pomocí různých materiálů či předmětů vytvářejí dílčí výtvarné etudy, které svým principem, technologií nebo obsahovým zaměřením navazují na sledované dílo.“ (Horáček, 1998, s.71) Rozličné aktivity Spolupráce na interpretaci Zážitek návštěvníka

Struktura animace Vstupní evokace – budování atmosféry Hlavní pracovní část – řešení problému Závěrečná reflexe – rekapitulace, zdůraznění poznatků

Typologie animací Podle typu výstav: 1.Animace ve stálých expozicích 2.Animace na dočasných krátkodobých výstavách podle četnosti opakování 1.Animace pro jednorázovou návštěvu 2.Animace pro opakovanou návštěvu Podle zaměření praktické činnosti 1.Animace materiálové 2.Animace zvukové a hudební 3.Animace pohybové 4.Animace slovesné

podle toho, pro jakou věkovou a sociální skupinu jsou určeny: 1.animace pro dětského návštěvníka 2.animace pro dospělého návštěvníka 3.animace pro speciálního návštěvníka

Metodika Střídání jednotlivých technik Měnit pořadí Umocnění zážitku – pracovní listy: 1.Samoobslužné 2.Pro práci s lektorem

Prostředky Využití klasických výtvarných postupů (malba, kresba) Materiálové manipulace Intermediální Literární, dramatické etudy

Literatura FIŠER, HAVLÍK, HORÁČEK. SLOVEM AKCÍ OBRAZEM.1. vyd. Brno: MU, s. ISBN HORÁČEK, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění. 1. vyd. Brno: CERM, s. neoznačeno. ISBN ŠOBÁŇ, HRBEK, HAVLÍK. Škola muzejní pedagogiky vyd. Olomouc: UPOL, s. ISBN Teoretická část. Animace. [online]. [cit ]. Dostupné z: