Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D.7.11-11 Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0903.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Náboženské nebo sociální hnutí?
Poslední fáze husitské revoluce.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovala: Monika Wagnerová Obor: Učitelství 1. stupeň ZŠ, KS, 2. semestr Školní rok: 2007/2008 Učo:
Husitství v obrazech a v otázkách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Husité a husitské války
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
DOBA HUSITSKÁ.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Husitské války Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o husitských válkách.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Od Karla IV. k husitským válkám
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 12 Hlavní události nejstarších Českých dějin - HUSITÉ A JEJICH VÁLKY Zařazení: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_Vl.4.r.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jind ř iška Ř eho ř ková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Hus a husitství - procvičování Název sady:
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
HUSITSTVÍ.
Doba husitská.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Druh učebního materiálu
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
DOBA HUSITSKÁ.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výsledky husitské revoluce a její význam
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
HUSITSTVÍ.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma: Husitské války Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

AUTOR: Mgr. Zuzana Medveďová AUTOR: Mgr. Zuzana Medveďová DATUM: DATUM: URČENO PRO: 7. ročník - Člověk a společnost, dějepis, středověk URČENO PRO: 7. ročník - Člověk a společnost, dějepis, středověk KLÍČOVÁ SLOVA: Husitské války, Jan Žižka z Trocnova, Basilejská kompaktáta KLÍČOVÁ SLOVA: Husitské války, Jan Žižka z Trocnova, Basilejská kompaktáta ANOTACE: Výuková prezentace seznamuje žáky s husitskými válkami, využívá metodu kritického myšlení – rybí kost. ANOTACE: Výuková prezentace seznamuje žáky s husitskými válkami, využívá metodu kritického myšlení – rybí kost.

Jan Žižka z Trocnova nejdříve byl lapka (zloděj, loupežník) nejdříve byl lapka (zloděj, loupežník) Václav IV. mu ale udělil amnestii = milost (prominutí trestu) Václav IV. mu ale udělil amnestii = milost (prominutí trestu) začal pracovat v Praze u dvora – v té době kázal v Betlémské kapli Mistr Jan Hus a Žižka se stal jeho nadšeným posluchačem začal pracovat v Praze u dvora – v té době kázal v Betlémské kapli Mistr Jan Hus a Žižka se stal jeho nadšeným posluchačem 30. července 1419 se podílel na defenestraci 30. července 1419 se podílel na defenestraci na jedno oko oslepl buď v dětství nebo během bitvy na jedno oko oslepl buď v dětství nebo během bitvy na druhé oko oslepl při obléhání hradu Rábí na druhé oko oslepl při obléhání hradu Rábí zemřel zřejmě na silný zánět zemřel zřejmě na silný zánět

Husitské války bitva u Sudoměře bitva u Sudoměře Jan Žižka + asi 400 husitů (převážně žen a dětí) – mířili do Tábora Jan Žižka + asi 400 husitů (převážně žen a dětí) – mířili do Tábora panská jízda – asi 2000 vojáků – zapadli do bahna vypuštěného rybníku Škaredý panská jízda – asi 2000 vojáků – zapadli do bahna vypuštěného rybníku Škaredý Obr. 1

Sudoměř 1925 postaven 16 m vysoký pomník Jana Žižky 1925 postaven 16 m vysoký pomník Jana Žižky Obr. 2

Obr. 3

Bitva na Vítkově odehrála se na vrchu Vítkov který byl sedm let po události přejmenován na Žižkov odehrála se na vrchu Vítkov který byl sedm let po události přejmenován na Žižkov Husitská posádka dvou opevněných srubů, kt. nechal postavit Žižka, tu odrazila útok křižáků Husitská posádka dvou opevněných srubů, kt. nechal postavit Žižka, tu odrazila útok křižáků ztráta vrchu by znamenala, že by křižáci odřízli husity od zásobování – mohli by je nechat vyhladovět ztráta vrchu by znamenala, že by křižáci odřízli husity od zásobování – mohli by je nechat vyhladovět sruby byly obehnány třemi mělkými příkopy a zdí zbudovanou z hlíny a kamení sruby byly obehnány třemi mělkými příkopy a zdí zbudovanou z hlíny a kamení

4 pražské artikuly - požadavky husitů (Vypiš si je z učebnice – str. 88)

po smrti Žižky v čele Prokop Holý po smrti Žižky v čele Prokop Holý hlad – Čechy nemají na to, aby uživili několik tisíc vojáků, muži bojují – nepracují, úroda je ničena vojskem hlad – Čechy nemají na to, aby uživili několik tisíc vojáků, muži bojují – nepracují, úroda je ničena vojskem spanilé jízdy – nájezdy Husitů i do okolních zemí – vyjídání, drancování (mapa str. 90) spanilé jízdy – nájezdy Husitů i do okolních zemí – vyjídání, drancování (mapa str. 90) = roste odpor proti Husitům – bitva u Lipan – poražení radikálů - začalo vyjednávání s katolíky - svolán koncil do Basileje

Koncil v Basileji poselstvo vede Prokop Holý poselstvo vede Prokop Holý chtěli prosadit 4 pražské artikuly chtěli prosadit 4 pražské artikuly podařilo se prosadit pouze přijímání pod obojí – toto pravidlo prohlášeno zemským zákonem = Basilejská kompaktáta podařilo se prosadit pouze přijímání pod obojí – toto pravidlo prohlášeno zemským zákonem = Basilejská kompaktáta Zikmund Lucemburský musel souhlasit, stal se českým králem Zikmund Lucemburský musel souhlasit, stal se českým králem soužití katolíků s kališníky soužití katolíků s kališníky

Literatura Kol. Dějepis 7. Plzeň : FRAUS, ISBN s Kol. Dějepis 7. Plzeň : FRAUS, ISBN s Obr. 1 domer.htm Obr. 1 domer.htm Obr. 2 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 3