Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správné odpovědi na otázky z minulé hodiny:
Advertisements

POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Románská kultura.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
PŘEHLED HUDEBNÍCH SLOHŮ
Románský sloh.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE 341_Hudba v období gotiky AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Gotická kultura a vzdělanost
Gotická kultura.
DUM (digitální učební materiál)
HUDBA V RENESANCI.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Gotická kultura.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK 1200 – 1400.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Ve znamení gotického slohu
Jak je možné zachytit hudbu
Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vznik vícehlasu Mgr. Jakub Tomala.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Umělecký sloh vrcholného středověku
Románská kultura.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Monča Křenková, Kačka Veselá
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
VY_32_INOVACE_215_Románské umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti. Starověké umění  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_12_INOVACE_03_Starověké.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_06_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_08_Středověká hudba v Čechách.
Počátky hudebních dějin v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Kulturní vývoj – Románská kultura TÉMATICKÝ.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Gotika Bolfíková Nikola.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Carl ORFF ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výtvarné umění Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Románský sloh.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Tóniny Tematická oblast
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Hudba - notace Tematická oblast
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Křivonosková Kateřina
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenskovědních oborů Datum vytvoření Ročník3. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahStředověké umění, gotika, románský sloh, hudba Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace až po stranu 9, na straně 10 samostatné opakování AutorMgr. Martina Hniličková KódVY_32_INOVACE_36_EHNI16

Středověk 5. – 15 stol. románský a gotický sloh v architektuře, sochařství a malířství Románský sloh je umělecký sloh, který se ve středověku v století rozšířil ve stavitelství a výtvarném umění v západních zemích, jižní a střední Evropy. Na východě Evropy se v té době prosazoval byzantský sloh. rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě, rotunda sv. Martina v Praze, bazilika sv. Jiří na Pražském hradě

Gotika je umělecký sloh plynule navazující na sloh románský. Začíná se projevovat od druhé poloviny 12. století a pokračuje ve vrcholném středověku zhruba po další tři staletí. V českých zemích nastupuje i ustupuje gotika o něco později. V Německu a střední Evropě trvala až do počátku 16. století, kdy se v Itálii a Francii již prosadila následující renesance. Chrám sv. Víta v Praze, kostel sv. Barbory v Kutné Hoře, Notre-Dame v Paříži

Hudba oficiální duchovní hudba lidová duchovní hudba umělá světská hudba počátky vícehlasu

Duchovní oficiální hudba Gregoriánský chorál - v 6. stol papež Řehoř Veliký (Gregorius) uspořádal oficiální křesťanské zpěvy. - latinské texty, jednohlasý bez doprovodu nástrojů, text z bible, navazují na židovské žalmy, vyznačuje se volným tempem bez určení taktů či délek not, od 9. stol. byl zapisován neumy (značky podobné háčkům a čárkám označující polohu dirigentovy ruky, určující výšku tónu a průběh melodie), další notace byla tvořena kombinací neumů s písmeny.

Duchovní lidové písně nejstarší české hudební památky Hospodine, pomiluj ny (asi 10. stol) Svatý Václave, vévodo české země (asi 12 stol.) Ktož sú boží bojovníci – husitský chorál (jako hudební téma zpracoval v 19. stol. B. Smetana v symfonických básních Tábor a Blaník v Mé vlasti, A. Dvořák v předehře Husitská, J. Suk v symf. básni Praga)

Umělé světské písně milostné, mravoučné, taneční a pijácké písně potulní pěvci – trubadúři, truvéři (Francie) minnesängři (Německo) doprovod - hudební nástroje (bicí, dechové, drnkací)

Počátky vícehlasu hudební formy: organum, moteto Počátky vícehlasu: základem je část gregoriánského chorálu = tzv. cantus firmus, k němu postupně přidávány další souběžné hlasy v čistých intervalech, později v protipohybu, melodie se pohybovala nad jednoduchým nástrojovým doprovodem držených tónů či v ostinatu. Notace: zavedení notové linky (od 10. stol. - Quido z Arezza), chorální (zdokonalené neumy) a menzurální (značení výšky, ale i délky not) notace, barevné značení not či linek.

Hudební nástroje a skladatelé hudební nástroje: drnkací nátroje - loutna, lyra, harfa, psaltérium smyčcové nástroje - fidula, rubeba, trumšajt dechové - zobc. a příčná flétna, první žesťové nástroje, vzduchové varhany bicí nástroje Skladatelé: Leoninus, Perotinus, Ph. de Vitry, Guillame de Machaut

Zopakuj si Které směry byly ve středověku v architektuře a výtvarném umění? Jak dělíme středověkou hudbu? Vyjmenuj hudební nástroje a skladatele. Které byly nejstarší hudební české památky?

Použitá literatura Charalambidis A., Císař Z., Pilka J., Matoška D.: Hudební výchova pro 8. ročník základní školy, Praha: SPN, ISBN Hrčková, N.:Dějiny hudby I. - Evropský středověk, Praha: Ikar, ISBN