Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Významná Chráněná území v čr
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY ČR.
Ochrana přírody v ČR.
BIOSFÉRA ČR.
Národní parky České republiky
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
Ochrana přírody od 19. století Yellowstonský NP v USA
Ochrana přírody ČR Igor Dostal.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Pokud jsi připraven/a, klikni sem
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Eviromentální výchova.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Ochrana přírody.
ČESKÁ REPUBLIKA OCHRANA PŘÍRODY
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Autor materiálu - Mgr. Lukáš Kučera.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
Národní parky - opakování
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Člověk mění a vytváří krajinu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace – Žofínský prales 1858 – Boubínský prales

Chráněná území v ČR zhruba 15% celkové plochy 2% jsou chráněná přísně Rozlišujeme dle: rozlohy a dle stupně ochrany Velkoplošná Národní parky – rozlehlá území, velká hodnota, málo pozměněná příroda, možnost určité hospodářské činnosti. U nás KRNAP, Šumava, Podýjí, České Švýcarsko

CHKO – mají velkou hodnotu hlavně lesy, louky, pastviny u nás celkem 26 hospodářská činnost není omezena rekreace

Maloplošná NPR – menší území, mimořádná v národním i mezinárodním měřítku, často součást většího celku PR – jednotlivé lokality typické pro danou oblast

Národní přírodní památky – malé rozměry – skály, jezírka, zámecké parky, rybníky atd. Přírodní památky – přírodní útvary, významné pro nějakou oblast – jeskyně, vodopády atd. Biosférické rezervace

NPR Polanská niva PR Bartošovický luh Bařiny Bažantula Koryta Kotvice Polanský les Rákosina

PP Meandry staré Odry Pusté nivy

Problémy životního prostředí Základní problémy v ČR: Nevyhovující kvalita ovzduší Nadměrný hluk Znečištění vod Devastace lesů Odkazy:

Ochrana přírody DDÚ Samostatná práce: Vypiš NP a CHKO v ČR a zjisti jejich nej (nejmenší, největší, nejstarší, nejmladší) Pomocí atlasu najdi Biosférické rezervace UNESCO. Která oblast v ČR by zasloužila, aby byla vyhlášena NP? Pokus se najít co nejvíce informací a přesvědčit ostatní. Více informací ZDEZDE Najetím na mapu získáte další informace (název, rok založení, rozloha v km 2 ) NP a CHKO v ČR

Organizace ochrany ŽP V ČR ČIŽP Svaz Ochránců Přírody