ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč 674 01 Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0464 ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Advertisements

S L O V E N S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 6
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovensko Kateřina Kunová 2010.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
Východní Evropa – Ukrajina
Předmět a očekávaný výstup
Slovensko. Základní údaje Leží ve střední Evropě Sousedí s ČR, Rakouskem,Maďarskem, Ukrajinou a Polskem Hlavní město : Bratislava Nejvyšší bod : Gerlachovský.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_02_Slovenská republika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
SLOVENSKO Střední vnitrozemský stát střední Evropy ze S a SZ ohraničen Karpatským obloukem k J se postupně sklání k úrodným nížinám Dunaje a Tise, kde.
Střední Evropa.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 1- Slovensko
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Základní fakta Hl. město: Bratislava Státní zřízení: republika
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
SLOVENSKO Obr. 2: Historicair Obr. 1: Miroslav Navrátil.
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
STŘEDNÍ EVROPA pokračování. SLOVENSKO – Bratislava (rep.) Hornatý stát s krásnou přírodou. Karpaty (Vysoké Tatry) – rozvodí Baltského a Černého m., Slovenský.
SLOVINSKO.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVENSKO U: s. 58 – 61 Chalupa, P.: Světový oceán. Evropa. Práce, Praha ISBN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Slovenská republika 5. ročník
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Slovenská republika“
VY_32_INOVACE_ZCR_696 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Slovensko Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno.
Slovensko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : listopad 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
Datum: Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo klíčové aktivity: Název projektu: Modernizace vzdělávání Název klíčové aktivity: Inovace a.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis SLOVENSKO Bratislava hokej fotbal Tatry Košice Ľudovít Štúr Dunaj M. R. Štefánik Jánošík euro horská.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
SLOVENSKO.
VY_32_INOVACE_155_Slovensko
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
V4 Patří sem: Slovensko Polsko Maďarsko ČR Východního bloku SSSR.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUMMgr. Renata Kohoutková Název DUMSlovensko Kód DUMVY_32_INOVACE_6.2.8 Datum vytvoření PředmětZeměpis Tematická oblastStřední a jihovýchodní Evropa Výstup ŠVPŽák popíše hospodářské poměry státu. Anotace DUMMateriál obsahuje základní zeměpisnou charakteristiku státu. Metodický popis Materiál je určen k názornému doplnění výuky. Lze jej využít jako studijní materiál. HodnoceníMateriál byl názornou pomůckou na dokreslení představy o Slovensku. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

S L O V E N S K O Hlavní město: Bratislava Slovenština Euro Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Košice of Slovakia.svg

Historie Češi a Slováci žili v letech ve společném státě (vyjma 2. světové války), který se k rozdělil na dva státy – Českou republiku a Slovenskou republiku. Slovenština je pro nás nejbližším slovanským jazykem. Vlajka Vlajka Slovenska využívá tradiční slovanské barvy (bílou, červenou a modrou). Od vlajky Ruska nebo Slovinska se liší státním znakem.

Přírodní poměry Povrch: Více než polovinu území zaujímají pohoří. – S – Tatry (Vysoké, Nízké, Belianské) s nejvyšší horou Gerlachovský štít 2665 m - část Karpat – Slovenské Rudohorie – JZ – úrodná Podunajská nížina, – V – Východoslovenská nížina Řeky: Dunaj a jeho přítoky Váh, Hron, Ipel´, Hornád, Tisza Vodní nádrže: Zemplínská Šírava, Liptovská Mara, Orava Termální prameny, mnohé jsou lázeňsky využívané. – Piešťany, Bešeňová, Podhájská Národní park – TANAP, Slovenský ráj

Gerlachovský štít

Štrbské pleso

Bešeňová - aquapark

Hospodářství Od 90. let 20. stol. přešlo Slovensko od centrálně plánovaného hospodářství k tržní ekonomice a změnil se taky politický systém. Zemědělství v Podunajské a Východoslovenské nížině – obilniny ( pšenice, ječmen, kukuřice), cukrovka a brambory. Významná je produkce zeleniny (rajčata, papriky, zelí) a vína, méně ovoce a tabáku. Chov prasat a skotu, obnovil se i chov ovcí. Patří k nejvíce zalesněným států Evropy – lesy 40% plochy země  těžba dřeva.

Velký nedostatek paliv. Z nerostných surovin – vápenec, magnezit. Hutnictví – VSŽ Košice (Východoslovenské železárny) a na ně navazuje strojírenství a zbrojní průmysl. Hliníkárna - Žiar nad Hronom Problémy má průmysl elektrotechnický (výroba televizorů, praček, ledniček), který pracoval pro československý trh. Petrochemický průmysl v Bratislavě – SLOVNAFT.

Obyvatelstvo Podél jižní hranice žije početná maďarská menšina. 60% katolíci, 8% protestanté, 22% ostatní věřící, pouhých 10% tvoří lidé bez vyznání. Alexander Dubček v období Pražského jara, na sklonku r byl Sověty odstraněn z funkce. V r se vrátil do politiky a stal se předsedou Federálního shromáždění, ale brzy po rozpadu Česko- Slovenska v r zemřel na následky autonehody. Slovenský kosmonaut - Ivan Bella Ruský přepravní modul Sojuz přistál bezpečně v kazašské stepi a dopravil na zem dvou člennou posádku ruského Gennadije Padalka a slovenského kosmonauta Ivana Bellu. Bella strávil na Miru 8 dnů.

Gabčíkovo - Nagymaros Oblast Žitného ostrova na JZ Slovensku čas od času ohrožovaly či dokonce ničily povodně způsobené evropským veletokem Dunajem. Od 50. let se proto připravovala stavba vodního díla, které mělo vyřešit neustále se zvyšující potřebu elektrické energie, poskytnout ochranu před povodněmi, umožnit lepší splavnost, ochránit před vysycháním lužní lesy, vytvořit zdroj závlah pro zemědělce a rozšířit rekreační možnosti obyvatelstva. Vznikl společný československo- maďarský projekt Gabčíkovo-Nagymaros, jehož uskutečnění se považovalo za úspěch techniky a zručnosti stavbařů. Například přívodní kanál na gabčíkovskou hydroelektrárnu je dlouhý více než 17 km a na některých místech široký až 750 m a ční do výšky 16 – 18 m. Stavbou se však zničily desítky km 2 nejúrodnější zemědělské půdy a lužních lesů. Maďarská strana rozhodla v r o zastavení výstavby. Slovensko pokračovalo. Ekonomická hlediska jednoznačně převážila nad ekologickými.

Bratislava Kráska na Dunaji, nejmladší metropole Evropy, Grassalkovičův palác – sídlo prezidentů.

Bratislavský hrad

Bratislava - SLOVNAFT

Oravský hrad

Seznam použitých zdrojů: HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN KASTNER, Jiří, Milan HOLEČEK a Libor KRAJÍČEK. Zeměpis naší vlasti: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 95 s. ISBN Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN MAASS, Winfried. 100 nejkrásnějších měst světa: největší poklady lidstva na pěti kontinentech. 1. vyd. Čestlice: Rebo Productions CZ, 2002, 208 s. ISBN Lexikon zemí Praha: Fortuna Print, 1999, 503 s. ISBN of Slovakia.svg