Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody 30.1.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Urodynamické vyšetření při diagnostice ženské stresové inkontinence
Advertisements

Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – Ing.Karla Petrová.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Produkty peroxidace lipidů v erytrocytech jako biochemické markery pro včasnou diagnózu Alzheimerovy choroby J. Illner1, Z. Chmátalová1, M. Vyhnálek2,
Digitální obrazová informace a systémy PACS
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Lékařské zobrazovací metody
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
Předoperační vyšetření – co má obsahovat ?
Roztroušená skleróza Eva Havrdová Neurologická klinika 1.LF UK Praha
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
M. Šimánek ONM Nemocnice Pelhřimov
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
XLVII. Dny nukleární medicíny
Diabetes v těhotenství
20. září 2006 Vyšetření dítěte s hypertenzí. 20. září krok – zjištění hypertenze  Pravidelné preventivní prohlídky zdravých dětí.  Pravidelné.
Working Group on Arrhythmias and
2. interní klinika LFUK a FN Subkatedra gastroenterologie LF UK
Nutriční poradenství „I´ve experienced several different healing methodologies over the years – counseling, self-help seminars, and I´d read a lot – but.
Ošetřovatelský proces
Bolest na prsou (na hrudi)
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
Ochrana před ionizujícím zářením
Snímkování dětských pacientů
KLINICKÁ BIOCHEMIE. KLINICKÁ BIOCHEMIE Klinická biochemie: základní medicínský obor atestace: interna 1 / pediatrie 1 klinická biochemie 2 nebo.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Radiologické zobrazovací metody
Psychiatrické vyšetření
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Jsou pro nás rentgenová vyšetření nebezpečná?
Personální plán pro podnikatelský plán
PACS Picture Archiving and Communication System
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Vylučovací urografie – quo vadis? V. Válek, RDK FN a LF MU v Brně D. Pacík, UK FN Brno a LF MU v Brně.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
RECIDIVUJÍCÍ BOLESTI BŘICHA – RACIONÁLNÍ PŘÍSTUP JIŘÍ BRONSKÝ PEDIATRICKÁ KLINIKA UK 2.LF A FN MOTOL, PRAHA.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
Pozdní diagnóza Crohnovy nemoci
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
Porodní asistentka regulované povolání
URGENTNÍ MEDICÍNA CO UMÍME NABÍDNOUT PACIENTŮM?
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
Boj o pacienta, boj o peníze
Psychiatrické vyšetření
Psychiatrické vyšetření
VOLUMOVÉ PERFUZNÍ CT JATER
Možnosti a úskalí zobrazovacích metod u vybraných NPB
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Katedra sociální práce
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
CT angiografie s EKG synchronizací u aneuryzmatu abdominální aorty
Psychiatrické vyšetření
Ozáření těhotných Hana Podškubková, OLO
Sociologie medicíny Tomáš Doseděl
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Transkript prezentace:

Malý průvodce indikačními kritérii pro zobrazovací metody

Bouřlivý rozvoj medicínských technologií Bouřlivý rozvoj medicínských technologií nutnost superspecializacínutnost superspecializací nutnost zvýšit povědomí o možnostech metod mezi klinikynutnost zvýšit povědomí o možnostech metod mezi kliniky klinici sami provádějí některé zobrazovací metody (USG)klinici sami provádějí některé zobrazovací metody (USG)

Klinik: jak nejlépe dospěji ke správné diagnóze ? aneb: umím udělat dobře anamnézu ?umím udělat dobře anamnézu ? umím stanovit základní diferenciálně diagnostickou úvahu ?umím stanovit základní diferenciálně diagnostickou úvahu ? umím vybrat metody, které rozhodnou v dalším postupu ?umím vybrat metody, které rozhodnou v dalším postupu ? zvažuji i možnost selhání klíčové metody ?zvažuji i možnost selhání klíčové metody ? umím sdělit problém specialistovi ? umím sdělit problém specialistovi ?

nebo naordinuji všechna možná vyšetření včetně laboratorních s tím, že něco z toho vypadne ? jediná výhoda: je to rychlejšíjediná výhoda: je to rychlejší - "one stop shop" ale ekonomicky podstatně náročnějšíale ekonomicky podstatně náročnější

Radiolog: jak správně vyhodnotit vyšetření ? mám dostatečné klinické znalosti ?mám dostatečné klinické znalosti ? jsem dostatečně zkušený ?jsem dostatečně zkušený ? Dnes má lékař komplementu větší odpovědnost za ovlivnění dalšího postupu Tlak klinika na rychlost vyhotovení nálezu X velké množství nebo nejednoznačnost informací

Indikační kritéria pro zobrazovací metody Věstník MZd 11/ legislativa - věstníky

Referral Guidelines for Imaging (3. vydání) Royal College of Radiologists, UK Royal College of Radiologists, UK koordinováno Evropskou komisí upravený český překlad MZd - SÚJB, ČRS, ČSNM MZd - SÚJB, ČRS, ČSNM

Struktura doporučení 1.Obecná část 2.Speciální část - tabulková (A-M) klin. problémklin. problém vyšetření (pásmo dávky záření)vyšetření (pásmo dávky záření) doporučení - stupeň průkaznosti podle EBMdoporučení - stupeň průkaznosti podle EBM poznámkapoznámka

Proč jsou doporučení potřebná? Hlavní příčiny neúčelných indikací jsou: opakování již provedených vyšetřeníopakování již provedených vyšetření vyšetření neovlivní další postupvyšetření neovlivní další postup vyšetření je příliš časnévyšetření je příliš časné v dané klinické situaci se nehodív dané klinické situaci se nehodí je chybně zvolena technika provedeníje chybně zvolena technika provedení

Optimalizace dávky záření expozice obyvatelstva stoupá - z umělých zdrojů je radiodiagnostika na prvním místě (CT) klinický přínos pro pacienta musí podstatně převyšovat možné radiační rizikoklinický přínos pro pacienta musí podstatně převyšovat možné radiační riziko účelná indikaceúčelná indikace za lékařské ozáření má odpovědnost výhradně lékař RDG a ONMza lékařské ozáření má odpovědnost výhradně lékař RDG a ONM