Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zicha. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
D ě tská škola uvádí Projekt Dětská Škola. Polsko Obr. 1.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Norsko Základní škola Libina, příspěvková organizace,
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_276_Baltské republiky Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
F INSKO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_12_INOVACE_33_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_VÝCHODNÍ EVROPA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BĚLORUSKO, LITVA, LOTYŠSKO A ESTONSKO
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kvadratické nerovnice
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
zpracovaný v rámci projektu
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Název školy: Základní škola Městec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
IRSKO.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_VLASTIVĚDA
VY_32_INOVACE_2B_10_STREDNI_EVROPA
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Soutěž RISK Severní Evropa Pokračovat Zdroje obrázků
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Evropská unie Autor: Mgr. Marta Samlerová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola T. G
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pro splnění úkolů je pracovní list, který je přílohou této prezentace.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Zicha. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Pobaltí 6

Úkoly v prezentaci jsou určeny pro samostatnou práci se zápisem do pracovního listu. Úkol v části turistické zajímavosti je určen pro týmovou spolupráci.  odkaz na jiné místo v prezentaci odkaz na internet zapsat do pracovního listu odpověď na kvízovou otázku Vysvětlivky:

Vymezení regionu K Pobaltí řadíme tři státy, jejichž území jsou vyznačena na mapě. Někdy bývá k regionu řazena také ruská Kaliningradská oblast, ležící mezi Polskem a Litvou. KVÍZ: Jeden z Pobaltských států měl v minulosti společné území s Polskem. V 16. století tyto státy vytvořily tzv. Lublinskou unii, která trvala dvě století. O který pobaltský stát se jedná? LitvaLotyšskoEstonsko Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky Lotyšsko Litva Estonsko  Dokážete určit vlajky států, pořadí států podle rozlohy a podle počtu obyvatel?  Správnost ověřte s využitím atlasu nebo vyhledáváním na internetu. Podle rozlohy:Podle počtu obyvatel: Vlajky států: Více o historii Pobaltských zemí: Historie Pobaltí 4 Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google

Přírodní podmínky  S využitím atlasu a internetu určete, které z uvedených charakteristik jsou společné pro všechny tři státy. Jedna věta je nepravdivá. Z pravdivých údajů vytvořte do pracovního listu charakteristiku přírodních podmínek. Společný znak všech států Nepravdivý výrok Převažuje rovinatá až mírně zvlněná krajina. Nejvyšší pahorky mají nadmořskou výšku málo přes 300 metrů n. m. Mnoho jezer jako pozůstatek čtvrtohorního zalednění. Četné močály, bažiny a rašeliniště. Lesy pokrývají více než 30 % území. Převažují borové lesy. Velké plochy pastvin, málo orné půdy. Území je poměrně bohaté na nerostné suroviny. Nejvýznamnější lotyšskou řekou je Západní Dvina. Přitéká z Ruska přes Bělorusko, ústí do Rižského zálivu v Baltském moři. Víte jaký je její název lotyšsky? DaugavaVentaGaujao Největším jezerem regionu je Čudské jezero, které leží na hranici mezi Estonskem a Ruskem. Rozlohou je …?.... největší v Evropě. třetíčtvrtépáté KVÍZ Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google 

Přírodní podmínky Jezera (téměř všechna ledovcového původu) zaujímají necelých 5 % území rozlohy země. Pobřeží je velmi členité s mnoha ostrovy, které tvoří téměř desetinu území státu. Kvíz: Území bylo modelováno pleistocénním ledovcem, po kterém zůstaly morény a nánosy, tvořící na západě Kuronskou a na východě Livonskou vrchovinu. Na pobřeží Baltského moře jsou typické písečné duny. Ze všech pobaltských států má nejníže položený nejvyšší bod (293 m n. m.), který leží v Baltských vrších, vzniklých jako ledovcové nánosy.  Dokážete určit stát? Využijte atlas. 7 Fotografie Národního parku Typický ráz Baltského pobřeží s pozůstatky působení ledovce. Fotografie je z jednoho z nejznámějších estonských národních parků Lahemaa neboli …? Park okrývají hluboké smíšené lesy s bažinami. Severní část parku leží u pobřeží Finského zálivu a tvoří ho čtyři poloostrovy. Pobřeží této oblasti pokrývá písek a hustý rákosový porost. Země zálivůZemě bludných balvanůZemě bažin Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google 

Obyvatelstvo 1.Ve kterých dvou státech Pobaltí je významný podíl (zhruba ¼) obyvatelstva ruské národnosti? Pokuste se zdůvodnit. Nápověda pro zdůvodnění – odkaz „Historie Pobaltí“. 2.Které dva jazyky Pobaltí jsou příbuzné a mají nejblíže k jazykům slovanským? 3.Který z jazyků Pobaltských států patří do rodiny jazyků ugrofinských? Ke kterému jazyku severských zemí má nejblíže? 4.Který stát regionu má výrazný podíl obyvatel hlásící se ke katolické církvi? Který stát má naopak vyrovnaný poměr obyvatel hlásící se k víře tří hlavních směrů křesťanství? Historie Pobaltí  S využitím zdrojů o Pobaltí (odkazy v levém sloupci) porovnejte národnostní složení, jazyky a náboženství jednotlivých států. Písemně odpovězte na následující otázky: Estonština Zvládnou estonštinu není vůbec jednoduché. Jedním z jejich charakteristických rysů je trojí délka hlásek: krátká, dlouhá a předlouhá. Těchto různých délek nabývají nejen samohlásky, ale i souhlásky. Obtížnost zvyšuje i počet pádů. Víte kolik jich estonština má? KVÍZ Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google 

Sídla KVÍZ: Jedno z hlavních měst států Pobaltí je díky velkému množství sakrálních staveb označováno jako město kostelů. Které město to je? VilniusRigaTallin Město s významným těžebním průmyslem ležící severně od Čudského jezera. V místní tepelné elektrárně jsou spalovány hořlavé břidlice, těžené nedaleko města. Město s unikátní architekturou, která v sobě mísí ruské, polské, německé i židovské prvky. Necelých 600 tisíc obyvatel. Se 750 tisíci obyvatel nejlidnatější město Pobaltí. Díky své turistické atraktivitě je také „nejdražším“ městem regionu. V tomto přístavním městě je koncentrováno přibližně 40 % obyvatel země. Hlavní město s ½ milionem obyvatel a významným obchodním přístavem ve Finském zálivu. Významné hospodářské i kulturní centrum Litvy s téměř 400 tisíci obyvateli.  Dokážete přiřadit k popisům názvy měst? Jako nápovědu použijte atlas. Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google

ESTONSKO přírodní zdroje nejvýznamnější nerostné bohatství hlavní průmyslová odvětví potravinářská produkce Hospodářství  S využitím textů o jednotlivých státech (odkazy v levém sloupci) vytvořte do pracovního listu stručnou charakteristiku hospodářství jednotlivých zemí. V charakteristice použijte níže uvedené osnovy (jeden bod osnovy = jedna věta).  Napište alespoň dva společné znaky hospodářství pobaltských států. LOTYŠSKO přírodní zdroje těžba dřeva a navazující průmyslové obory zemědělství + hlavní produkty, rodinné farmy LITVA přírodní zdroje hlavní průmyslová odvětví výroba elektrické energie zemědělství, rybolov LotyšskoLitvaEstonsko KVÍZ: Jeden z Pobaltských států je díky rychle provedené privatizaci a účinným hospodářským reformám ekonomicky nejúspěšnější zemí Pobaltí. Díky úspěšnému hospodářskému rozvoji je někdy označován jako „baltský tygr“. LitvaLotyšskoEstonsko Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google 

Členství v NATO a EU Článek TN.cz  Zdůvodněte důležitost členství Pobaltských států v NATO. Zdůvodnění zapište do pracovního listu. Využijte odkazu na článek TN.cz. V roce 1990 jako první z Pobaltských států vyhlásila nezávislost na rozpadajícím se Sovětském svazu. O rok později ji následovaly Lotyško a Estonsko. V roce 2004 se všechny tři státy regionu staly členy NATO i Evropské unie Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google  KVÍZ: Které ze států regionu platí eurem, tzn. jsou součástí eurozóny? Litva a LotyšskoLotyšsko a Estonskovšechny třiLitva a Estonsko

Turistické zajímavosti  V týmu si rozdělte níže uvedená místa a na internetu vyhledejte, čím jsou pro turisty zajímavá. Získané informace si vzájemně sdělte.  Vilnius – městské jádro  Hora křížů u Šiauliai  Kuršská kosa  Aukštatijský národní park  Národní park Trakai  Zámek Rundale  Riga – historické centrum  Národní park Lahemaa  Tallin – Staré město Vymezení regionu Přírodní podmínky 2 Hospodářství Sídla Obyvatelstvo Přírodní podmínky 1 6 Lotyšsko Litva Estonsko Turistické zajímavosti Informace o státech: (Pobalti.net) Mezinárodní integrace Google 8 9

7

8

9

Řešení

1.Anděl, Jiří. a kol.: Makroregiony světa. Regionální geografie pro gymnázia. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, ISBN Hanus, M.; Šídlo, L.: Školní atlas dnešního světa. Praha: Terra: Terra klub, vydání. ISBN Klímová, Eva. Školní atlas světa. Praha : Kartografie Praha, vyd. ISBN Muraceti. Vlajky Pobaltí.png. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 5.TBjornstad. Baltic States.png. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 6.Lokal_Profil. Baltic states flag map.svg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 7.Lysy. EE-Lahemaa-Kasmu.jpg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 8.Dezidor. Hora Křížů.jpg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 9.Wilson Old Riga Buildings.JPG. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. Zdroje: