Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č. 1 20. února 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

6. SOCIÁLNÍ VÝSTAVBA Definice pojmu
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
1 Sociální politika a bydlení Sociální politika jako společenská praxe ZS 2008/2009.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
PORTÁL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Demografie je věda, která se zabývá:
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Teorie optimální velikosti města
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Ú vod do bydlen í a ú zemn í ho pl á nov á n í EKBY- 2. předn áš ka 1.března 2005.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Bydlení.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Ne/nápadné proměny vnitřního města v postsocialistickém období. Etnologický a sociologický výzkum v Brně Jana Pospíšilová, Annett Steinführer, Annegret.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
Přednáška č. 9 Bytová politika.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Teorie optimální velikosti města
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Urbanizace a urbanismus
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Ekonomika bydlení Ing. Katarína Poluncová Katedra veřejné ekonomie
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Bydlení Státní bytová politika v ČR Ekonomika veřejného sektoru
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č únor 2005.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Krajská správa ČSÚ ve Zlíně Třída Tomáše Bati Zlín PŘEDBĚŽNÉ VÝSLEDKY ZLÍNSKÝ.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Bydlení a DPH.
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
odbor politiky bydlení
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Informační zdroje české veřejné správy
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Základy demografie Přednáška 1.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007

Pojem bydlení soubor činností, které souvisí s užíváním obydlí Potřeba bydlení základní lidskou potřebou, kterou je třeba chápat jako určitý proces, jako soubor určitých činností obyvatel bytu, kterými do značné míry realizují reprodukci svého života. nelze zaměnit pouze s potřebou bytu

Pojem obydlí prostor, v němž člověk prožívá většinu svého života pro většinu lidí spojeno s pocitem osobní svobody, seberealizace a s vnímáním domova prostor chráněný proti nepříznivým vlivům přírody a proti nežádoucím kontaktům s lidmi.

Obytné prostředí tvoří byt (obytné místnosti a příslušenství bytu) bytový dům a jeho zařízení širší obytné prostředí –obytné zóny –sídla

Formy bydlení vlastnické nájemní- soukromé a obecní byty, ad. družstevní ___________________________________________ domy a byty sloužící k rekreaci specifické formy bydlení

Historie bydlení a bytové politiky 1. Období do 1. světové války 2. Období 1. Československé republiky 3. Období po roce 1945

1. Období do 1. světové války uvolnění feudálních nevolnických vztahů + průmyslová revoluce  stěhování do měst  nedostatek bytů  ↑ nájemného stavba bytů pro chudé – nelákala st. podnikatele, nebyla ani základním úkolem státu – soc. péče chápána jako CHARITA zhoršení úrovně bydlení + hrozba radikalizace nemajetných vrstev  počátek omezených státních zásahů – pol. 19. století

Státní zásahy do bydlení: 1852: zákonem Říšského zákoníku vytvořilo podmínky pro vznik svépomocných bytových družstev 1892: zákon ř.z. o zvýhodnění staveb s dělnickými byty (daňové úlevy) 1902: zákon ř.z. „O úlevách pro domy se zdravými a lacinými byty dělnickými“ Poč. 20. st. přechod k přímým st. zásahům: zřízeno Ministerstvo veřejných prací, - zřízen Fond císaře Františka Josefa I., - zřízen Státní bytový fond pro péči o malé byty

2. Období 1. Čsl republiky Bytová politika spočívala v: - podpoře výstavby nových bytů - ochraně nájemníků - určité regulaci trhu s byty __________________________________ Od roku Zákony o stavebním ruchu Zákon o ochraně nájemníků

3. Bydlení po roce 1945 poválečný bytový problém  jednostranné zaměření na hromadnou produkci bytů hlavní problémy bydlení: -

3. Bydlení po roce 1945 poválečný bytový problém  jednostranné zaměření na hromadnou produkci bytů hlavní problémy bydlení: –zanedbávání údržby –zaostávání objektů občanské vybavenosti –průmyslové metody stavění- snížení kvality prováděných stavebních prací –výstavba obytných zón s malým počtem pracovních příležitostí –výstavba sídlišť- sociologické problémy

Zdroje informací 1.Periodická statistická šetření sčítaní lidu, domů a bytů (SLDB) mikrocenzy statistika rodinných účtů výběrová šetření pracovních sil 2.Statistické zjišťování 3.Neperiodická výběrová šetření a ankety

Prameny Statistická ročenka Časopisy: Statistický bulletin (ČSÚ), Statistické přehledy (ČSÚ) Statistika (ČSÚ) Demografie, Veřejná správa Nový byt, Urbanismus a územní rozvoj- ÚÚR Aktuální statistické informace (ČSÚ) Ukazatele hospodářského a sociálního vývoje ČR (ČSÚ) Bulletin ČSÚ, Aktuality ČSÚ Cenový věstník MF ČR

internet: Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Český statistický úřad Ústav územního rozvoje Brno Komplexní informační systém ekonomických charakteristik bydlení - Dům a byt - Tvůj dům Časopis Nové bydlení - materiály České společnosti pro rozvoj bydlení (ČSRB)