POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského 360 79351 Břidličná Doporučeno pro: 6. - 8. ročník Předmět:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
KLOKANÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: klokaní, maso, charakteristika, příprava,
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_02_Co se z čeho vyrábí? Člověk a jeho svět - prvouka Mgr. Michaela Gondeková.
orgán kvetoucích semenných rostlin soubor přeměněných listů přisedajících na stonek vyrůstá z květního lůžka některé nápadné, jiné sotva vidíme.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_223_SMYSLY Téma: SMYSLY Číslo projektu:
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná VY_32_INOVACE_12_LÉČIVÉ A JEDOVATÉ ROSTLINY_HORKÁ ROSTLINY.
VY_32_INOVACE_11_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
DUM - Digitální Učební Materiál
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
VY_32_INOVACE_04-56 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
DUM - Digitální Učební Materiál
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_15_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Základní společenstva - lesy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
Objemové změny těles s teplotou
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY__III/2__INOVACE__124 Prvouka Jaro, léto – charakteristické znaky
DUM II. / 13. smysly Bc. Zdeněk Klíma.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
zpracovaný v rámci projektu
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
VY_52_INOVACE_24_ Dělení kvetoucích rostlin podle stonku
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
Lidské smysly Naše tělo. ČLOVĚK A JEHO SVĚT Lidské smysly Radka Smetanová VY_32_INOVACE_lidskesmysly_03.
SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ U STOLU
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto Učivo: Louka a les
Co nás obklopuje?.
Letní pozdrav.
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Vstupní a výstupní zařízení
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
VY _52_INOVACE_24_Jaro – rostliny na jaře
Transkript prezentace:

POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět: Praktické činnosti Autor: Bc. Klára Ujfaluši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ

Vyjmenuj všechny lidské smysly. Které nejvíce zapojíme u jídla? CHUŤ ČICH ZRAK HMAT SLUCH POCHUTINY POCHUTINY – svou vůní, chutí a barvou mají povzbuzující účinek na naše trávicí ústrojí. Používáme je v malých dávkách. Které barvy v okolí podle Vás povzbuzují chuť k jídlu? ŽLUTÁ ČERVENÁ

ROZDĚLENÍ: koření houby dochucovadlaPOCHUTINY

KOŘENÍ - části rostlin, používáme čerstvé nebo sušené. a)Podzemní části rostlin - zázvor b) Kůry - skořice Využívají se různé části rostlin.

c) Listy a natě Využívají se různé části rostlin. - bobkový list - tymián - kopr - majoránka - libeček

d) Květy Využívají se různé části rostlin. - hřebíček - šafrán - kapary

e) Plody a semena Často používáme směsi koření - kari, grilovací, zabíjačkové - vanilka - pepř - kmín - paprika Využívají se různé části rostlin.

HOUBY - jedlé, nezapařené, bez plísně čerstvé sterilizované sušené

DOCHUCOVADLA Sůl Ocet Hořčice Polévkové koření

Řadu bylin můžeme pěstovat na zahrádce, připravujeme z nich i čaje. Znáš některé? Estragon Máta Meduňka Heřmánek Divizna Šalvěj

[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázky :

elang=cs ).JPG?uselang=cs Použité obrázky z webu Office.com