Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Advertisements

Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
STÁTY A JEJICH VLAJKY I.. ? BELGIE Oficiální název: Belgické království Hlavní město: Brusel Měna: Euro Obyvatelstvo: 10,5 miliónu.
OB 21 OBN POSTAVENÍ ČR VE SVĚTĚ. ČR Postavení ČR ve světě ● Zkuste se zamyslet, jaké má ČR postavení ve světě a do jakých světových organizací patří.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Světadíly TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace Alena Carbolová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena BRAZÍLIE A ARGENTINA Vodopády Iguazu na hranici Brazílie a Argentiny.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3608_Zeměpisné objevy_v_17_a _18_století.
Vlad ě na Zezulová Turecko Základní informace Oficiální název: Turecká republika Rozloha: km Turecko se rozkládá na hranici Evropy.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Asijské opakování Bajkal Mrtvé mořesushi Himálaj rýžové pole.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Časová pásma.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
AFRIKA. Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi.
Existuje mnoho historicky významných míst v Istanbulu, který byl kdysi kolébkou civilizace. Hrady a zámky zaujímají významné místo mezi těmito historickými.
EVROPSKÁ UNIE.
Václav Čistecký a Filip Koča
Rakousko Dominik Šváb.
ČESKÁ REPUBLIKA a státy světa.
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Sídla VY_32_INOVACE_ Název školy
Česká republika Obyvatelstvo
Světová a národní gastronomie
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_Fi_II_07 Název Centrální Asie
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Světadíly
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Práce s politickou mapou
NATO.
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Republika Jižní Afrika
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Hlavní města Evropy VY_32_INOVACE_Ze
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Britské impérium.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Světadíly
Lokalizace Ameriky - významné státy a města
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Kolonialismus.
Rada EU.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Transkript prezentace:

Město, které je ústavou určeno jako sídlo parlamentu, vlády, hlavy státu a dalších významných institucí. HLAVNÍ MĚSTO V České republice je podle článku 13 Ústavy hlavním městem Praha. Nemusí být největším městem ve státu. Město, které je symbolem státu.

Istanbul, dříve Konstantinopol (hlavní město Byzantské říše), dnes město s více než 10 miliony obyvatel. Ankara je hlavním městem Turecka od roku 1923 (v dobách Římské říše Angora, známá i chovem angorských koček a králíků).

Ottawa leží na hranici provincií Ontario a Québec. Hlavním městem Kanady se stala jako výsledek sporu mezi „anglickou“ a francouzskou“ částí obyvatelstva. Největším městem Kanady je Toronto.

Washington,D.C. (District of Columbia) je hlavním městem USA od roku Jméno města vzniklo jako pocta 1. prezidentovi USA Georgi Washingtonovi. Ten v roce 1790 vybral místo pro jeho založení. New York je největším městem USA s téměř 20 miliony obyvatel (byl i prvním hlavním městem).

Abuja byla vybudována „na zelené louce“ v centrální části Nigérie převážně v roce 1980, hlavním městem se stala v roce 1991 a nahradila tak dosavadní Lagos.

Australské hlavní město Canberra vzniklo jako výsledek sporu. Když se australské kolonie sloučily v roce 1901 v Commonwealth of Australia, nemohly se dohodnout, zda se hlavním městem stane Sydney nebo Melbourne. Vznikl tak kompromis-Canberra (v jazyce domorodců „místo setkávání“) vystavěná v letech přibližně na půli cesty mezi oběma největšími australskými městy.

Islamabád byl vybudován v průběhu roku 1960 jako nové hlavní město, nahrazující v této funkci dosavadní Karáčí.

Brasília byla vybudována za 41 měsíců ( ). O výstavbu se zasloužil Juscelino Kubitschek de Oliveira, brazilský prezident v letech Od roku 1987 součást Světového kulturního dědictví UNESCO.

Astana je od roku 1997 hlavním městem Kazachstánu a od té doby zažívá rozmach co do počtu obyvatel i moderní zástavby.

Dodoma se stala hlavním městem Tanzánie v roce Do té doby byl hlavním městem Dar es Salam na březích Indického oceánu, kde dodnes sídlí část vládních úřadů.

STÁTY S VÍCE HLAVNÍMI MĚSTY Amsterdam sídlo hlavy státu, oficiální hlavní město Haag sídlo vlády a parlamentu Pretoria sídlo vlády Kapské město sídlo parlamentu Bloemfontein sídlo nejvyššího soudu Sucre oficiální hlavní město La Paz sídlo vlády NIZOZEMSKO JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA BOLÍVIE

1)Švýcarsko 2)Portugalsko 3)Slovinsko 4)Slovensko 5)Estonsko 6)Chorvatsko 7)Irsko 8)Finsko 9)Bulharsko 10)Černá Hora 11)Bosna a Herzegovina a)Sarajevo b)Ljubljana c)Podgorica d)Lisabon e)Dublin f)Sofia g)Bern h)Bratislava i)Tallin j)Helsinki k)Zagreb STÁTŮM PŘIŘAĎ HLAVNÍ MĚSTO

1)Indie 2)Turecko 3)Irák 4)Írán 5)Afghanistán 6)Indonésie 7)Argentina 8)Kolumbie 9)Etiopie 10)Keňa 11)Senegal a)Jakarta b)Bagdad c)Dakar d)Bogota e)Naí Dillí f)Ankara g)Teherán h)Nairobi i)Buenos Aires j)Kábul k)Addis Abeba STÁTŮM PŘIŘAĎ HLAVNÍ MĚSTO

Paříž

Moskva

Londýn

Atény

Řím

Berlín