Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: Výklad nové látky, spotřeba, hodnocení suroviny, rozdělení vín Klíčová slova: víno, hrozny, cukernatost, odrůda Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Výroba vína mezi největší producenty vína ve světě patří –Portugalsko –Španělsko –Francie –Itálie –Argentina –Austrálie
Konzumace vína ve světě obr. 1
Výroba vína v České republice v ČR je asi ha vinic, z toho osázených - plodících. spotřeba 19 l/os. průměrný ha výnos je 4-5 t/ha největší vinice jsou na Jižní Moravě a v Polabí Výroba vína – LnTonQB38
Hodnocení suroviny při nákupu odrůda – max. 5% jiné odrůdy téže barvy a skupiny cukernatost –podle °NM (stupeň normovaného moštoměru) přírodního cukru se odvíjí budoucí kvalita –vína se pak dělí podle jakosti zdravotní stav nečistoty
Vína, která se doslazují Stolní víno Odrůdová Jakostní víno Známková Vína s přívlastkem Kabinet Pozdní sběr Výběr z hroznů Výběr z bobulí27 - Slámové víno27 - Ledové27 - Výběr z cibéb32 -
Dělení vín podle jakosti Stolní víno je to nejnižší kategorie vín nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem. vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 11 stupňů °NM přírodní cukernatosti.
Dělení vín podle jakosti Jakostní víno z hroznů moštových odrůd sklizených v jednotlivých vinařských oblastech mošt musí dosáhnout nejméně 15 °NM přírodní cukernatosti. Jakostní víno lze označit dovětkem –"odrůdové" musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. –"známkové" smí vyrábět smíšením maximálně tří odrůdových jakostních vín.
Jakostní víno obr. 2
obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Wine consumption worWikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 2 foto autor