NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrita bezúhonnost
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Světová literatura na přelomu 19. a 20. století
Čas Ticha Čas Ticha Ein01 & Andel01.
Český jazyk a literatura
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA Literatura na přelomu 19. a 20. století
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vyznání.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Člověk je jako měsíc - má svou temnou stranu, kterou nikomu neukáže.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Amore amore .... Amore amore ... Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám Ode dne, co Tě znám, divný pocit v srdci mám. Sám sebe ptám.
CHARLES BAUDELAIRE: ZDECHLINA (MRŠINA)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
Prokletí básníci By Petra Marshallová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
AUTOR: Kateřina Křížová
A. Sova – Květy intimních nálad
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_04
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_09
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_07 RKZ
AUTOR: Kateřina Křížová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_10
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_18 poměr příčinný
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_19 poměr důsledkový
AUTOR: Kateřina Křížová
Konec 19. století ve světové literatuře
DUM - Digitální Učební Materiál
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Francie
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_02 Prokletí básníci Baudelaire TEMA : Literatura pro devátý ročník ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011

A NOTACE  Výukový materiál je určen žákům základní školy  Autor: Mgr. Kateřina Křížová  Jazyk: čeština  Zaměření: výukový materiál je zaměřen na literaturu tzv. prokletých básníků. Žákům je vysvětlen pojem a dále jsou představeni jednotliví básníci. Tento výukový materiál je zaměřen na osobnost Charlese Baudelaira.  Specifické potřeby: báseň Zdechlina  Klíčová slova: prokletí básníci, Charles Baudelaire  Mezipředmětové vztahy –občanská výchova, výtvarná výchova  Klíčové kompetence: kompetenci k učení, k řešení problému, komunikativní  na 7 slajdu je použita animace – odpověď se zobrazí po kliknutí Na výukový materiál reagovali žáci dle očekávání

Prokletí básníci

P ROKLETÍ BÁSNÍCI toto označení vymyslel Paul Verlaine – napsal odbornou stať Prokletí básníci Jme absolutní v obraznosti, absolutní ve výrazu, ryzí králové nejlepších století, leč prokletí.“ „ Jme absolutní v obraznosti, absolutní ve výrazu, ryzí králové nejlepších století, leč prokletí.“ Paul Verlaine Charles Baudelaire Arthur Rimbaud Stephan Mallarmé Tristan Corbiére

Charles Baudelaire

„ Nepodobáte se nikomu „ Nepodobáte se nikomu.“ G. Flaubert Ozářil všednost, nudu a rozvrat magií poezie, jež dříve patřila jen věcem vysokým.“ „ Ozářil všednost, nudu a rozvrat magií poezie, jež dříve patřila jen věcem vysokým.“ F. X. Šalda „Hledám krásu v ošklivosti.“ „Hledám krásu v ošklivosti.“ Ch. Baudelaire

žil a tvořil v rozkvětu realismu ? ? co si pomatuješ o realismus? u nás Stroupežnický, Mrštíci, Rais, Jirásek… brutálními nebo odpudivými stránkami života nebál se inspirovat brutálními nebo odpudivými stránkami života symboly, metafory… spolupráce se čtenářem

Z E ŽIVOTA nevlastní otec byl generál, byl to despota → Baudelaire bojuje proti generálům bral drogy – navozoval si tím tvůrčí atmosféru po vlastním otci získal velký majetek – peníze ale prohýřil – bral drogy – navozoval si tím tvůrčí atmosféru „všechno je zdrojem inspirace“ pil alkohol absint + střídal partnerky „všechno je zdrojem inspirace“ zemřel ve 46 letech 1867

Květy zla 1857 – sbírka Květy zla „Musím vám říci, že jsem do té hrozné knihy vložil celé své srdce, všechnu svou něhu i nenávist.“ vliv E.A. Poea kniha způsobila skandál → soudní proces → Baudelaire odsouzen k pokutě 300 franků sbírkou byl spáchán delikt urážky veřejné morálky“ „ sbírkou byl spáchán delikt urážky veřejné morálky“ Malé básně v próze povídky: Malé básně v próze Důvěrné deníky Důvěrné deníky

Z DECHLINA – PŘEKLAD F R. H RUBÍN Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána, jak stvořeného pro lásku, jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblázků, s nohama nahoru jak žena všeho znalá a potíc jedy zpod žáru, nedbale nestoudně dokořán otvírala své břicho plné výparů. Na tuto hnilobu zářilo slunce zlobně, jak dopéci by chtělo tu a velké Přírodě zas vrátit stonásobně, co spojilo kdys v jednotu; a nebe patřilo, jak zdechlina v své slávě jako květ rozvíjí se dál. Takový silný puch, že vy jste z toho v trávě div neomdlela, na vás vál. A mouchy bzučely nad břichem, z jehož hnilob dralo se černo páchnoucích pluků larv, valících se jako černý sirob podél těch cárů živoucích. To všecko klesalo a stoupalo jak vlna či perlilo se praskajíc; to tělo, řekl bys, nafouklé mlhou zplna, množí se, žije ještě víc. Ten svět tak prazvláštní zněl hudbou, jako v dálce peřeje nebo vítr zní, či zrní, které se obrací na opálce za rytmického třesení. Tvary se stíraly a jenom snem už byly, na dávném plátně lehýnce hozeným náčrtem, jejž mistr v pravou chvíli dokončí dík jen vzpomínce. Tam za skalisky nás pozorovala vztekle neklidná psice, číhajíc na chvilku, kdy se zas zakousne do rozteklé mršiny, z níž teď nemá nic. - A přece jedenkrát budete, není zbytí, jak tohle svinstvo plné much, vy, hvězda očí mých, vy, slunce mého žití, vy, vášeň má i strážný duch! Ano! jak tohleto, královno spanilosti, svátostmi zaopatřenou vás dají do země práchnivět mezi kosti, pod tučnou trávu zelenou. Pak rcete, kráso má, těm červům, kteří v šeru polibky žrát vás budou dál, že božskou podstatu i tvar svých lásek věru, ač dávno tlím jsem uchoval!

? Ú KOL ? Zahraj si na básníka Zkus první čtyři sloky básně Zdechlina přepsat a více zpoetizovat Nahraď drsné výrazy jemnějšími a ve stejném duchu pokračuj dál Př. Zdechlina … u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblázků … Květina … u cesty květina rozkvetlá na louce plné motýlů…

C ITACE LEDERBUCHOVÁ L., STEHLÍKOVÁ M.: Čítanka učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006.