Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. NÁZEV TEMATICKÉHO CELKU.
Advertisements

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena BRAZÍLIE A ARGENTINA Vodopády Iguazu na hranici Brazílie a Argentiny.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_SEVERNÍ AFRIKA TEMA: ZEMĚPIS.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena KANADA Skalnaté hory Niagarské vodopády.
Pouště a polopouště.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Přírodní krajiny Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena SEVERNÍ AMERIKA.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Afrika Sahara pyramidy v Egyptě.
Blanka Hofmanová.  zeměpisná šířka  množství vody (srážky, podz. voda, řeky,...)  nadmořská výška  geologické podloží  fytocenóza, zoocenóza Stručně.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Globální problémy lidstva
Základy automatického řízení 1
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Fotosyntéza je váš kamarád
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Savci biomů světa 8. ročník.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_4/09_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
JIŽNÍ AMERIKA Itaipu Angel Machu Picchu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_ZEMĚPIS
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název vzdělávacího materiálu
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Vzdělávací materiál: Indie Operační systém: Windows XP Professional
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
IRSKO.
Zeměpis – Africká krajina
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Státy severní Afriky Mgr.Iva Roubalíková
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_32_INOVACE_15_Z_POLOPOUŠTĚ
Neživá příroda - vzduch
ANOTACE NÁZEV: Druhy map AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Co již známe? Vysvětli význam jednotlivých pojmů a jak souvisí s oblastmi Sahary a Sahelu. Nil Tropický střídavě vlhký pás Poušť Oáza Tropický suchý pás Karavana Obratník Raka Období dešťů a sucha Zavlažování Fata morgana

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Sahara - v arabštině ar sahara znamená poušť Největší poušť světa s rozlohou km 2 Srovnej její velikost s rozlohou Evropy, Číny, USA, ČR. Délka až km, šířka až km Leží na území 10 států od Atlantského oceánu až po Rudé moře v severní Africe Velmi suché podnebí, pouhých 50 – 100 mm srážek ročně V průměru na Sahaře prší jen 7 dní v roce Nejteplejší místo planety: Al Azízíya (Libye) 57,8 o C Život je možný pouze v oázách – podzemní zdroj vody Občasné toky řek - vádí Velbloud je v poušti významným dopravním prostředkem Písečné přesypy se nazývají duny Časté písečné bouře Desertifikace = stálé rozšiřování pouště Zkus uvést důvody, proč tomu tak je. Těžba významných nerostných surovin Najdi v atlase, které to jsou a v jakých je to státech. Sahara - v arabštině ar sahara znamená poušť Největší poušť světa s rozlohou km 2 Srovnej její velikost s rozlohou Evropy, Číny, USA, ČR. Délka až km, šířka až km Leží na území 10 států od Atlantského oceánu až po Rudé moře v severní Africe Velmi suché podnebí, pouhých 50 – 100 mm srážek ročně V průměru na Sahaře prší jen 7 dní v roce Nejteplejší místo planety: Al Azízíya (Libye) 57,8 o C Život je možný pouze v oázách – podzemní zdroj vody Občasné toky řek - vádí Velbloud je v poušti významným dopravním prostředkem Písečné přesypy se nazývají duny Časté písečné bouře Desertifikace = stálé rozšiřování pouště Zkus uvést důvody, proč tomu tak je. Těžba významných nerostných surovin Najdi v atlase, které to jsou a v jakých je to státech. Poušť Sahara

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Život v poušti Schéma principu artézské studny Arabština OÁZY  zdroj podzemní vody – guelta nebo artézská studna  pěstovaní palmy datlové, zeleniny a obilovin  chov velbloudů a koz  křižovatky karavanních cest  kočovníci = nomádi – převážně to jsou původní obyvatelé severní Afriky – např. Berbeři, Tuaregové  pouštní živočichové: štír, písečná zmije, fenek OÁZY  zdroj podzemní vody – guelta nebo artézská studna  pěstovaní palmy datlové, zeleniny a obilovin  chov velbloudů a koz  křižovatky karavanních cest  kočovníci = nomádi – převážně to jsou původní obyvatelé severní Afriky – např. Berbeři, Tuaregové  pouštní živočichové: štír, písečná zmije, fenek

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Sahel – jedna z nejchudších oblastí naší planety vysoká negramotnost hladomor, podvýživa, dlouhotrvající období sucha degradace půdy občanské války nálety sarančat verbování dětí do vojenských oddílů primitivní způsoby zemědělství nemoci zvířat i lidí vysoká úmrtnost do 15 let věku Vyhledej v textu v učebnici všechny problémy, které trápí obyvatele Sahelu a uveď co je jejich příčinou. Jaké problémy sužují obyvatele Sahelu? nedostatek potravin a vody

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis

Najdi k českým slovům odpovídající anglické výrazy. poušť oáza řeka Nil období dešťů suché podnebí hladomor období sucha zavlažování velbloud desert camel the rainy season river Nile oasis dry climate irrigation famine the dry season caravan karavana

Odpověz na uvedené otázky: 1.Jak vznikly oázy? 2.Které plodiny jsou pěstovány v pouštních oázách? 3.Které státy leží v oblasti nazývané Sahel? 4.Jaké závažné problémy mají státy a obyvatelé v oblasti Sahelu a co je způsobuje? 5.Které významné suroviny se těží na Sahaře? 6.Které plodiny se pěstují v oblasti Sahelu? 7.Jaký hmyz ohrožuje úrodu v oblasti Sahelu? 8.Vysvětli pojmy degradace půdy a desertifikace. 9.Vysvětli pojem občanská válka a jaké mohou být příčiny jejího vzniku v některých státech Afriky? 10.Jak by se dalo nejchudším státům světa v oblasti Sahel pomoci, uveď příklady? Odpověz na uvedené otázky: 1.Jak vznikly oázy? 2.Které plodiny jsou pěstovány v pouštních oázách? 3.Které státy leží v oblasti nazývané Sahel? 4.Jaké závažné problémy mají státy a obyvatelé v oblasti Sahelu a co je způsobuje? 5.Které významné suroviny se těží na Sahaře? 6.Které plodiny se pěstují v oblasti Sahelu? 7.Jaký hmyz ohrožuje úrodu v oblasti Sahelu? 8.Vysvětli pojmy degradace půdy a desertifikace. 9.Vysvětli pojem občanská válka a jaké mohou být příčiny jejího vzniku v některých státech Afriky? 10.Jak by se dalo nejchudším státům světa v oblasti Sahel pomoci, uveď příklady? Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Reflexe

Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Použité zdroje: