Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chlazení počítačových komponent
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Chlazení osobních počítačů
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_07_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Chladiče a chladící systémy PC
Řízení motorových vozidel
CHLAZENÍ POČÍTAČE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Hardware osobních počítačů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SKLADBA PC 5 OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_POCITACOVA_MYS.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_PRIDAVNE_KARTY.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_06_GRAFICKA_KARTA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_16_ZALOHOVANI_A_KLONOVANI.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Problematika chlazení počítačových komponent
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Centrální procesorová jednotka
Základní desky Anna Daňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI Autor Mgr. Miroslav Kotlas Tematický okruh Hardware Ročník 1. ročník Datum tvorby Anotace Seznámení studentů s typy chlazení využívaných ke chlazení komponent PC Metodický pokynNapř.: prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, samostudium Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

C HLAZENÍ Hardware

O BSAH Funkce Typy chlazení Přirozené Pasivní Heatpipes Aktivní Kombinované Vodní chlazení Kapalina s teplotou pod 0°C Počítač jako akvárko Zdroje

F UNKCE Komponenty se při práci zahřívají  nutnost odvézt z vnitřku počítače ztrátové teplo Největší zdroje tepla Procesor (při přepínání tranzistorů během početních operací) Grafická karta (napájecí obvody, GPU...) Základní deska (napájecí obvody, čipset...) Pevný disk (elektromotor) Zdroj (transformátor, tranzistor...) Operační paměť Přídavné karty

T YPY CHLAZENÍ Přirozené Pasivní Klasické Heatpipes Aktivní Kombinované chlazení Alternativní způsoby chlazení Vodní Kapalina s teplotou pod 0°C Počítač jako akvárko

P ŘIROZENÉ Se používá u nenáročných součástí počítače, kdy není použito žádného chladiče. Např. u pamětí, řadičů, čipů základní desky aj. Jde o pouhý odvod ohřátého vzduchu z vnitřku počítače

P ASIVNÍ Pasivní chladič je kovová nepohyblivá součástka s navařenými kovovými žebry Žebra slouží k zajištění co největší plochy pro lepší předávání tepla okolnímu vzduchu Nejčastěji je základna z mědi a žebra z hliníku (materiál s dobrými teplovodivými vlastnostmi) Používá se pro chlazení chipsetů, výkonnějších pamětí aj. Teplovodivá pasta se používá pro odstranění vzduchové mezery mezi čipem a chladičem a tím zlepšuje přenos tepla do chladiče

BEHEMOT. Chlazení počítačů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

H EATPIPES Měděné válce s póry naplněné kapalinou Používány při převodu tepla od základny k žebrům, které jsou umístěny dál v prostoru od základny Průměr okolo 6nm Používány u: procesorů, grafických karet, čipsetů

A KTIVNÍ Chlazení je prováděno proudícím vzduchem pomocí ventilátoru (nejčastěji o hraně mm a otáček za minutu) Používáno pro chlazení procesoru, grafické karty, zdroje nebo pevného disku (kde je popř. použit další větráček) Dnes preferovány i pomalu otáčivé ventilátory tzn otáček BEHEMOT. Chlazení počítačů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: oubor:Aktivni_chladic.jpg

K OMBINOVANÉ Kombinace aktivního a pasivního chlazení Používá se u nejvíce se zahřívajících komponent (procesory, grafické karty)

V ODNÍ CHLAZENÍ Využívá vodu jako transportní médium, aby následně bylo teplo přeneseno do vzduchu Výhody nižší teplota vzduchu mimo skříň, což zvyšuje účinnost chlazení velká měrná tepelná kapacita vody Nevýhody komplikovanost celého řešení riziko úniku kapaliny vysoká cena. u náročných sestav je výkon nižší než chlazení na bázi heatpipes

V ODNÍ CHLAZENÍ Ukázky vodního chlazení ZDEZDE Video jak sestavit vodní chlazení (5 min) ZDEZDE

K APALINA S TEPLOTOU POD 0°C Nejčastěji používán tekutý dusík nebo oxid uhličitý pro extrémní chlazení Chlazení například pro CPU,GPU a další Chlazení není levné cena za jednu bombu je cca Kč

P OČÍTAČ JAKO AKVÁRKO Další výkonná metoda chlazení je tzv.,,chování počítače v akvárku'' Do speciálně upravené nádoby s počítačem vlijeme rostlinný olej či destilovanou vodu Olej má větší měrnou tepelnou kapacitu než vzduch, proto chladí lépe Ukázka sestavení takového počítače (4min video) ZDE ZDE

Z DROJE Chlazení počítačů. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: %8D%C3%ADta%C4%8D%C5%AF %8D%C3%ADta%C4%8D%C5%AF BEHEMOT. Chlazení počítačů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: BEHEMOT. Chlazení počítačů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: