Prokletí básníci By Petra Marshallová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav Vrchlický Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Advertisements

Byl jednou jeden človíček a cítil se strašně sám a nechtěl žít.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor: Pokorná Martina
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
13. MO Moderní umělecké směry z konce 19. stol
Romantismus.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0260BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
Literární moderna Konec 19. století.
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 18. května 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.1.9.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Mgr. Jitka Polišenská.  bohém, žil s J. A. Rimbaudem, postřelil ho, vězení  symbolismus, citovost, hudebnost, náladovost, melancholie  sbírky: Saturnské.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.17_Jagues Prevért, bajka, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková.
Guy de Maupassant
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
2. V zajetí řádu klasicismu 2. Duchaplnosti salonů Chci marně chytat vlastní stín, chci jít, však stojím pevně, běda! A zlo v mé duši spát mi nedá, ač.
Literatura přelomu 19. a 20. století
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Francouzská hudba Ema Veselá, tercie.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
William Shakespeare.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Myšlenková ouvertura dvě latinská rčení – dvě myšlenkové cesty
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Arthur Rimbaud – Opilý koráb Dáša Svobodová
Impresionismus. Co je to imprese? Vjem, pocit, nebo obrázek uchovaný na základě zkušenosti Neurčitá představa, vzpomínka nebo přesvědčení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Prokletí básníci ve Francii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ UH. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Prokletí básníci ve Francii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ UH. Brod ● OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-M
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Jan Neruda Open Presentation.
De Civitate Dei Rozbor ilustrací
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Konec 19. století ve světové literatuře
DUM - Digitální Učební Materiál
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Prokletí básníci By Petra Marshallová

Kdo jsou prokletí básníci? Prokletí básníci je označení několika, především franzouzských básníků, kteří tvořili ve 2. polovině 19. století Tito básníci netvořili žádnou skupinu ani neměli žádný přímo společný zájem Říkame jim prokletí, protože s prvky tehdejší literatury nemají nic společného, a proto se neví kam s nimi

Společný rys básníků Společné rysy lze shrnout pár řádky a to nejzákladnějším – Odmítáním společnosti Neovlivnili literaturu svou kvalitou, ale jsou první, kdo našli odvahu překonávat vžité konvence Označení „prokletí“ použil poprvé Paul Verlaine v stejně pojmenované eseji

Prokletí básnici Paul Verlaine Arthur Rimbaud Charles Baudelaire Stéphan Mallarmé Walt Whitman Auguste Villiers de l’Isle Adam Charles Cros Někdy mezi ně bývá zařazen i François Villon

Charles Pierre Baudelaire (9.dubna 1821 – 31.srpna 1867 První z řady prokletých básníků francouzský básník a překladatel Baudelaire vedl bohémský život. Před maturitou byl vyhozen ze školy, ale nechtěl pracovat, a tak se dostává na obchodní loď do Kalkaty Po návratu začíná psát básně o dojmech z cesty, později přidal posudky na pařížské salóny a vypracoval se na kritika Roku 1848 bojoval na barikádách a založil časopis Veřejné blaho. Zemřel na obrnu a před smrtí ztratil řeč. Dílo: Květy zla, Malé básně v próze Napsal mnoho esejí a proslavil se i překlady Edgara Allana Poa

Paul Verlaine (30.březen 1844 – 8.leden 1896 Francouzský symbolistický básník a novinář Z počátku je ovlivňován V. Hugem a Ch. Baudelairem, optimisticky opěvuje svůj manželský vztah s Mathildou Mauteovou Po seznámení s 17-ti letým Rimbaudem, jehož dílo vydával a k němuž milostně vzplanul śi Verlaine začíná klást nové otázky smyslu života a zároveň tak změnil svůj přístup k poezii vyzdvihoval improvizaci a hudebnost, byl mistrem bezprostřednosti a náladovosti Část jeho tvorby vznikala během dvouletého pobytu ve vězení, kde se ocitl poté, co postřelil Rimbauda v hádce(1873) Díky tomu se obrátil k víře, avšak nakonec stejně propadl tuláctví a alkoholu

Dílo Paula Verlaina Písně beze slov (Romances sans Paroles) Saturnské básně (Poe’mes Saturniens) Galantní slavnost Šťastná píseň (La Bonne Chanson) Prokletí básníci (La poétes maudits) Láska ( L’amour) aj....

Arthur Rimbaud (20. října 1854 – 10. lisopadu 1891) Francouzský básník a intimní přítel Paula Verlaina Nejvýznamější představitel „prokletých básníků“ vytvářel básně na rozmezí poezie a prózy Rozbil tradiční poetiku, vycházel z intenzivně vnímané zkušenosti Odhaloval iluzornost pravd uznávaných společností a vydával je posměchu Jeho dílo vycházelo ze zloby, revolty, vnitřní síly a brutálně útočilo na všechny tradice Zemřel předčasně na rakovinu

Dílo Arthura Rimbauda Projekt komunistické ústavy Sezóna v pekle (pobyt v pekle) Relikvier Básně Illuminace Nejznámější báseň – Opilý Koráb, Mé bohémství...

Každý zdravý muž může jít bez jídla dva dny – ale ne bez poezie. Charles Baudelaire L'extrémité (konec)