 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná energie.
Atomové elektrárny.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Atomová elektrárna.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Jaderné Elektrárny.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Typy jaderných reakcí.
Uvolňování jaderné energie
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Vypracoval: Martin Foretník
Jaderná elektrárna.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 01.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Simulace řízení jaderné elektrárny typu ABWR
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Elektromagnet a jeho využití
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Magnetické pole cívky s proudem
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny, popíše aktivní zónu. Žák vysvětlí, k čemu slouží regulační a havarijní tyče. Žák vysvětlí, jak dochází k pohonu turbíny. Význam osobnosti Enrica Fermiho. Žák vyjmenuje bezpečnostní opatření a zná, k čemu slouží kontejnment. Stručné pozastavení u historie. Nástin budoucnosti jaderných elektráren. Jaderný reaktor, Jaderná energetika Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 02/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.04_jaderny_reaktor_jad erna_energetika Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 jadernou energii využíváme k výrobě elektřiny,  uvolňuje se v jaderném reaktoru,  v něm probíhá řetězová reakce štěpení uranu 235 (dalším štěpným materiálem je plutonium 239, uran 233-vzniká z thoria 232)  palivo je v podobě palivových článků (uranové tyče nebo tablety zabudované do kovových pouzder),

 Základní část, kde probíhá řetězová reakce, se nazývá AKTIVNÍ ZÓNA,  MODERÁTOR (zpomalovač) – voda, grafit - zpomaluje neutrony vyletující z jader po každém štěpení,  REGULAČNÍ TYČE – k ovládání reaktoru,  TLAKOVÁ NÁDOBA – slouží k udržení vody v kapalném stavu i při teplotách vyšších, než je teplota varu  PAROGENERÁTOR – horká voda zde odevzdá teplo, slouží k pohonu turbíny

Schéma nejběžnější JE 1)reaktorová hala, 2) chladící věž, 3) tlakovodní reaktor 4) řídící tyče, 6) parogenerátor, 7) aktivní zóna 8) turbína, 9) elektrický generátor

 poprvé uskutečnil řetězovou jadernou reakci,  v roce 1942 uvedl do chodu první jaderný reaktor,

 První pokusy využít jadernou energii k výrobě elektřiny proběhly v 50. letech 20. století ve Spojených státech amerických a v tehdejším Sovětském svazu.  Jaderné reaktory zároveň sloužily k pohonu ponorek a ledoborců.  Od 60. let 20. století se po celém světě rozvíjela výstavba jaderných elektráren …  A dnes se v nich získává skoro pětina světové produkce elektřiny.

Spojené státy americké, Francie, Rusko, Japonsko, Kanada, Velká Británie Francie

 Některé země, např. Rakousko, jaderné elektrárny ze zásady odmítají.  Jiné chtějí v dohledné době od získávání elektřiny v jaderných elektrárnách upustit (např. Švédsko, Německo) Vodní elektrárna v Rakousku

 V provozu je jaderná elektrárna v Dukovanech na Třebíčsku a jižních Čechách elektrárna Temelín.  Jaderné elektrárny u nás se podílejí na výrobě elektrické energie asi 31 %.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Temelín

 Havarijní tyče (v případě nebezpečí automaticky zastaví řetězovou reakci,  Automatické ochrany,  Systémy dodatečného chlazení,  Kontejnment (ochranná obálka z oceli a betonu) Kontejnment

 neznečišťuje životní prostředí popílkem, oxidy síry a dusíku  nezvyšuje koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře a tím nebezpečí skleníkového efektu

 možnost havárie, jaderný výbuch ohrožuje člověka pronikavým zářením, vysokými teplotami, tlakovou vlnou a dlouhodobým zamořením přírodního prostředí  nedořešená otázka konečné likvidace vyhořelého paliva vodní bazén pro skladování vyhořelého paliva

 Zahynulo několik stovek lidí, především požárníků a členů týmů likvidující následky havárie na nemoc z ozáření.  Značné množství lidí bylo ohroženo na zdraví, muselo opustit své domovy.  Katastrofa způsobila velké ekonomické škody.  Příčinou bylo hrubé porušení předpisů provozním personálem, ale také nevhodná koncepce reaktoru.

 Výzkum a technický rozvoj pokračuje rychlým tempem.  Vznikají projekty nových elektráren s tzv. inher ent ní bezpečností (které se v případě nebezpečí samy odstaví bez zásahu člověka).  Uvažuje se o umísťování jaderných elektráren pod zem, zdokonaluje se počítačové řízení elektráren.

N ástin slibné budoucnosti jaderných elektráren

doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN galerie office [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] b4d341.jpghttp:// 2952b4d341.jpg [cit.: ] [cit.: ] rna_jaderna_stavba_1_ilu.jpg.jpghttp://img.ihned.cz/attachment.php/560/ /aist8BE7HILMjlPQWbcdefgpyzU29ARV/finsko_elektra rna_jaderna_stavba_1_ilu.jpg.jpg [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] PWR.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Nuclear_power_plant-pressurized_water_reactor- PWR.png [cit.: ]

1) Žák používá znalosti z chemie. 2) Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny, popíše aktivní zónu. 3) Žák vysvětlí, k čemu slouží regulační a havarijní tyče. 4) Žák vysvětlí, jak dochází k pohonu turbíny. 5) Význam osobnosti Enrica Fermiho. 6) Žák vyjmenuje bezpečnostní opatření a zná, k čemu slouží kontejnment. 7) Stručné pozastavení u historie. 8) Nástin budoucnosti jaderných elektráren