Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Literatura pro 2.ročník Téma Prokletí básníci Označení DUMU VY_32_INOVACE_116 Jméno autora Eva Máchová Datum vytvoření Anotace Prezentace života a díla autorů, video ukázka, práce s textem.

2 Charles Baudelaire Paul Verlaine Arthur Rimbaud
Prokletí básníci

3 Charles Pierre Baudelaire [šárl bodlér] (1)
(9. dubna 1821 Paříž – 31. srpna 1867 Paříž) francouzský básník a překladatel, kritik; první z řady tzv. prokletých básníků velký vliv na moderní poezii bohémský život nechtěl pracovat, a byl poslán na cestu do Kalkaty. Vylodil se ale na Réunionu. Po návratu, roku 1842, začal psát básně o dojmech z cesty. 1848 bojoval na barikádách zemřel na následky paralýzy, před smrtí ztratil řeč Rysy tvorby: odhaloval milostná a společenská zklamání snažil se provokovat svojí otevřeností kontrasty: láska a pohrdání, krása a zlo

4 Dílo (1): Květy zla (Les Fleurs du mal, 1857) - básnická (lyrická) sbírka, za kterou musel zaplatit pokutu z mravnostních důvodů (urážka náboženství a morálky) klíčové dílo moderní světové poezie. líčí nepřikrášlený obraz skutečnosti, nemožnost člověka dosáhnout štěstí (to je jen ve snu a vzpomínání) v reálném světě je jedinou pozitivní hodnotou umění usilující o krásu básně: Zdechlina, Albatros Malé básně v próze (Petits poèmes en prose, 1869) padesát krátkých poetických próz symboly, obrazné myšlení – vymyká se běžné logice Citáty (2): „Život je nemocnice, v níž je každý pacient posedlý touhou změnit postel.“ „Kdo chce mít svůdnou Evu a zároveň dobrou hospodyni, stěží se vyhne bigamii.“

5 Zdechlina Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána, jak stvořeného pro lásku, jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblásků, s nohama nahoru jak žena všeho znalá a potíc jedy zpod žáru, nedbale, nestoudně dokořán otvírala své břicho plné výparů. (...) A mouchy bzučely nad břichem, z jehož hnilob dralo se černo páchnoucích pluků larv, valících se jako černý sirob podél těch cárů živoucích. To všechno klesalo a stoupalo jak vlna, či perlilo se praskajíc; to tělo, řekl bys, nafouklé mlhou zplna, množí se, žije ještě víc. (...) A přece jedenkrát budete, není zbytí, jak tohle svinstvo plné much, vy, hvězda očí mých, vy, slunce mého žití, vy, vášeň má i strážný duch! (3) Posuďte atmosféru básně – jakými prostředky ji básník postihuje? Jaká je pointa básně? Vlastními slovy shrňte její téma.

6 Paul Marie Verlaine [Verlén] (4)
(30. března 1844 v Metách - 9. ledna 1896 v Paříži) francouzský básník, představitel prokletých básníků a symbolismu úředník v Paříži opustil rodinu a začal žít s Rimbaudem byl na něm velmi závislý a velmi ho obdivoval v Bruselu (1873) na Rimbauda vystřelil odsouzen na 2 roky, ve vězení prodělal léčbu, uchýlil se k víře s Rimbaudem se již nesetkal Rysy tvorby: - důraz na rytmus a melodii - nepoužívá klasický verš a rým (důraz na asonanci) inspiroval mnoho hudebních skladatelů

7 Dílo (4): Sbírky básní: Saturnské básně – b. Píseň podzimní Písně beze slov melodičnost, zvukomalba vyjádření citů, nálad, volně spojené obrazy psáno v době soužití s Rimbaudem (mnoho paralel s jejich životy) Próza: Prokletí básníci – esej, poprvé použito označení „prokletí básníci“ - tento esej velmi ovlivnil symbolismus Píseň podzimní Ó podzime, tak dlouze tvé housle lkají, mou duši tou hrou unylou utýrají. Přeložil F. Hrubín Dýchaje tíž, zesinám, když orloj slyším, vše je to tam, ten žal, co mám, neutiším. I odcházím povětřím zlým, jehož svistem jsem hnán sem tam jak byl bych sám suchým listem. (5)

8 Jean Arthur Nicolas Rimbaud [rembo] (6)
(20. října 1854 – 10. listopadu 1891) od dětství byl velmi nepřizpůsobivý, utíkal z domova život s Verlainem byl velmi bohémský (dle jejich společných osudů byl natočen film Totální zatmění: trailer v angličtině: po rozchodu s Verlainem své dílo odsoudil, přestal psát a vstoupil do koloniálního vojska na Jávě dezertoval, s cirkusem prošel Švédsko a Norsko. Roku 1880 byl v Egyptě, potom na Kypru, odkud se vydal jako obchodní zástupce do Adenu. Přešel celou somálskou poušť. zemřel na rakovinu (měl zhoubný nádor v noze) „Co jsem se naplakal za srdcervoucích jiter, nic neobešlo se teď pro mne bez hoře. Jsem láskou rozladěn jak struny starých citer. Oh, kéž mi praskne kýl! Kéž sletím do moře!“ (7)

9 Rysy tvorby (6): - subjektivní prožitky umělec X společnost bohatá fantazie odpor k měšťákům a náboženství X revolta dílo útočilo na všechny formy tradice ovlivnilo moderní francouzskou poezii (symbolisty a surrealisty) Dílo (6): všechna jeho díla publikoval Paul Verlaine Sezóna v pekle – básně v próze Iluminace – soubor básní v próze i ve verších Básně: Opilý koráb - = samotný autor pluje mezi životem a smrtí Spáč v úvalu – krása přírody X smrt

10 Samohlásky A čerň, E běl, I nach, O modř, U zeleň hlásek, já jednou vypovím váš různý vznik a druh. A, černý korzet, plný rudých much, jež bzučí kolem páchnoucích a krutých pasek, zátoka stínů, E, běl stanů, čirý vzduch, šíp ker a bílých králů, chvění vrásek; I, purpur, krev a smích, jenž tryská ze rtů krásek ve hněvu, anebo kajícný bludný kruh. U, božské vibrace, U, zeleň moří s vesly, mír pastvin s dobytkem, mír vrásek, které kreslí prst alchymie pilným čelům vševědů; O, zvučná polnice, klid vesmírného vřídla, jímž poletují planety a archandělská křídla. - O, modrý paprsek jejího pohledu. (8) (z francouzštiny přeložil Vítězslav Nezval)

11 Seznam literatury a pramenů
(1) (2) (3) Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 153 (4) (5) Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 157 (6) (7) Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 159 (8) Sochrová, Marie. Čítanka II. k Literatuře v kostce pro střední školy. Fragment. Praha, 2008, s. 160 Video ukázka: Total eclipse. [online] [cit ]. Dostupné na WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google