REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107 Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r. 1861 nevolnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ruské revoluce 4. část.
Advertisements

Vývoj v Rusku.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
Ruské revoluce 1917.
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vývoj v Rusku.
Velká válka geografie Jitka Němčanská Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Vlad ě na Zezulová Turecko Základní informace Oficiální název: Turecká republika Rozloha: km Turecko se rozkládá na hranici Evropy.
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: SSSR A DALŠÍ TOTALITNÍ REŽIMY v EVROPĚ Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Listopad 2011 Předmět: Dějepis.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
1. světová válka, roky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_18_1_sv_valka_2.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
V západní Evropě se jedná o míru v Rusku zuří občanská válka 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ 7. listopadu 1917 – „VŘSR“ únorová revoluce 1917 – prozatímní.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Ruské revoluce 1917.
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Upevnění sovětského bloku
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rusko v 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PAŘÍŽSKÁ MÍROVÁ KONFERENCE
Vývoj v Rusku.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
" Jestli kýchne Paříž, chytí rýmu celá Evropa"
Ekonomika
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Češi za první světové války
EVROPSKÉ STÁTY V 1. POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Období vlády jedné strany
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Revoluce ve Francii
1. HOSPODÁŘSTVÍ za První republiky.
Právní dějiny Vojáček.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
České a československé právní dějiny
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
Svět po první světové válce
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
Alexander Nikolajevič Romanov
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
1. světová válka.
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Evropa v letech Věk revolucí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Události let
Transkript prezentace:

REVOLUCE V RUSKU, VZNIK SSSR VY_32_INOVACE_107

Rusko v 19.století carismus => zaostalost snahy o změnu – 1825 povstání děkabristů do r nevolnictví bez industrializace, bez kapitálu zaostalé technologie chudé trhy bez dopravní sítě

Rusko za Mikuláš II. rusko-japonská válka - prohra Ruska : krvavá neděle revoluce – poražena problémy v carské rodině po revoluci posilování bolševiků (v čele Vladimir Uljanov)

Vladimir Iljič Lenin Vladimir Uljanov bratr Alexandr - přípravu atentátu na cara popraven gymnázium, práva ovlivněn učením Marxe cíl: revoluce v Rusku, která rozpoutá celoevropský sled revolucí

Únorová revoluce krize Ruska, stávky, demonstrace : únorová revoluce – demokratická car nucen abdikovat prozatímní vláda, v čele Georgij Lvov, poté Alexandr Kerenskij

Situace po revoluci sověty = výbory dělníků, rolníků a námořníků cílem: mír, pozemková reforma, právo národů na sebeurčení dvojvládí: prozatímní vláda X sověty návrat Lenina, příprava mocenského převratu v zemi roste popularita sovětů

Petrohradský sovět, 1917

Říjnová revoluce povstání v Petrohradě rudá garda obklíčila Zimní palác (sídlo prozatímní vlády) : „říjnová revoluce“ – socialistická zahájena výstřelem z křižníku Aurora, útok na Zimní palác ministři zatčeni, bolševici se chopili moci

Aurora

Všeruský sjezd sovětů dekret o míru – zastavení bojů, mír za každou cenu dekret o půdě – rušení statkářského a církevního vlastnictví půdy deklarace práv národů Ruska na sebeurčení cíl: zisk nespokojených obyvatel na stranu revoluce

Správa Ruska diktatura proletariátu = rudý teror, v čele Lenin ČEKA – tajná policie (později: NKVD, KGB) zatýkání, tisíc obětí GULAG – hlavní správa nápravných pracovních táborů

Gulagy

Separátní mír : mír v Brestu Litevském ztráta území (Polsko, Litva, Bělorusko, Zakavkazsko, Ukrajina) - tj. 27% orné půdy

Občanská válka, intervence mocensko-politický boj: rudogvardějci bělogvardějci likvidace carské rodiny v Jekatěriburku ( )

Občanská válka, intervence zásah dohodových mocností československé legie b. u Zborova, b. u Bachmače revoluci se nepodařilo potlačit

Situace v Rusku znárodněn průmysl, obchod obyvatelstvo zásobováno vládou program hospodářské obnovy –GOERLO - elektrifikace Ruska –NEP – nová hospodářská politika, snaha o obnovu soukromé iniciativy

Vznik SSSR : první sjezd sovětů – vznik SSSR 1924 první sovětská ústava 1924 † V.I.Lenin

Zdroj ghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1917petrogradsoviet_assembly.jp g aphic_projection%29.svghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Russian_Federation_%28orthogr aphic_projection%29.svg