Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE _17 Klasicistní umění
Advertisements

Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
KLASICISMUS.
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Klasicismus a romantismus
Osvícenství.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. B. Molièra…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Klasicismus umělecký směr 17. století, Francie
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Romantismus.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Literatura období klasicismu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
2. V zajetí řádu klasicismu 3. Jen konat povinnost Ó krutý hlase cti! Čím přimět tě k té ráně! Pierre Corneille.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Klasicismus - vzniká ve Francii v době Ludvíka XIV.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
KLASICISMUS (18. stol. – přelom 18. – 19. st.,
2. V zajetí řádu klasicismu
Klasicismus v literatuře PaedDr. Hana Vítová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Molière Anna Coufalová C1B.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Španělská renesance.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _03 Osobnosti klasicismu Téma: Dějepis 8. ročník.
17. stol. - ve znamení vědy a pokroku na evropském území nedochází k velkým válkám myslitelé vystupující proti velkému vlivu šlechty a církve na královskou.
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
AUTOŘI. Pierre CORNEILLE Pierre CORNEILLE ( ) francouzský dramatik, básník a lyrik díla ovlivnila především antika jeho hrdinové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Významní představitelé renesanční literatury
Divadlo španělského zlatého věku 2
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Klasicismus a osvícenství
ROMANTISMUS.
FRANCOUZSKÁ RENESNACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_20 Klasicismus
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
TÉMA: PROJEKT DIVADLO - MOLIÉRE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Rytířská hrdinská epika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

Klasicismus - literatura made by M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková KVINTA | 2008

Klasicismus – základní rysy umělecký evropský směr 17. a 18. století hlavně ve Francii, ale objevuje se i v jiných evropských zemích navazuje na ideály renesance střídmost; důraz na rozum, pravdu (bez vášní); jasně daná pravidla, rozvaha, příroda; vyrovnanost člověka; zájmy jedince podřízeny zájmům společnosti; zobrazují se různé char. rysy; vzor v antice (ale odmítá vyumělkovanost) ‏ v dílech platí Aristotelova zásada 3 jednot – zásada místa, času a děje (tj. Děj na 1 místě, odehrává se asi 24 hodin a nemá vedlejší epizody) ‏ pevný řád odpovídá organizaci společnosti (hlavně ve Francii – absolutismus), pevně stanovená estetická pravidla => dokonalost

alexandrin = druh verše – 12ti slabičný verš se stálou přerývkou po 6 slabice a metrickým důrazem na konci se střídá se 13ti slabičným veršem, který má nedůrazné zakončení pravdila klasicismu zformuloval v básni „Umění básnické“ Nicolas Boileau – kánon klasicistní literatury celé Evropy

...dělení literatury... vysoká - tragédie, ódy, didaktické básně, úvahy, eseje - téma = historické, statečné činy příslušníků urozených vrstev - rýmovaný verš nízká - komedie, fraška, bajka a satira - náměty ze současnosti

Pierr Corneille ➲ - vysoká literatura Cid ➲ - dílo: Cid tragédie lásky a cti hlavní postavy: Rodrigo de Bivar, Xiména (jeho snoubenka) ‏ děj: odehrává se v 11. století. Rodrigo Cid zabil Ximénina otce a ona, ačkoliv ho miluje, žádá krále, aby ho potrestal (rodová čest důležitější než láska). Rodrigo se vyznamenal v boji proti Maurům, proto mu král udělí titul cid = pán, a vysloví se pro jejich sňatek. rozpor: láska x rodová čest konflikt je řešen racionálně (cit musí ustoupit, důležitější rodová čest, zájmy státu) ‏ postavy: hrdé, neústupné, zásadové, řídí vlastní osud, důraz na pravdu, rozum výše než city, čest rodiny.

Jean Racine ➲ - vysoká literatura FAIDRA ➲ - dílo: FAIDRA tragédie námět od Euripida děj: Královna Faidra vzplane v době nepřítomnosti svého muže Thésea láskou ke svému nevlastnímu synovi – Hippolytovi, dlouho to skrývá, nakonec vyjeví své city, on ji ale odmítne. Faidřina služebná obviní Hyppolita před králem, že se sám nabízel Faidře -> proklíná svého syna, vyžene ho ze země, on umírá. Faidra si uvědomí své hrůzné jednání a těsně před tím, než vypije jed, vše řekne svému muži.

Moliere (Jean Baptiste Poquelin [pokelén]) ‏ ➲ - nízká literatura změnil si své jméno kvůli rodině, aby neudělal ostudu vlastní kočovná společnost – herec, ředitel, režisér vedl boj s královským dvorem a církví díla = kritický pohled na společnost, humor, komičnost, postavení žen ve společnosti, napodobování šlechty měšťany,... jeho postavy: nadčasová platnost – lakota, pokrytectví, bezcharakternost

Moliere - díla „Tartuffe“ (Svatoušek)‏ „Tartuffe“ (Svatoušek)‏ hlavní téma: pokrytectví, neupřímnost kritika církve mohla vyjít až po zásahu krále (církev byla proti) ‏ hl. postava: Tartuffe – pokrytecký „svatoušek“, získá si měšťana Orgona. Postupně ho ovládá. Chce získat i jeho ženu, později i dceru. Celá rodina ho prohlédne, kromě Orgona. V závěru hry, na rozkaz krále, nepřijde o svůj majetek. „Don Juan“ „Don Juan“ - typ rozmařilého a pokryteckého šlechtice „Misantrop“ „Misantrop“ - o povrchnosti a vypočítavosti u dvora, nespravedlnost „Lakomec“ „Lakomec“ - námět od Plouta – „O Hrnci“ - hl. postava: Harpagon „Měšťák šlechticem“ „Měšťák šlechticem“ - napodobování šlechtických mravů „Zdravý nemocný“ „Zdravý nemocný“ - hl. postava: Argan – hypochondr, snaží se provdat svoji dceru za starého doktora, aby měl lékařskou péči zdarma -> sobectví, chamtivost

Jean de La Fontaine comedia dell´ arte herci neměli k dispozici psaný text, ale pouze základní dějovou kostru – byli nuceni improvizovat Carlo Goldoni „poprask na lagunĚ“ „poprask na lagunĚ“ „bajky“ „bajky“

...zdroje... ➲ kamarádi a přátelé ➲ internetový portál wikipedie.cz ➲ informace z hodiny čj od p. Prof. Kebortové M & H Bulín, J Korec, D Smolík, K Mourková, M Votíková | 2008