G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dynamika.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
GRAVITAČNÍ POLE.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _620 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Transkript prezentace:

G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.15 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: únor Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhGravitační pole Materiál slouží k zopakování gravitačního a tíhového pole. Materiál je doplněn řešeným příkladem. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Gravitační pole kolem každého tělesa je gravitační pole zprostředkovává gravitační silové působení 1.dotykem (kniha na stole, člověk na Zemi) 2.pomocí pole (Země a Slunce, Měsíc, kolem každého hmotného tělesa) gravitační silové působení je vzájemné na základě 3. Newtonova zákona závisí gravitační silové působení na hmotnosti tělesa (člověk padá k Zemi a ne naopak)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Gravitační síla, tíhová síla a tíha Gravitační síla F g Gravitační síla F g – síla, kterou na hmotný bod (těleso) působí gravitační pole Tíhová síla F G Tíhová síla F G – výslednice gravitační síly F g a setrvačné síly F s, která působí na hmotný bod o hmotnosti m v neinerciální soustavě spojené s povrchem Země Tíha G Tíha G – vyjadřuje působení tělesa umístěného v tíhovém poli Země na jiná tělesa (projevuje se jako tlaková nebo tahová síla)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Newtonův gravitační zákon Každá dvě tělesa se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami F g a –F g opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě stejnorodá tělesa tvaru koule je přímo úměrná součinu jejich hmotností m 1, m 2 a nepřímo úměrná druhé mocnině vzdáleností r jejich středů. κ ….gravitační konstanta [[1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Newtonův gravitační zákon [2][2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklad na výpočet gravitační síly Jak velkou gravitační silou se přitahují Slunce a Země? Slunce se Zemí se vzájemně přitahují silou 3,6 · N.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Intenzita gravitačního pole vektorová veličina, byla zavedena pro porovnání silového působení v různých místech gravitačního pole určena vztahem v daném bodě gravitačního pole gravitační zrychlení směřuje vždy do středu Země a nezávisí na hmotnosti tělesa

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Radiální a homogenní gravitační pole podle velikosti a směru intenzity gravitačního pole (gravitačního zrychlení) dělíme gravitační pole na: 1. centrální (radiální) 1. centrální (radiální) - kolem těles tvaru koule (planety, hvězdy), není prostorově ohraničené 2. homogenní 2. homogenní - v blízkosti povrchu tělesa, kde považujeme gravitační zrychlení a intenzitu gravitačního pole ve všech místech stejné a směřující stejným směrem

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Gravitační a tíhové pole gravitační poletíhové pole kolem každého tělesa projevuje se gravitační sílou F g směr F g do středu Země důsledkem gravitační zrychlení a g vzniká v důsledku otáčení Země projevuje se tíhovou silou F G směr určíme volně zavěšenou olovnicí důsledkem tíhové zrychlení g

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Uveďte způsoby, jakými dochází ke gravitačnímu silovému působení. 2.Popište intenzitu gravitačního pole. 3.Formulujte Newtonův zákon všeobecné gravitace. 4.Vysvětlete rozdíl mezi centrálním a homogenním gravitačním polem. 5.Vysvětlete rozdíl mezi gravitačním a tíhovým polem.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] SIR GODFREY KNELLER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] USER:DNA-DENNIS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] ARCTUR. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN