OCHRANA PLATIDEL Petr Mrkývka. Ochrana měny Součást péče o cenovou stabilitu Realizace lex monetae – měnová suverenita Devizové právo Ochrana platidel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_121.
Ekonomická gramotnost
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Hotovostní Platební styk
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Trestní právo Trestné činy proti majetku
 Běžné používání  Ochrana proti padělání  Základní vlastnosti bankovky 500,- Kč a další zajímavosti  Dozor nad vydávání peněz do oběhu Zdroj: Petr.
Měnové právo I 26. března 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Platit se dá i jinak než penězi
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Podmínky provozování směnárny
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
DUM - Digitální Učební Materiál
Finanční a rozpočtové právo
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Měnové právo a správa měny
Bankovní systém a trh peněz
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Platební styk Dana Šramková.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Monetární (měnová) politika
Obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů
Základní pojmy v bankovnictví.
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
PRÁVNÍ REGULACE PENĚŽNÍHO SYSTÉMU
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Hotovostní platební styk
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Zajímavé případy roku 2012 vyjma prezentovaných. Zajímavé případy roku 2012 Požár skladu – škoda 45 mil. Kč na zboží + 7,2mil. Kč na DPH Nezákonný dovoz.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Měnové právo I 30. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_14 Název materiáluPadělané.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Finanční politika 9. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 30.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_13 Název materiáluPoškozené.
Kontrola pravosti bankovek
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Měnové právo I 5. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Česká národní banka.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Peníze a měnová politika
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE ODBOR HOSPODÁŘSKÉ KRIMINALIY Padělání bankovek.
Základy teorie finančního práva 2
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Platební styk: systém a hotovostní oběh
1. Charakteristika platebního styku
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ FP - FIPR Petr Mrkývka © 2016.
Měnové a devizové právo I: Měna, oběživo, oběh bankovek a mincí
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Padělání a pozměnění veřejné listiny ÚO Praha venkov – ZÁPAD oddělení hospodářské kriminality 23. července 2013.
Transkript prezentace:

OCHRANA PLATIDEL Petr Mrkývka

Ochrana měny Součást péče o cenovou stabilitu Realizace lex monetae – měnová suverenita Devizové právo Ochrana platidel – součást ochrany měny

Ochrana platidel Ochrana tuzemských platidel Ochrana cizích platidel: a)Ochrana vlastním měnovým právem b)Ochrana měnovým právem ČR – zásada stejného zacházení c)Mezinárodně právní ochrana

Ochrana Technická – ochranné prvky a)v popisu b)skryté Emisní – neveřejná emisní pravidla Právní x padělání, pozměňování a)Měnovým právem b)Trestním právem

15/1932 Sb. z. n. Mezinárodní úmluva o potírání penězokazectví z prof. Jaroslav Kalláb mezinárodní a trestní právo

Závazek signatáře Čl.3. Pro obecný trestný čin bude potrestán: 1. kdo podvodně falešné peníze jakkoli zhotovuje nebo kdo porušuje peníze, nechť k tomu použije jakéhokoli prostředku; 2. kdo podvodně falešné peníze uvádí do oběhu; 3. kdo cokoli podniká k tomu konci, aby falešné peníze uvedl do oběhu, dovezl do státu, přijal nebo si opatřil, věda, že jsou falešné; 4. kdo se o tyto trestné činy pokusí a kdo se jich úmyslně zúčastní; 5. kdo podvodně zhotovuje, přijímá nebo si opatří nástroje neb jiné předměty, které jsou podle své povahy určeny k výrobě falešných peněz neb k porušení peněz.

Trestné činy proti měně a platebním prostředkům (40/2009 Sb.) § 233 – Padělání a pozměnění peněz § Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku § 235 – Udávání padělaných a pozměněných peněz § 236 – Výroba a držení padělatelského náčiní § 237 – Neoprávněná výroba peněz § 239 – Ohrožování oběhu tuzemských peněz

Pozměněná platidla Bankovka nebo mince (tuzemská, cizozemská), která byla nedovoleně upravena takovým způsobem, že je způsobilá vyvolat klamnou představu o své platnosti nebo o své nominální hodnotě.

Padělání v evropském právu Nařízení Rady (ES) č. 1338/2001/ES, kterým se stanoví opatření nutní k ochraně eura proti padělání a) jakékoli podvodné zhotovování nebo pozměňování eurobankovek nebo euromincí pomocí jakýchkoli prostředků; b) podvodné uvádění padělaných eurobankovek nebo padělaných euromincí do oběhu; c) dovoz, vývoz, převoz, přijímání nebo získávání padělaných eurobankovek nebo padělaných euromincí s cílem uvést je do oběhu a s vědomím toho, že jde o padělky; d) podvodná výroba, přijímání, získávání nebo držení - nástrojů, předmětů, počítačových programů a veškerých jiných prostředků zvlášť upravených pro podvodné zhotovování nebo pozměňování eurobankovek nebo mincí, nebo - hologramů nebo jiných prvků, které mají chránit eurobankovky a mince proti podvodnému zhotovování nebo pozměňování.

Padělky Není platidlem Nezákonně vyrobené Zákonně vyrobené – nezákonně dané do oběhu

Podezřelá platidla Důvodné podezření, že jsou padělaná nebo pozměněná Každý může odmítnout přijetí s výjimkou a)Právnické osoby b)Směnárníka c)Provozovatele kasína

Nakládaní s podezřelými platidly zadrží bez náhrady, vyzve k prokázání totožnosti (ten, kdo podezřelé bankovky nebo mince předložil, je povinen výzvě k prokázání totožnosti vyhovět) zaznamená osobní údaje vystaví potvrzení o zadržení podezřelých platidel předá neprodleně České národní bance: podezřelá platidla, stejnopis potvrzení o zadržení předá mincí neprodleně Policii České republiky stejnopis potvrzení o zadržení

ČNB Národního střediska pro padělky Národního střediska pro analýzu padělků bankovek Národního střediska pro analýzu padělků mincí Nařízení Rady (ES) č. 1338/2001/ES, kterým se stanoví opatření nutní k ochraně eura proti padělání

Evidence osob Maximálně 15 let Údaje o osobách Osobní údaje z evidence lze dále zpracovávat pouze pro účely vyšetřování a odhalování trestné činnosti. Skartace údajů – prokázání pravosti, uplynutí doby

274/2011 Sb. Prováděcí vyhláška k ZOBM (136/2011 Sb.) Postup při zadržení Výsledek odborného posouzení

Reprodukce X padělání Hmotné reprodukce Nehmotné reprodukce Napodobeniny Legalizace - splnění technických kritérií stanovených: a)Vyhl. ČNB 274/2011 Sb., nebo b)Nařízením Rady (ES) č. 2182/2004 ze dne 6. prosince 2004 o medailích a žetonech podobných euromincím Totéž platí pro případ jejich dovezení, přechovávání nebo rozšiřování za účelem prodeje nebo pro jiné obchodní účely.

Legální napodobeniny Rozměry Úhel Nezaměnitelný materiál Jednotlivý prvek SPECIMEN

BALENÍ

Pravidla balení bankovek a mincí Smlouva Pravidla určená prováděcí vyhláškou : Táž nominální hodnota nad 100 ks – balíčky po 100 ks Přes 1000 ks - po 10 balíčcích do svazků o ks Mince do 5 Kč nad 1000 ks – po 1000 ks/ nominálu Od 10 Kč na 500 ks – po 500 ks /nominálu Jsou-li předávány tuzemské bankovky a mince více nominálních hodnot najednou, uvede plátce počet kusů jednotlivých nominálních hodnot a úhrnnou částku.