DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Neuron.
Advertisements

NERVOVÁ SOUSTAVA SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Rostlinná buňka. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Pohybová soustava.
Fyziologie nervového systému
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Činnost nervové soustavy
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Stavba buňky.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBVODOVÁ NERVOVÁ SOUSTAVA
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
POHYBOVÁ SOUSTAVA I..
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
II. Tkáň svalová a nervová
Digitální učební materiál
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Autor: Mgr.Petr Procházka
CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA.
Anotace Prezentace slouží k úvodní hodině do tématického celku: nervová soustava Je určena pro žáky 8. ročníku ZŠ.
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
28_Přenos nervového vzruchu
Elektrické vlastnosti buňky
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Elektrické vlastnosti buňky
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola, Hradec Králové
Kubické elementární buňky
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiáluNervová tkáň AutorMgr. Zdeňka Platošová Tematický okruhČlověk a genetika RočníkSeptima a 3. ročník, seminář z biologie Vytvořeno Anotace DUM je určen pro rozvoj a upevnění teoretických poznatků žáků z biologie člověka v oblasti nervová soustavy – stavby a funkce nervové tkáně Metodický pokynPrezentace v programu Microsoft PowerPoint, nutný dataprojektor Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

NERVOVÁ TKÁŇ Stavba a funkce

Zprostředkovává vztahy mezi vnějším prostředím a vnitřním prostředím organismu Zprostředkovává vztahy mezi všemi částmi uvnitř organismu Přijímá informace z vnějšího prostředí a ze všech částí organismu → zpracovává přijaté informace → zajišťuje odpověď na informace Společně s hormonální soustavou zajišťuje integraci dějů v organismu VÝZNAM NERVOVÉ TKÁNĚ

1)Nervové buňky (Neurony)  Funkce: vzrušivost a vodivost  Stavba: tělo buňky (perikaryon) a výběžky dvojího typu: 1. dendrit (y) 2. neurit (axon) 2)Gliové buňky (Neuroglie)  Funkce: podpůrná, vyživovací, obranná, fagocytární, tvorba obalů nervových vláken  Stavba: dle typu gliové buňky 3)Vazivo a systém vlásečnic STAVBA NERVOVÉ TKÁNĚ

Jádro −je zpravidla v interfázi (po narození se již nedělí) Cytoplazma −obsahuje běžné buněčné struktury a organely ( hladké endoplazmatické retikulum, drsné endoplazmatické retikulum (Nisslova substance), Golgiho aparát, neurotubuly, neurofilamenta, lysozomy, mitochondrie) Dendrity −přijímají podněty a vedou vzruchy do těla buňky = aferentně Neurit (axon) −je jen jeden a vede vzruch z buňky k další struktuře (nervová buňka, svalové vlákno, žláza) = eferentně −kdekoli ve svém průběhu může vysílat větve = kolaterály −větvení na konci neuritu = terminální arborizace, jednotlivé větve = telodendrony, telodendrie končí synapsí −Zpravidla je obalen myelinem −Úsek mezi výstupem axonu z těla a začátkem myelinové pochvy = iniciační segment −Mezi myelinovými pochvami jsou Ranvierovy zářezy POPIS STAVBY NEURONU

STAVBA NEURONU Zjednodušené schéma (1)

Diagram typického myelinizovaného motoneuronu obratlovců (2)

Dělení neuronů dle úpravy dendritů a neuritu 1.Unipolární (adendritický) neuron – dendrit zanikl a přeměnil se v recepční výběžek smyslové buňky např. tyčinky a čípky 2.Bipolární neurony – mají jeden dendrit a jeden axon např. v druhé vrstvě sítnice, kde navazují na tyčinky a čípky 3.Multipolární neurony – jsou nejčastější, mají více dendritů a jeden axon např. motoneurony 4.Pseudounipolární neurony – vznikly z bipolárních tak, že se oba výběžky k sobě přiložily a krátce probíhají společně, pak se od sebe oddělují např. senzitivní míšní ganglia (3)

1)Astrocyty −Jsou všude v CNS a mají ochrannou a vyživovací funkci −Jsou hvězdicovitého tvaru −Zachovávají si schopnost dělení 2)Oligodendrocyty −Podílejí se na tvorbě myelinových pochev v CNS −Obklopují neurony v mozku a sympatických gangliích jako satelitní buňky −Mají málo výběžků 3)Mikroglie −Mají větvené výběžky −Plní funkci makrofágů −Na jejich povrchu byly zjištěny receptory pro imunoglobuliny 4)Ependym −Jednovrstevný soubor buněk, které jako epitel vystýlají mozkové komory a centrální míšní kanálek 5)Periferní glie −Schwannovy buňky uplatňují se při myelinizaci periferních nervů −Satelitní buňky zajišťující výživu periferních neuronů NEUROGLIE (rozdělení)

(4)

Nervová tkáň v mozku: 1) ependym, 2) neuron, 3) axon, 4) Schwannova buňka, 5) astrocyt, 6) myelinový obal, 7) mikroglie, 8) krevní vlásečnice (5)

Úloha synapsí 1)Jednosměrné předávání vzruchů 2)Obousměrné předávání trofických signálů (ovlivnění proteosyntézy v perikaryu) Stavba synapse −Terminální buton- knoflíkovité rozšíření terminálních větví axonu (váčky s mediátorem) −Presynaptická membrána (buton axonu) −Postsynaptická membrána (dendrit) −Synaptická štěrbina Typy synapsí podle mechanismu působení 1)Chemická synapse– mediátor 2)Elektrická synapse – přímý elektrický přenos z presynaptické na postsynaptickou membránu iontovými přesuny = gap junction 3)Smíšená synapse FUNKČNÍ KONTAKTY NEURONŮ = SYNAPSE (ZÁPOJ)

Synapse (zápoj) (6)

Působí krátkodobě Nachází se v synaptických váčcích knoflíkovitého rozšíření terminálních zakončení axonu Mají účinek budivý (excitační) nebo tlumivý (inhibiční) Nejčastějšími mediátory jsou acetylcholin a kyselina γ- aminomáselná (GABA), dále některé aminokyseliny a jejich deriváty např. glycin, L-glutamát, L- aspartát, také katecholaminy- adrenalin, noradrenalin, dopamin, serotonin, a hormony- endorfiny, kefaliny, angiotensin, bradykinin aj. MEDIÁTORY

OPAKOVÁNÍ A ÚKOLY

???Určete typ synapse Chemická synapse Elektrická synapse Smíšená synapse (7)

1? 3? 2? 4? 5? ???Popište synapsi a určete o jaký typ synapse se jedná 1 – presynaptická část, zakončení axonu 2 - Postsynaptická membrána 3 – váček s mediátorem 4 – receptor 5 - mitochondrie Chemická synapse Nervosvalová ploténka (8)

Perikaryon, soma jádro cytoplazma mitochondrie Golgiho aparát dendrit větvení dendritu iniciační segment Axon (neurit) telodendrie synapse ???Popište neuron a uveďte, o jaký typ neuronu se jedná Multipolární neuron (9)

POUŽITÉ ZDROJE: (1) Stavba neuronu obratlovců. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: tuned.svg/400px-Neuron_Hand-tuned.svg.png tuned.svg/400px-Neuron_Hand-tuned.svg.png (2) Diagram typického myelinizovaného motoneuronu obratlovců. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: diagram_en.svg/800px-Complete_neuron_cell_diagram_en.svg.png diagram_en.svg/800px-Complete_neuron_cell_diagram_en.svg.png (3) Typy neuronů. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: pseudouni.svg/220px-Neurons_uni_bi_multi_pseudouni.svg.png pseudouni.svg/220px-Neurons_uni_bi_multi_pseudouni.svg.png (4) Typy neuroglií. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Neuroglia.png/220px-Blausen_0870_TypesofNeuroglia.png Neuroglia.png/220px-Blausen_0870_TypesofNeuroglia.png (5) Nervová tkáň v mozku. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: anatomy_01.png/220px-Neuro-anatomy_01.png anatomy_01.png/220px-Neuro-anatomy_01.png

POUŽITÉ ZDROJE: (6) Synapse. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: abeled.svg/400px-Synapse_Illustration_unlabeled.svg.png abeled.svg/400px-Synapse_Illustration_unlabeled.svg.png (7) MYSLIVEČEK, Jaromír a Jarmila MYSLIVEČKOVÁ-HASSMANNOVÁ. Nervová soustava: Funkce, struktura a poruchy činnosti. 1. vydání. Praha: Avicenum, 1989, 320 s (8) Nervosvalová ploténka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: (9) Multipolární neuron. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: rNeuron.png/350px-Blausen_0657_MultipolarNeuron.png rNeuron.png/350px-Blausen_0657_MultipolarNeuron.png