28/09/2016 22:40 Alsasko-Lotrinsko německyněmecky Reichsland Elsaß-Lothringen ) je historický německý správní útvar existující v letech 1871-1918 na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice II
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
Ukončení 1. světové války
Muž který předpověděl - !!PRAVDU!!-.  Michel de Nostradame – Nostradamus  Michel de Nostradame – Nostradamus je dodnes tajuplně fascinující postavou.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zeměpisná síť a zeměpisné souřadnice
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Česká republika Demokratický stát.
1.Světová válka.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
SHROMAŽĎOVÁNÍ ZPRÁV D OPISOVATELÉ Seriózní hlavní noviny mají v mnoha zemích světa stálé dopisovatele Pracují v hlavních městech nejvýznamnějších zemí.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK 2009 V rámci celoevropské akce Týdne programu Comenius se můžete zapojit do vytváření a hraní geohry a poměřit tak.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Prusko-Francouzská válka
Graf funkce Graf = množina bodů, jejichž souřadnice splňují předpis dané fce. Př.: Leží bod A[-2;7] na grafu fce dané rovnicí y=6x +19 ? Řešení: y=6x.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Československo po 2. světové válce
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Francie v 2. pol. 19. století Lenka Ertlová.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Proklestění právní džungle – úkol desetiletí JUDr. Petr TOMAN.
Je záležitostí nás všech. 1. Z dokumentů EU : Amsterodamská smlouva, Smlouva v Nice Z dokumentů ČR : Usnesení vlády ČR č. 824 z 1/9/2004, Zákon.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Německé státy – od roku 1815 členy Německého spolku. nejsilnější stát = Prusko. součást spolku = Habsburská monarchie.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Otto von Bismarck, muž krve a železa, cukru a biče
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_32_INOVACE_3137 NázevKonec 1. svět. války a Pařížská mírová konference Téma.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Alsasko - Lotrinsko, kraj vína
2. Světová válka v Československu
Vývoj v jednotlivých zemích
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Podmínky užití dat ČÚZK
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
A Z KVÍZ Svět na prahu novověku. A Z KVÍZ Svět na prahu novověku.
Historie vývoje regionální politiky
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle správního členění TÉMATICKÝ.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika Členění státního území ČR.
Strasbourg 16/01/ :59.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Transkript prezentace:

28/09/ :40

Alsasko-Lotrinsko německyněmecky Reichsland Elsaß-Lothringen ) je historický německý správní útvar existující v letech na území dnešních francouzských departementů Bas-Rhin, Haut-Rhin a Moselle. Metropolí regionu byl Štrasburk.německý francouzskýchdepartementůBas-RhinHaut-Rhin MoselleŠtrasburk V době druhé světové války bylo území od roku 1940 znovu součástí Německa, od jejího konce v roce 1945 však už až dodnes náleží Francii jako region Alsasko a departement Moselle (součást regionu Lotrinsko). Francouzská vláda proto ve vztahu k tomuto území upřednostňuje označení Alsasko-Moselsko (francouzsky Alsace-Moselle ).druhé světové války1940Německa1945FranciiAlsaskoMoselleLotrinskofrancouzsky Na území bývalého Alsaska-Lotrinska dodnes i v rámci Francie platí některé speciální právní předpisy, tzv. místní právo (francouzsky droit local ). Toto právo zachovává platnost některých německých zákonů a naopak tu neplatí některé zákony francouzské, které byly ve Francii zavedeny v době, kdy Alsasko-Lotrinsko nebylo její součástí.francouzsky Alsasko a Lotrinsko ze svého ne zrovna šťastného zeměpisného položení vytěžily však jednu výhodu: kulturně mají mnoho jak z toho německého, tak francouzského. Zdá se, že si z jednoho i druhého vybraly to nejlepší. Zkrátka - německy uklizený a spořádaný kraj s francouzskou elegancí a šarmem má tak mnoho do sebe.

RIBEAUVILLÉ

EGUISHEIM

COLMAR

RIQUEWIHT

Konec