Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
P EDAGOGICKÉ A VÝCHOVNÉ ASPEKTY TRENÉRSKÉ PRÁCE Ivo Konvička.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
Základy pedagogiky s použitím materiálů
Taktická příprava Michal Lehnert.
Proces výchovy (etapy výchovy)
Didaktické zásady výuky přírodopisu
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Teorie vzdělávání dospělých
Prezentace a pilotáž finální verze posuzovacího nástroje vybraných komponent a charakteristik kvality výuky cizího jazyka GA ČR P407/11/0262 Podpořeno.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Teorie a didaktika karate III Didaktika a trénink.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Postavení pedagogiky mezi vědami
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Zákony učení.
Np2004 DIDAKTIKA TĚLESNÉ VÝCHOVY UPLATŇOVÁNÍ DIDAKTICKÝCH ZÁSAD VE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVĚ … VYUČOVACÍ METODY … VÝCHOVNÉ METODY … 1.PRINCIPY EDUKACE 2.METODY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Didaktické zásady edukačního procesu
Pedagogické disciplíny
Význam J.A. Komenského 5.část
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Pedagogika jako vědecká disciplína
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Podmínky učení.
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Pedagogika a psychologie
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogické zásady

1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní účast vychovávaných jedinců, není – li toto splněno je pedagogická činnost málo není – li toto splněno je pedagogická činnost málo úspěšná úspěšná Proč by měl pedagog vážit a volit Proč by měl pedagog vážit a volit cíle z mnoha hledisek ? cíle z mnoha hledisek ?

2. Zásada soustavnosti (systematičnosti) a posloupnosti Znamená: Znamená: - pedagogovo působení a činnost vychovávaného jedince byla co nejsoustavnější - postupovat s ohledem na zákonitosti vývoje dítěte - od jednoduchého ke složitějšímu, od známého ke složitějšímu - znát systém a obsah práce s dítětem v období předcházejícím a následujícím v období předcházejícím a následujícím Jaké mohou být důsledky při Jaké mohou být důsledky při nedodržování této zásady? nedodržování této zásady?

3. Zásada aktivnosti Znamená: -o-o-o-opírat se o samostatnou činnost jedince -s-s-s-stimulovat je vhodnou motivací -v-v-v-vést k praktickému využívání získaných vědomostí a dovedností -r-r-r-rozvoj tvůrčího přístupu jedince ke skutečnosti - J akou činností můžeme - z aktivizovat žáky?

4. Zásada názornosti Znamená : Znamená : - smyslové nazírání předmětů a jevů skutečnosti a z jejich obrazů – přímý názor - opírat se o dosavadní představy a zkušenosti vychovávaného jedince – nepřímý názor - již J.A.Komenský upozorňoval na poznává věcí všemi smysly na poznává věcí všemi smysly Jakým způsobem se může Jakým způsobem se může v praxi uplatňovat princip v praxi uplatňovat princip názornosti ? názornosti ?

5. Zásada uvědomělosti Znamená: - jedinec probírané látce a kladeným nárokům porozuměl porozuměl - jedinec má zkoumané jevy promýšlet, správně vyjadřovat i jazykově - jedinec má pochopit úlohu získaných vědomostí a dovedností a správně a tvořivě jich v praxi využít a tvořivě jich v praxi využít Jestliže nebudete určitému Jestliže nebudete určitému učivu rozumět, jak se zachováte? učivu rozumět, jak se zachováte?

6. Zásada přiměřenosti Znamená : Znamená : - obsah, formy, metody výchovy a vzdělávání odpovídaly věkové vyspělosti a dosavadní úrovni vychovávaného jedince - pedagog musí znát věkové a individuální zvláštnosti vychovávaného jedince či skupiny - je důležitý i individuální přístup k vychovávanému jedinci k vychovávanému jedinci Co znamená, že dbáme Co znamená, že dbáme na individuální zvláštnosti jedince? na individuální zvláštnosti jedince?

7. Jednotnosti Znamená : - jednota v požadavcích i v přístupech všech učitelů a vychovatelů - důležitá je vzájemná dohoda a respekt - je zapotřebí souladu mezi rodiči, rodiči a prarodiči, spolupráce rodiny se školou Jaké mohou být důsledky při Jaké mohou být důsledky při nedodržování této zásady? nedodržování této zásady?

8. Trvalosti Znamená: - osvojené vědomosti, dovednosti, návyky, které si jedinec osvojí byly trvalé - nutné opakování a procvičování - zachování předchozích základních principů - přiměřené pracovní tempo Proč je důležité dodržování Proč je důležité dodržování přiměřeného tempa při učení? přiměřeného tempa při učení?

9. Důslednosti Znamená: - požadavky, které klademe ne vychovávaného jedince, musíme důsledně zachovávat - zadané úkoly a požadavky musí pedagog zkontrolovat Uveďte konkrétní příklad při Uveďte konkrétní příklad při nedodržování této zásady. nedodržování této zásady.

10. Emocionálnosti Znamená: - radostná nálada při jakékoliv činnosti zvyšuje výkon - pozitivně působí – radost, sebedůvěra, odvaha - negativně působí – strach, tréma, snížené sebevědomí Co způsobuje strach při učení? Co způsobuje strach při učení?

Použitá literatura a zdroje: Stodůlková, Eva, Zapletalová, E. Pedagogika pro střední školy. 1. vyd. Beroun: Machart, s. ISBN Jůva, Vladimír, a kol. Základy pedagogiky pro doplňující pedagogické studium. Brno: Paido, s. ISBN Ducháčková Olga a kol. Pedagogika pro střední pedagogické školy. 1.vydání. Praha: SPN, s. ISBN skolu- skolu- obtizny-pro zaky-i-ucitele skolu-