DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bc. Lenka Růžičková UČO:
Advertisements

Najdi na slepé mapě Afriky státy podle zadání
Válka ve Vietnamu.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Svět v 60. letech Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vývoj politické mapy světa
Politické rozdělení a koloniální minulost
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
Cesta k 1. světové válce 1. část
Kolonialismus.
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
První světová válka III
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
DEKOLONIZACE.
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
První fáze dekolonizace
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Afrika 8.K Lucie Řežábková 2015.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Afrika – zahraniční obchod Antonín Věžník OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
Západní Afrika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 16. ČSR 1945 – 1948 Název sady: Osobnosti a události českých a světových.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Kolonialismus a koloniální říše v 19. stol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
KAMBODŽA & LAOS Pavel Tvrdík, Oktáva 2008.
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Digitální učební materiál:
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_20_20
Kolonialismus 19. století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Digitální učební materiál:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Kolonialismus.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Britské impérium.
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: DUM č. 3/2 – 4/4 Sada: Světové dějiny po roce 1945 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Svejkovská. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

TÉMA: Dekolonizace PŘEDMĚT: dějepis – moderní poválečné dějiny KLÍČOVÁ SLOVA: Commonwealth, nacionalismus, kmenová nenávist, fáze kolonizace, Afrika, Asie JMÉNO AUTORA: Mgr. Marcela Svejkovská

1.Objasni pojmy: kolonizace, metropole, panafrikanismus. 2.S jakými událostmi je spojen vznik kolonizace? 3.Které státy byly prvními kolonizačními velmocemi a na jakých kontinentech? 4.Které státy je předstihly a proč? 5.Která velmoc ovládala na konci 19. století největší území? 6.Jak ovlivnily světové války vztah mezi domorodci a kolonialisty?

Největší kolonialisté Velká Británie Francie USA Belgie Nizozemí Portugalsko Vyhledej na mapě území, která tyto státy ovládaly před a po 2. světové válce.

Národně emancipační hnutí v různých zemích má různou podobu kmenové a náboženské nacionalismy Obr. 1

Příčiny dekolonizace účast obyvatel kolonií v bojích druhé světové války – svobodu chtějí i pro sebe kontakty se západními demokraciemi – jednotlivci z kolonií studují na Z univerzitách – po návratu elity národa v mateřských zemích: vliv liberalistické a humanistické představy – obyvatelstvo kolonií má přirozeně právo na svobodu a nezávislost pro válkou vyčerpané evropské země jsou kolonie stále větší finanční zátěží USA – záporný postoj ke koloniálním ambicím Francie a Velké Británie vliv studené války a bipolarismu

Britský postoj kompromisy měly do budoucna zajistit britský vliv a úzké kontakty s bývalou kolonií ve většině případů se podařilo… učí se z chyb, které udělala v Indii své kolonie připravuje pozvolna na samostatnost, zapojuje místní obyv. do samosprávy – kolonie se po osamostatnění nebrání stát součástí Commonwealthu Obr. 2

Postoj Francie (de Gaulle – už za války slíbil nezávislost koloniím, ale sliby nenaplňoval – Brazzaville: 1944) místo dialogu a kompromisu používá vojenské prostředky  Francie zatažena do konfliktů v Indočíně a v Alžírsku Obr. 3

Budoucnost vztahu pouta mezi koloniemi a metropolemi mají mít podobu politické, vojenské, hospodářské a kulturní spolupráce Obr. 4

Situace po r Obr. 5

I. fáze (1945–1950) Jižní Asie Dálný východ arabský svět Obr. 6

Jaká je koloniální historie Indie? O jaký typ kolonie šlo? Jakou stopu zde po sobě kolonisté zanechali? Co víš o dnešní Indii? Porovnej ji s dnešním Pákistánem.

Indie a Pákistán VB slíbila Indii samostatnost už před válkou r se japonská armáda dostává až k indickým hranicím – M. Gándhí a D. Nehrú toho využívají – začínají prosazovat nezávislost (bojovníci za samostatnost nebyli jednotní) Britové odpor potlačili během několika týdnů, ale s vědomím další neudržitelnosti – Mountbattenův plán = vznik nezávislých dominií – Indie a Pákistánu – realizováno r. 1947

M. Gándhí a D. Nehrú Obr. 7Obr. 8

Indočína francouzské kolonie okupovalo za války Japonsko (Asie Asiatům) místní doufali v poválečnou svobodu, ale Francie se po válce pokusila svoji nadvládu obnovit – od prosince 1945–1954: válka, kterou F. prohrála: svoboda pro Vietnam, Laos a Kambodžu Severní komunistický Vietnam: Vietnamská demokratická republika Jižní nekomunistický: Vietnamská republika situace neklidná i nadále (viz válka ve Vietnamu)

Indonésie r – nezávislost, do té doby patřila Nizozemí levicový politik Sukarno – hrozil příklon k maoismu r – státní převrat, k moci se dostává diktátor Suharto – protikomunistický puč (odstoupil v 90. letech) Obr. 9

Arabský svět Střední a Blízký východ Liga arabských zemí: vzniká v březnu 1945 pod kontrolou Velké Británie květen 1948 – OSN – vznik Izraele – Izrael neuznaly arabské státy → prohrály a palestinská území jsou obsazena Izraelem v dalších letech proběhlo ještě několik konfliktů – vždy vítězí Izrael Jaká je současná situace na Středním a Blízkém východě?

II. fáze (50/60 léta) „probuzená Afrika“ – zde ale většina států není připravena na samostatnost Trh v Djenne, Mali, obr. 10

Afrika po r VB  Súdán  Keňa  Nigérie Belgie  Kongo Francie  Maroko  Alžírsko  Madagaskar Portugalsko  Angola  Mosambik Kolik států v Africe bylo v té době samostatných?

Nezávislé africké státy – po r jen čtyři:  Egypt  Etiopie  Libérie  Jihoafrická unie  + v lednu 1952 vznikla Libye

1956:  Francie poskytla nezávislost Maroku a Tunisku  Velká Británie Súdánu 1957:  Ghana – prezident N. Nkrumah, osamostatněna od VB

„Rok Afriky – 1960“ 18 afrických zemí získalo do konce r nezávislost bez většího násilí Senegal, Togo, Mali, Mauretánie, Gabon, Kongo, Čad, Madagaskar, Středoafrická republika, Pobřeží slonoviny, Burkina Faso, Kamerun, Benin a Niger pouze Portugalsko (diktátorský režim Salazara a Caetana) odmítalo z Afriky odejít (to vedlo v Mosambiku a Angole k partyzánské válce) – 1975 se P. po demokratické revoluci Angoly i Mosambiku vzdalo

Nezávislost Alžírska alžírští Francouzi: prokolonialistické a ultrapravicové organizace květen 1958: protivládní puč – obsadili Korsiku, připravují se na obsazení Paříže Alžířané: noční útoky, přepadávání skladišť, dolů…, zbraně: lovecké pušky, vyřazené zbraně, dodávky ze zahraničí (i z Československa)  de Gaulle znovu povolán do čela vlády, pak zvolen prezidentem – 1962: podepsány evianské dohody  milion alž. Francouzů emigruje

Obr. 11 Tuareg Obr. 12

Proč se Francie Alžírska tak těžko vzdávala? Jaké vztahy s Alžírskem mělo Československo a proč? Proč jsou evianské dohody spojovány s comebackem de Gaulla? Vyhledej v učebnici/na internetu informace o průběhu bojů za alžírskou nezávislost.

Maroko Maročané požadují nezávislost za svoji účast ve válce 1947: vystoupil marocký sultán Muhammad Ben Júsuf s požadavkem státní suverenity – spor se vyostřuje, r sultán sesazen a deportován na Madagaskar organizace Černý půlměsíc (stoupenci býv. sultána) – partyzánská válka proti francouzské menšině Francouzi ustupují, na podzim 1955 – návrat Bena Júsufa – v březnu 1956: Maroko získává nezávislost, sultán prohlášen králem Muhammadem V.

Keňa  na bělošskou menšinu útočí domorodé teroristické hnutí Mau-Mau – Britové si to nenechali líbit: do r hnutí zcela eliminováno  1963 získala Keňa autonomii

Ghana původně portugalskou kolonii získali Britové: 1901–1957 = Zlaté pobřeží první prezident Kwame Nkrumah (panafrikanismus, Hnutí Afrika), svržen r (odklonil se od demokratismu, režim podobný stalinismu) Proč je Nkrumah na sovětské známce? Obr. 13

Zimbabwe ani zde to není poklidné partyzánské útoky černošského obyvatelstva proti stávající vládě (bílá vláda Iana Smithe kapitulovala až v r. 1979) černošská většina vyhrála v čele – diktátorský režim Roberta Mugabeho (vraždy, falšování voleb)

Obr. 14

Jihoafrická republika zaujímá zvláštní postavení až do r – statut britského dominia pak vystoupila z Britského společenství národů politika apartheidu – vládne bílá menšina a diskriminuje barevné obyvatelstvo změna až v 90. letech: prezident Frederik de Klerk a černošský vůdce Nelson Mandela Jak se politika apartheidu projevovala v běžném životě obyvatel JAR?

Obr. 15

Belgické Kongo nezkušenost a vzájemné spory vedou po osamostatnění Konga ke krvavé situaci – vlna násilí proti všem Evropanům a jejich majetku řeší belgičtí výsadkáři vkládá se OSN, přesto pokračuje gerilová válka (partyzánská levice) Joseph Mobutu – stát stabilizoval (za cenu děsných brutalit) a přejmenoval na Zaire, diktátorem až do r. 1997, svržen – Demokratická republika Kongo

Obr. 16

Důsledky kolonizace a dekolonizace  náboženské problémy (masakry mezi hindy a muslimy po vzniku Indie a Pákistánu…)  vysoká míra korupce (malá stabilita vlád a režimů)  zadluženost (podpora ze Z v rámci studené války)  v některých státech demokratické režimy svrženy vojenským pučem  vojenské diktatury + zabíjení v rámci kmenové nenávisti

Pokus se porovnat procesy dekolonizace v Asii a v Africe. Stručně vyjmenuj příčiny neúspěchu samostatné existence mnoha bývalých kolonií. Které země jsou dodnes v koloniální závislosti? Je tato závislost dobrovolná?

Literatura a zdroje KUKLÍK, Jan a Jan KUKLÍK. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, c2002, 215 s. ISBN NÁLEVKA, Vladimír. Kapitoly z dějin studené války. Praha: Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1997, 146 s. ISBN NÁLEVKA, Vladimír. Světová politika ve 20. století. 1. vyd. Praha: Aleš Skřivan ml., 2000, 287 s. ISBN VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 9 pro základní školy: nejnovější dějiny. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2009, 159 s. ISBN

Obrázky Obr. 1: Ryan. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 2: Original flag. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 3: SKopp. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 4: Original flag. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 5: Hamodi1234. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 6: E Pluribus Anthony. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 7: Neznámý. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 8: Government of India work. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 9: Zscout370. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW:

Obr. 10: Ferdinand Reus. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 11: Florence Devouard. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 12: Garrondo. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 13: Mariluna. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 14: U. S. Navy. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: jpg Obr. 15: Kuvassa Lotta Kemppainen2008. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: _(edit).jpg Obr. 16: Frank Hall. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: