Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM Mgr. Renata Kohoutková Název DUM Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora Kód DUM VY_32_INOVACE_6.2.19 Datum vytvoření Předmět Zeměpis Tematická oblast Střední a jihovýchodní Evropa Výstup ŠVP Žák uvede podobnosti a odlišnosti v přírodních a hospodářských poměrech. Anotace DUM Charakteristika přírodních a hospodářských poměrů vybraných států. Metodický popis Prezentace popisuje základní charakteristiku států, může být použita k samostudiu. Hodnocení Prezentace je názornou pomůckou k učivu.   Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 BOSNA A HERCEGOVINA Hlavní město: Sarajevo
Bosenština, chorvatština, srbština Euro of Bosnia and Herzegovina.svg

3 Obyvatelstvo Stát Bosna a Hercegovina dostal název podle dvou zemích sloučených do federativní republiky. Je mnohonárodnostní země. Nejpočetnější národ jsou Bosňané, kteří vyznávají islám, dále Srbové, jež se hlásí k pravoslavné církvi, a Chorvaté, kteří jsou katolíky. Při rozpadu Jugoslávie se země ocitla v občanské válce Na dodržování míru zde stále dohlížejí vojska OSN, včetně vojáků z ČR. V dnešním hlavním městě Sarajevu byl v r spáchán atentát na Františka Ferdinanda d´Este, který se stal záminkou k rozpoutání 1. světové války.

4 Hospodářství Hospodářství a dopravní síť země byly poškozeny válkou v 90. letech 20. století. V nížinách se pěstují teplomilné plodiny – ovoce, zelenina a tabák. Bohatá ložiska nerostných surovin (rudy kovů – bauxit, železná a manganová ruda) zpracovává průmysl, který se ve válkou poškozené zemi postupně obnovuje.

5 Sarajevo

6 S R B S K O Hlavní město: Bělehrad Srbština Srbský dinár Vlajka Srbska
of Serbia.svg

7 Historie Samostatný stát Srbsko vznikl v r po zániku Svazové republiky Srbsko a Černá Hora, když Černá Hora z tohoto svazku vystoupila. V Srbsku jsou 2 autonomní provincie: Vojvodina a Kosovo. Za autoritářské vlády prezidenta Miloševiče se Srbsko ocitlo v mezinárodní izolaci. Po pádu Miloševiče stát nastoupil cestu k demokracii , ale i v současnosti zde existuje řada překážek – především problém provincie Kosovo (historické území Srbska), jejíž obyvatelstvo tvoří především Albánci (87%), kteří usilují o samostatnost. Kosovo je pod mezinárodní správou.

8 Hospodářství Vnitrozemský stát. Obyvatelstvo vyznává pravoslaví.
Zemědělství je rozvinuté především v nížinách na severu země a podél řeky Dunaj a Sáva – kukuřice, pšenice, brambory, vinná réva a tabák. Chov prasat a skotu. Těžba rud měděných, rud olova a zinku. Průmysl je poměrně rozvinutý – těžební, strojírenský, textilní a chemický. Průmysl byl postižen válečnými konflikty a mezinárodním embargem.

9 ČERNÁ HORA Hlavní město: Podgorica Černohorština
Není členskou zemí EU, ale měnovou jednotkou je zde euro. Vlajka Černé Hory of Montenegro.svg

10 Názvy Ve světě je země známá pod italským názvem Montenegro, ale v srbochorvatštině zní jméno stejně – Crna Gora. Tato malá hornatá země byla pro Srbsko strategicky důležitá přístupem k Jaderskému moři. V letech se hlavní město Podgorica nazývalo Titograd.

11 Přírodní podmínky Povrch - hornatý stát – Dinárské pohoří s krasovými poli a planinami, nížiny u Skadarského jezera. Neporušená příroda je chráněna v NP. Podnebí je ve vnitrozemí mírné, kontinentální, na pobřeží subtropické, středomořské. Tlakové rozdíly mezi mořem a horami jsou příčinou pestrého klimatu. Léta jsou suchá a horká. Zimy vlhké a mírné, zejména na pobřeží a v nížinách. Oblast boky Kotorské patří k nejdeštivějším v Evropě s více než 4000 mm srážek.

12 Hospodářství Hospodářství Černé Hory patřilo v rámci bývalé Jugoslávie k nejzaostalejším. V zemi jsou významná ložiska bauxitu, těží se i polymetalické rudy. Při zdrojích levné vodní energie se rozvinulo hutnictví barevných kovů, stavba lodí a zpracování dřeva. I přesto zůstává zemědělskou zemí – chov ovcí, koz a prasat. Rybolov. Pěstování – obilnin, zeleniny, ovoce a tabáku. Země má výborné podmínky pro rozvoj cestovního ruchu.

13 Doprava S velkými náklady byla před lety postavena železnice spojující Bělehrad a přístav Bar. Jeden z nejlepších přirozených přístavů Evropy v boce Kotorské je základnou vojenského námořnictva.

14 Seznam použitých zdrojů
HÜBELOVÁ, Dana a Petr CHALUPA. Zeměpis: učebnice. 1. vyd. [i.e. 2. vyd.]. Brno: Nová škola, 2010, 95 s. Duhová řada. ISBN JEŘÁBEK, Milan a Vít VILÍMEK. Zeměpis světa: učebnice zeměpisu pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 1997, 60 s. ISBN Encyklopedie Zeměpis světa. V Praze: Columbus, 2002, 512 s. ISBN of Serbia.svg of Montenegro.svg


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google