POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět: Praktické činnosti Autor: Bc. Klára Ujfaluši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ
Vyjmenuj všechny lidské smysly. Které nejvíce zapojíme u jídla? CHUŤ ČICH ZRAK HMAT SLUCH POCHUTINY POCHUTINY – svou vůní, chutí a barvou mají povzbuzující účinek na naše trávicí ústrojí. Používáme je v malých dávkách. Které barvy v okolí podle Vás povzbuzují chuť k jídlu? ŽLUTÁ ČERVENÁ
ROZDĚLENÍ: koření houby dochucovadlaPOCHUTINY
KOŘENÍ - části rostlin, používáme čerstvé nebo sušené. a)Podzemní části rostlin - zázvor b) Kůry - skořice Využívají se různé části rostlin.
c) Listy a natě Využívají se různé části rostlin. - bobkový list - tymián - kopr - majoránka - libeček
d) Květy Využívají se různé části rostlin. - hřebíček - šafrán - kapary
e) Plody a semena Často používáme směsi koření - kari, grilovací, zabíjačkové - vanilka - pepř - kmín - paprika Využívají se různé části rostlin.
HOUBY - jedlé, nezapařené, bez plísně čerstvé sterilizované sušené
DOCHUCOVADLA Sůl Ocet Hořčice Polévkové koření
Řadu bylin můžeme pěstovat na zahrádce, připravujeme z nich i čaje. Znáš některé? Estragon Máta Meduňka Heřmánek Divizna Šalvěj
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázky :
elang=cs ).JPG?uselang=cs Použité obrázky z webu Office.com